Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: iStock.com

Moje psychologie 10/2019
2
Fotogalerie

6 tipů, jak si psát seznamy úkolů, které vás nebudou otravovat

Odškrtávání splněných úkolů ze seznamu je taaak příjemné! Ale jak si takový seznam sestavit, aby vám skutečně pomohl být produktivnější?

Pište seznam den předem

Sepsání seznamu úkolů by neměla být první věc, kterou dnes uděláte, ale poslední věc, kterou jste udělali už včera. Tak budete následující den začínat vždy s jasnou představou, co vás vlastně čeká, nebudete tím ztrácet čas ráno, kdy jste nejčerstvější. Každý pátek před koncem pracovní doby si pak udělejte plán na celý následující týden.

Nemučte se tím, co nestihnete

Máte sklon peskovat se za každou položku z vašeho seznamu, kterou jste nestihli splnit? Tohle sebemrskačství vás zbytečně připravuje o spoustu energie. A často k němu sami sebe doháníte tím, že si píšete seznamy úkolů, které jsou reálně nesplnitelné. Dávejte si za úkol jen to, co se dá stihnout.

Tři věci stačí!

Ne, váš seznam úkolů nemusí být dlouhatánský. Nezaměňujte kvalitu s kvantitou. Odškrtávání splněných věcí je sice příjemné, ale může vás vést k tomu, že ztrácíte čas na jednoduchých úkolech, které vás nikam neposouvají, jenom proto, abyste se cítili lépe a mohli sami sebe pochválit za to, kolik jste toho udělali. Ne! Zkuste seznam zredukovat na tři věci. Ale ať jsou to opravdu ty nejdůležitější.

Zveřejněte to

Tohle je rada pro odvážné, ale stojí za vyzkoušení. Sdělte své úkoly pro dnešní den kamarádce nebo kolegovi. Případně, pokud si na to troufnete, vyvěste svůj seznam na sociální sítě. Studie ukazují, že když máme pocit, že druzí o našich předsevzetích vědí, mnohem pravděpodobněji je dodržíme. Navíc, když víme, že seznam bude číst i někdo jiný, přemýšlíme nad ním jinak. Úkoly formulujeme konkrétněji, nejsou to pouhé výkřiky, ale skutečná zadání.

Začněte tím nejdůležitějším

Kdybyste věděli, že z úkolů na svém seznamu zvládnete udělat jen jeden, který by to byl? Tak právě ten udělejte jako první. Ideálně ještě předtím, než si otevřete e-mailovou schránku a začnete reagovat na požadavky okolí. Nastavte si sami své priority. Dělejte to, co je důležité, ne to, co na vás nejvíc křičí.

Nakreslete to

Seznam nemusí mít podobu řádků psaných pod sebe, může vypadat jakkoli. Třeba jako myšlenková mapa, která se teprve po nalezení souvislostí mezi jednotlivými tématy promění v konkrétní úkoly.

Další skvělé články najdete v říjnovém vydání časopisu Moje psychologie. Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

Moje psychologie 10/2019
Moje psychologie 10/2019 | Zdroj: Archiv Mojí psychologie