Vstříc nové práci

Vstříc nové práci Zdroj: iStock.com

7 znamení, že je čas změnit práci

Čím dál tím více kolem sebe slýcháte příběhy lidí, kteří svou kariéru otočili o sto osmdesát stupňů. Konečně začali dělat to, co je naplňuje a baví. Z manažerů jsou životní koučové, z ekonomů majitelé pekáren. Říkáte si někdy, že by vám nějaká změna také prospěla? Nejste si jisti? Pokud vám nejsou cizí některé z následujících pocitů, možná je čas zamyslet se nad životní změnou hlouběji.

Na začátku si vyjasněme: V práci nemusíte skončit ze dne na den. Pokud se pro změnu rozhodnete, můžete nějaký čas jen plánovat, jak to celé provedete. Ale jak poznat, že nastal ten pravý čas? Pomoci by vám mohly rady profesní koučky Vanessy Hallick: Pokud prožíváte některé z následujících pocitů nebo situací, o změně byste měli reálně uvažovat.

1. Stále hledáte alternativy

V nové práci nevydržíte dlouho. Po pár týdnech se začínáte nudit, a jakmile pracovní náplň zajede do stereotypních kolejí, už myslíte na jiný projekt, i mimo práci. Pravděpodobně nejste na správné kariérní cestě.

2. Vaše intuice vám říká, že je nutná změna (ale vy ji ignorujete)

Když jsme dětmi, chováme se velmi intuitivně, proto se často věnujeme činnostem, které nás baví a naplňují. Jak stárneme, začínáme intuici potlačovat a místo toho nasloucháme ostatním a plníme očekávání. Trpíte žaludečními nevolnostmi? Jste v neustálém napětí? Možná stojí za to se zamyslet nad otázkou: Co mě baví? V čem jsem dobrá? A začít uvažovat o tom, v jakém zaměstnání byste mohla tyto věci uplatnit.

3. Cítíte se nenaplněná

V práci jste úspěšná, projekty zvládáte na jedničku, ale kde je ten pocit štěstí? Plnění pracovních povinností vám zabere spoustu práce a vy se cítíte vyčerpaná a na radost z dobře odvedené práce vám nezbývá energie. Rodinu vídáte sporadicky, na koníčky nemáte čas a víno s kamarádkou jste vystřídala za kafe cestou do práce. „Dokonce i potěšení jít na procházku nebo vidět západ slunce, věci, které mě těšily před kariérou HR manažerky, byly najednou bez radosti. Jasně si vzpomínám, že jsem se cítila bez emocí a bez života. A tak jsem nakupovala, hubnula, pečovala intenzivně o svůj vzhled ve snaze maskovat to, co se opravdu dělo. V rámci jednoho projektu jsem začala pomáhat jiné ženě hledat smysluplnou kariéru prostřednictvím koučování a najednou jsem cítila nový život a energii,“ popisuje sama Vanessa Hallik svou pracovní změnu z vrcholové HR manažerky v profesní koučku.

4. Tělo vás varuje

Když dlouhodobě ignorujete znamení, že se v práci necítíte dobře, začne vám dávat signály tělo. Přibíráte na váze či se naopak ztrácíte před očima. Akné, které jste měla naposledy v pubertě, zasypává vaši tvář a na páteční flám už si ani netroufnete. Mnoho klientů z Vanessiny praxe přiznává, že zhoršené zdraví se snažili dlouho nevnímat. U řady z nich se pak zdravotní stav po změně práce velmi rychle zlepšil.

5. Přejete si ráno, aby den už skončil

Pondělky nejsou nejpříjemnějším dnem v týdnu, ale není v pořádku, pokud je pro vás každý začátek nového týdne peklo. „V mé práci to byla ranní mantra na začátku každého týdne. Jakmile jsem usedala k počítači a začala vkládat hory čísel do tabulek, chtěla jsem, aby byl večer. Ideálně pátek večer a přede mnou víkend,“ přiznává Renata, kdysi marketingová manažerka. Dnes pracuje jako vizážistka a stylistka a pondělní nálada je mnohem příjemnější.

6. Už to není o penězích

„Klíčový důvod, proč většina lidí, se kterými mluvím, neopouští svou stávající kariéru, je strach z toho, že nevydělají dost peněz. Že prací, která je bude bavit, tolik nevydělají,“ říká Vanessa Hallik. V této chvíli je si potřeba uvědomit, co chcete víc. Radost ze života, nebo peníze? Přinášejí vám vydělané peníze příjemné okamžiky? Opravdu se nemůžete trochu uskrovnit? A máte finanční rezervy? Zkuste si položit otázku: „Pokud peníze nejsou problémem, co bych ve svém životě opravdu chtěla dělat?“ Často totiž s novou prací dojde i ke změně životního stylu a vy už tolik peněz ani nepotřebujete.

7. Netoužíte po kariérním žebříčku

Nechce se vám dále vzdělávat v oboru, neusilujete o lepší post, zvýšení platu a už vás ani nebaví se účastnit různých promo akcí vaší firmy. Nic vás nemotivuje být lepší a posouvat se dál. Máte to tak? Tak tady je rozhodně čas na změnu.