Změna je cestou k růstu

Změna je cestou k růstu Zdroj: istock.com

Čeho jste ochotna vzdát se, abyste mohla růst?

Chcete se v životě posunout dál? Ať už v tom pracovním či osobním? Tak si zodpovězte jednu základní otázku: Jsem ochotna vzdát se pro vyšší úroveň růstu všeho toho, co mám?

Tuto otázku si člověk v životě musí položit několikrát. Neříká se jen tak pro nic za nic, že „něco je za něco“. Ale je důležité se rozhodnout, jestli oběti za to stojí. „Vyhýbáme-li se riziku, ve skutečnosti riskujeme to nejdůležitější, co v životě máme, totiž možnost růstu, náš potenciál a přínos pro všeobecné dobro,“ shrnuje jednu z nejdůležitějších pravd Max DePree, autor knihy Leading Without Power.

Odpočívat můžete, ale pak lezte dál

Jen si vzpomeňte, když jste se v životě posunula dál, dostala lepší pozici v práci, rozhodla se podnikat, studovat další vysokou školu, nebylo to jen tak. Ubyl vám čas pro sebe, ztratila jste pár přátel, odstěhovala jste se do jiného města, nebylo toho málo. Čím výše jdeme, tím těžší výměnné obchody podstupujeme. Lidé často hovoří o obětech, jež museli podstoupit na začátku své kariéry, ale když si to tak vezmete, ve skutečnosti těch obětí moc nebylo, hlavně se jednalo o čas.

Když však stoupáte výš a výš, obětí přibývá. Je pro nás stále těžší opustit, co již máme a na čem jsme tvrdě pracovali. Proto spousta lidí vyleze jen do poloviny kopce a tam zůstane. Dostanou se na místo, kterého se již nechtějí vzdát. Zůstanou tam mnohdy navždy. Jak říká spisovatel a poradce Fred Smith: “Cosi v lidské přirozenosti nás pokouší, abychom zůstávali tam, kde se cítíme pohodlně. Cítíme minimální stres a máme přiměřené finance, klidné vztahy a nesetkáváme se s neobvyklými situacemi. Samozřejmě, že takové odpočívadlo občas všichni potřebujeme. Ale když strávíme, co jsme se naučili, potřebujeme lézt dál. Je smutné, když ztvrdneme na místě. Jakmile přestaneme lézt, jsme staří, ať je nám čtyřicet nebo osmdesát.“

Co vyměnit za co?

Zamýšlíte se nad tím, co stojí za to obětovat, nad tou opravdovou cenou růstu? Úspěšní lidé se během své kariéry setkali s mnoha oběťmi a tyhle stojí za to. Vyměňte:

1. Pochvalu za kvalitní provedení

Chcete být obdivována a chválena? Pocty jsou jako dým, za chvíli vyprchají a rozplynou se, za pár měsíců už nikdo neví. Mnohem lepší je něco pořádně udělat než u toho dobře vypadat. Bude za vámi vidět kvalitní práce a ta vám mnohdy otevře dveře k dalším možnostem a vy můžete růst.

2. Stabilitu za význam

Úspěch neznamená, že máte pořád spoustu zakázek a práce. Záleží na tom, jaký má váš život význam. Ne co vyděláte či co vlastníte, ale čemu věnujete svůj život.

3. Osobní růst za okamžité potěšení

Chceme-li něco, můžeme si to celkem rychle opatřit. Odkládání uspokojení dnešní kultura moc neumí. Můžeme si vzít půjčky, mít peníze hned a hned si vše splnit. Mnohdy se však jedná o rychlé kratochvíle, ze kterých potěšení vyprchá, než se otočíme a chceme další. Mnohdy je lepší se sem tam zřeknout nějakého potěšení a zacílit na něco opravdového, dlouhodobého, co nás podpoří v našem růstu. Litovat rozhodně nebudeme. Ale té desáté drahé kabelky časem ano.

4. Kvantitu života za kvalitu

Zastáváte heslo „raději více“ a váš život je jak přetékající hrnek? Chcete mít víc, zažít víc, vidět víc… a čas na odpočinek neexistuje. Je velmi těžké umět vnímat více kvalitu než kvantitu. Trochu si život proškrtejte a věnujte se opravdovým věcem.

5. Přijatelné za vynikající

Lidé neplatí za průměrnost, nejsou uchváceni ničím, co je ucházející. Vedoucí nemohou být průměrní. Pokud je to, co děláte, hodno dělání, dělejte to, ale jak nejlépe dokážete. Anebo to nedělejte vůbec.