...

... Zdroj: iStock.com

6 tipů, na co se zeptat u pohovoru, když se ucházíte o práci

„Chcete se ještě na něco zeptat?“ Tato otázka by vás u pohovoru na vysněnou práci neměla zaskočit. Položte ty správné otázky a zjistěte, co se v inzerátu nepíše! 

„Jak by vypadal typický den?“

Pokud například inzerát popisuje práci jako částečně administrativní a částečně produkční, zjistíte, jak velký podíl každá ze zmíněných činností představuje, co by vám zabralo nejvíce času. Pokud vás odbydou odpovědí, že „každý den je to jiné“, zeptejte se, jak to vypadalo tento měsíc.

„Čím se pro vás liší dobrý pracovník od toho, který je skvělý?“

Tato otázka vám rozhodně pomůže vystoupit „z davu“ a zviditelnit se v očích budoucího šéfa. Protože on nehledá jen průměrně dobrého kolegu, hledá toho nejlepšího. Ukážete, že máte v úmyslu odvádět opravdu výbornou práci a že vám na onom místě skutečně záleží. Navíc máte šanci ještě mnohem konkrétněji zjistit, co by se od vás na onom místě očekávalo.

„Jak budete měřit můj úspěch?“

Tohle je klíčové: Potřebujete zjistit, čeho byste měli na dané pozici dosáhnout, aby s vámi vaši šéfové byli spokojení. Jaká jsou doopravdy jejich očekávání bez ohledu na to, co se psalo v inzerátu? Díky této otázce zároveň zjistíte, na které z pracovních úkolů se klade největší důraz, což z původního inzerátu vůbec nemuselo být jasné.

„Jak dlouho tu pracoval můj předchůdce?“

Pokud váš předchůdce vydržel na daném místě jen pár měsíců, nemusí to ještě nic znamenat. Ale pokud se situace opakovala vícekrát, je to špatný signál ohledně nepříjemného šéfa, nerealistických očekávání nebo jiných možných potíží.

„Jaké jsou na této pozici největší výzvy?“

Jinými slovy: jaké potíže by vás v práci pravděpodobně čekaly? To se z pracovního inzerátu dozvíte jen málokdy. Mohou to být třeba očekávané rozpočtové škrty anebo rozhádaný kolektiv podřízených. Máte příležitost popsat, jak jste takové problémy řešili v minulosti, nedoporučuje se však pojmout to jako prvoplánovou reklamu na sebe sama.

„Jak byste popsali firemní kulturu?“

Pokud je prostředí velmi kompetitivní a vy preferujete spíše přátelské až rodinné vztahy, asi to nebude nic pro vás. Stejně tak, jste-li spíše pohodář, a prostředí ve firmě působí velmi formálně. Samozřejmě, i tak můžete v práci dobře fungovat, ale lépe se budete cítit tam, kde vám to sedne.

Článek najdete v aktuálním čísle časopisu Moje psychologie s Bárou Nesvadbovou na titulce. Objednat si ho můžete i přes www.ikiosek.cz.

.
. | Zdroj: Archiv Mojí psychologie