.

. Zdroj: iStock.com

8 věcí, které udělejte na začátku každého měsíce a jste bez stresu

Máte pocit, že nestíháte a jste zahlcena nejrůznějšími povinnostmi a úkoly? Začátek měsíce je ideálním časem drobné změny. Zkuste si osvojit malé návyky a začít každý měsíc s jedním. Odměna? Budete mít pocit, že máte svůj život více pod kontrolou.

Je toho moc. Zajímavé akce, na které chcete zajít, musíte se objednat k lékaři, cvičit, domluvit společné akce s vaším partnerem, s dětmi, s rodinou… Jste-li na tom jako já, pak váš diář vypadá jako nákres bitevního pole. Šipky, přesuny, zvýrazněné kroužky a pro jistotu vše v telefonu. Krom týdenního rychlého přehledu je pro mě stěžejní konec a začátek každého měsíce. Jeden zakončit a druhý začít, udělat plány a čistku. Po přečtení mnoha time managementových knih, jak si vše nastavit, se mi osvědčilo těchto deset aktivit, které je dobré na začátku každého měsíce udělat. Zbavíte se zbytečného stresu a v rámci možností vás nic nevyhodí ze sedla a vy si můžete užívat.

Vyčistěte si peněženku a hlavně kabelku

Nakupujete všechno možné a na konci měsíce vaše peněženka možná zeje finanční prázdnotou. Zato je nabitá účtenkami a seznamy. Projděte je a vyhoďte, co nepotřebujete. A pak se přesuňte do své kabelky. Vyhoďte obaly od sušenek, všechny pytlíky, pátou tužku, zkrátka vše přebytečné. Za to si tam dejte píšící tužku nebo papírové kapesníky.

Rozpočet na měsíc

Začátek měsíce je skvělým časem na rozpočet na následující měsíc. Můžete zjistit, kolik peněz je potřeba na účty, trvalé platby, potraviny, sezónní věci apod. Budete tak mít přehled o vašich finančních výdajích a snáze zvládnete něco ušetřit. A pak už se vám nestane, že za jeden měsíc, kdy jste byla u kadeřníka, koupila si nový kabát a vyjela s kamarádkou na výlet, utratíte všechny své finance a dva dny pře výplatou jíte jen suché rohlíky.

Kupte narozeninové dárky

Napište si seznam všech narozeninových přání a dárků, které potřebujete tento měsíc koupit. Nejlepší je zahrnout i první týden následujícího měsíce, tedy v případě, že má někdo narozeniny hned ze začátku! Vyhnete se pak zběsilému nakupování těsně před setkáním s oslavencem a nákupu trapných dárků.

Vytvořte plány s přáteli a rodinou

Většina z nás je obvykle velmi zaneprázdněná, takže čas na to, abyste viděla kamarády a rodinu, je třeba předem plánovat. Domluvte si datum srazu s kamarády, ale stejně tak i nějakou akci s rodinou. My s manželem vždy na začátku měsíce naplánujeme alespoň jednu akci na víkend, abychom věděli, kde máme prostor pro případné pracovní dodělávky, častější tréninky a sladké nicnedělání.

Plánujte schůzky

Objednejte se k zubaři, kadeřníkovi, kosmetičce, masérce, fyzioterapeutce. Protože až to budete potřebovat, zjistíte, že volný termín je až za několik týdnů.

Uspořádejte fotografie v telefonu

Fotíte kde co? Své zvířecí miláčky, děti, všechny výlety, no za ten měsíc se toho pěkně nastřádá, takže to chce i fotografický úklid. Dejte si dvacetiminutovku se svým telefonem a odstraňte ty, které nechcete, a nahrajte ostatní na svůj Disk Google nebo je přesuňte na iCloud, Amazon Cloud či Drop Box. Vaše vzpomínky budou na bezpečném místě.

Nastavte si cíle

Začátek měsíce je ten správný čas na to, abyste se zamyslela nad tím, co jste zvládla a jaké jsou vaše plány dál. Já si například píšu počet kilometrů, které chci v příštím měsíci zvládnout, promyslím témata, o kterých chci psát, nebo akce, na které chci jít.

Vyberte si knihu ke čtení

Ráda čtete anebo chcete zas víc číst? Na začátku měsíce si naplánujte, co dočtete či si přečtete, a dejte si knihy viditelně na noční stolek či do obývacího pokoje. Snažte se začínat měsíc s novou knihou. Nejste-li fanynka čtení, to samé jde i s plány podcastů, filmů či seriálů.