Cliché shoes kolekce Jaro- léto

Cliché shoes kolekce Jaro- léto Zdroj: archiv Cliché shoes, Linda Vaňková

Boty ke zkoušení
Moj boty srdcovky. Kotníčkové podzimní v pánském stylu
Linda Vaňková, majitelka obchodu Cliché shoes
Cliché shoes
Máme opravdu velký výběr
9
Fotogalerie

Boty velikosti 42 jsou u nás normální zboží, říká Linda Vaňková

Jestliže se pyšníte velikostí bot začínající třicítkou, je vám v obchodech hej. Ten výběr, barvy, různorodost podpatků. A přesně tenhle pocit Linda Vaňková se svou „velkou nohou“ nikdy nezažila. Ale rozhodla se to změnit a založila si svůj vlastní obchod s nadměrnou velikostí obuvi Cliché shoes a mnohým ženám změnila život.

Troufnu si nadneseně říci, že podnikáte ve velkém? Jakým číslem bot začínáte a kterým končíte?

Specializujeme se primárně na větší čísla obuvi, nejvíce modelů naleznou zákaznice s velikostí 42 až 44, ale máme v nabídce i modely od velikosti 37 a končíme dámskou 45.

A jakou velikost máte vy?

Já jsem úspěšně dorostla do velikosti 43.

Máte tedy vlastní zkušenost s „velkou nohou“ a denně prodáváte obuv lidem s podobnou velikostí. Jaké věci, týkající se bot, trápí ženy s větší velikostí nohy?

Největším trápením je velmi malý výběr obuvi. Což se snažím změnit a daří se to. Když vidím zákaznici, která je u nás poprvé, je obklopena množstvím bot, zkouší a nadšeně si užívá pocit, že si může koupit boty, které jí jsou, a hlavně které se jí i líbí, je to krásný pocit a mám radost. Věta „Ježíši, já nevím jaký dřív!“ mi dává pocit, že to má smysl a povedlo se mi jedné ženě udělat opravdu radost. Neomezujeme se jen na černé boty, u nás to hýří i nápady a nebojíme se barev.

Máme opravdu velký výběr
Máme opravdu velký výběr | Zdroj: archiv Cliché shoes, Linda Vaňková

Když přejde euforie, řešíme i praktické stánky obuvi, kterou zákaznice potřebuje. U velké velikosti jsou dost problematické třeba podpatky. Většina z nás s velkou nohou narostla i do výšky. Někdy to nevadí, ale někdy se vážně nechcete praštit v tramvaji o madla. Řešíme proto třeba i elegantní boty ideálně bez podpatků. Samozřejmě zákaznice řeší i to, aby boty nevypadaly velké. To samozřejmě budou, ale snažím se, aby nevypadaly opticky ještě větší.

Cliché shoes
Cliché shoes | Zdroj: archiv Cliché shoes, Linda Vaňková

Četla jsem, že si své modely bot často navrhujete sama. Předpokládám tedy, že jste v návrhářství či šití vzdělaná?

Vůbec ne. Mám humanitní vzdělání a léta jsem pracovala v IT v oblasti obchodu. Vše se učím za poklusu a mám velké štěstí na trpělivé dodavatele. Jen se snažím poslouchat a vnímat zákaznice, co by chtěly a co se jim líbí. Ani můj vkus, ani nápady rozhodně nejsou patentem na rozum a dělám to hlavně pro zákaznice, ne pro sebe.

Jak se tedy věci seběhly, že se Linda Vaňková rozhodla založit obchod s obuví Cliché shoes? Co bylo prvním impulsem?

Byla to potřeba změnit práci. Kariérně jsem se dostala tam, kam jsem chtěla. Splnila jsem si sen a byla jsem obchodní ředitelkou. Ale už chyběl motor, impuls, už bylo asi všeho moc a chtěla jsem dělat věci jinak. Něco dokázat sama. Dokázat, že to zvládnu, i když to byl řekněme „velmi ambiciozní“ nápad. Dneska se tomu musím smát a uznat, že jsem měla energie a nadšení několikanásobně víc než rozumu. Upřímně musím uznat, že si nejsem jistá, zda bych dnes udělala ten samý skok do neznáma. Za 7 let jsem asi trochu dospěla a možná bych se dnes oprávněně bála do toho jít.

Linda Vaňková, majitelka obchodu Cliché shoes
Linda Vaňková, majitelka obchodu Cliché shoes | Zdroj: archiv Cliché shoes, Linda Vaňková

Jak moc je náročné/jednoduché mít obchod s botami?

Jednoduché to rozhodně není, ale nic jednoduchého by mě nebavilo. Je to boj, jako každé podnikání. Nestojí za mnou žádný investor, žádná velká společnost. Nemám zaměstnance, jsem na vše sama. Veškeré zboží, co je v obchodě, musí být zaplaceno. Neexistují sklady, kam si zajedete nakoupit zboží, když vám dojde. Musíte objednávat téměř rok dopředu. Není to jednoduché a já jsem obrovsky vděčná za toleranci lidí v mém okolí, protože jsem někdy v osobním životě naprosto nepoužitelná.

Vše má ale dvě strany a pro mě je veliká satisfakce, když mi večer přijde sms od zákaznice, že je na akci v botkách od nás a je za hvězdu. Možná je to vážně v dnešní době zvláštní, ale potěší mě, když jde kolem obchodu stálá zákaznice, jen se staví pokecat a ukázat fotky nového štěněte, vysvědčení vnučky, bývám dojatá. Ale pak mi to celé dává smysl, o co se snažím.

Boty ke zkoušení
Boty ke zkoušení | Zdroj: archiv Cliché shoes, Linda Vaňková

Kromě kamenné prodejny v Melounově ulici v Praze kousek od I. P. Pavlova máte i e-shop. Jak si vede? Zrovna v oblasti bot, kdy je nutné zkoušet, o to víc, když máte větší velikost a jen tak vám něco nepasuje. Poradíte, na co si dát při objednávání bot pozor? Co nepodcenit?

E-shop je další velká škola života. Původní e-shop jsem dělala na pár desítek položek, moc toho neuměl, ale věděla jsem, že jsou podstatné informace. Nyní máme nový e-shop, který umí krásně filtrovat a zobrazí, co hledáte. A na co si dát pozor?

Poctivě měřím vnitřní stélky obuvi u každého modelu, u každé velikosti. Uvádím na e-shopu veškeré poznatky, které zjistím o botě. Pokud se mi zdá bota menší nebo větší, než běžně odpovídá uvedené velikosti, i tuto informaci v popisku najdete. Ze strany zákazníka tedy nepodcenit jen jedno, a to přečíst si popisky. Pokud má bota již v názvu Reálně menší, tak je opravdu menší.

Cliché shoes kolekce Jaro- léto
Cliché shoes kolekce Jaro- léto | Zdroj: archiv Cliché shoes, Linda Vaňková

Máme mnoho zákaznic, které jsem nikdy osobně neviděla a po mailu, po telefonu dokážeme velikost odhadnout naprosto přesně. Často zkouším boty na sobě, pokud pak sednou zákaznici stejně, je to nejsnazší a už při objednání víme, jestli má vůbec smysl balík zasílat. Když botky nesednou, zjistíme proč a můžeme pátrat dál nebo je zákaznice vrátí. Ze zákona má každý e-shop povinnost vrátit platbu.

Platí, že na větší botu je potřeba více materiálu, proto je i cena vyšší?

Ano, u některých výrobců a obchodníků je takový cenový model. U nás ne. Botky máme za stejnou cenu ve všech velikostech. Bez ohledu na to, zda máme na vstupu vyšší cenu u větších čísel. Koncová cena je u nás ta nižší, ta, za kterou botky koupí zákaznice s velikostí např. 39. Přijde mi nemorální nás, už takhle ,,trpící“, ještě znevýhodňovat cenou.

Jaké boty ve vašem životě sehrály významnou roli? Prochodila jste je do rozpadnutí, dlouho na ně šetřila, toužila po červených jehlových lodičkách…?

Červené jehlové leží v krabici pod postelí... Tak moc jsem je chtěla... Pro mě je to symbol ženskosti, klasika. Moje maminka je nosila ke kostýmu a vždy byla za dámu. Já jsem dělala práci, kde jsem potřebovala kostýmky a lodičky. A nemohla jsem je sehnat. Teď je mám, ale zase nemám, jak je nosit. Ale jedny srdcovky u mě v botníku najdete, kotníčkové podzimní, pánský styl. Náš švec mi vždy, když je nesu do opravy, opakuje, ať už si proboha vezmu jiné, že to už znovu opravovat nebude, ale já je miluju. Jsou pohodlné a pro mě krásné.

Moj boty srdcovky. Kotníčkové podzimní v pánském stylu
Moj boty srdcovky. Kotníčkové podzimní v pánském stylu | Zdroj: archiv Cliché shoes, Linda Vaňková

A jaké boty nejraději nosíte teď?

Ty, v kterých dokážu fungovat a líbí se mi. Máme dva psy, kteří jsou s námi prakticky pořád a jezdím s nimi i MHD. Stále jsem v poklusu, proto jsou ty červené krásky v krabici, neboť bych je určitě zničila, než bych dojela do práce. Přesto se nevzdávám elegance, a tak nyní preferuji elegantnější tenisky, celkově sportovní ležérní eleganci. A přiznám se, o víkendech mě neuvidíte jinak než v brutálně růžových teniskách.