Brzy tu budu šéfovat

Brzy tu budu šéfovat Zdroj: iStock.com

6 malých triků, díky kterým se posunete v kariéře dál

Zdá se vám, že jste se ve svém profesním životě zasekla? Cítíte, že se chcete posunout dál nebo někam jinam? Samo od sebe to nepůjde. Bude to vyžadovat vaši aktivitu a pár ne moc náročných změn.

Pokud neděláte nic neočekávaného, nebude se dít nic neočekávaného. Umět se rozhodnout, být přístupná změně a vystoupit ze své konformní zóny je pro kariéru klíčové. Zářným důkazem toho je slavná britská počítačová vědkyně Sue Black, která do svých 25 let byla svobodnou matkou tří dětí, bez maturity a žila v azylovém domě. Dnes je tou největší kapacitou v oblasti softwarového inženýrství: „Můj život byl v troskách, ale pochopila jsem, že já chci být tím, kdo se ujme vedení,“ řekla. Tak jako ona vezměte svou kariéru do svých rukou a začněte například s těmito jednoduchými a rychlými změnami.

Jděte nad rámec vaší práce

Když máte pocit, že se vaše kariéra nikam neposouvá, protože každý den děláte to samé, změňte to. Přijměte nový projekt, začněte pracovat s novým týmem či se angažujte v nějaké aktivitě společnosti. Naskytnou se vám tím příležitosti k rozvoji nových dovedností, a navíc je pravděpodobné, že si vaší iniciativy někdo všimne.

Naučte se čekat

Na druhou stranu, nemusíte přijmout cokoliv. Neskákejte po každé příležitosti, mohou vás připravit o energii a zabrat vám čas, který můžete investovat do něčeho zajímavého. Vyčkávejte na to, co vás chytne za srdce.

Naučte se vyjednávat

Ve vaší kariéře může přijít čas, kdy vyjednávací dovednosti budou klíčem k povýšení nebo k přesunu na nové místo, které nabídne příležitosti pro profesní růst. Buďte na ten okamžik připravena a znejte svou hodnotu, kterou přinášíte do firmy. Dávejte pozor, abyste svou hodnotu nepřeceňovala ani nepodceňovala. Pokud si nejste jista, na co se zaměřit, věnujte chvilku úvahám o komentářích vašich kolegů a šéfů týkajících se vašich úspěchů.

Zapojte aplikace produktivity

Zdá se vám, že toho v kanceláři moc nestihnete nebo že si stále nemůžete najít systém v tom, co udělat první a co počká? Zapojte aplikace produktivity. Jendou z takových je například Todolist. Minimalistická aplikace umí mnohem více, než jen zapisování a odškrtávání úkolů. Zadáte cíl a vytvoříte si k němu podúkoly, které je třeba pro tento cíl splnit. Můžete si hrát s parametry, notifikacemi a vytvořit si i grafy své úspěšnosti. Máte-li problém s časem či prokrastinací, zkuste aplikaci do počítače Rescue Time. Aplikace běží na pozadí a zaznamenává veškerou vaši činnost na počítači. Zjistí, kde a čím jste strávila nejvíce času.

Nesnažte se být vždy nejlepší

Znáte svůj cíl? Víte, čeho chcete dosáhnout? Jestliže ano, pak víte, kam zaměřit svou pozornost a kde ji naopak ubrat. Nelze dělat vše skvěle. Abyste se něčemu mohla věnovat co nejvíce, musíte v jiných oblastech ubrat. Autor knihy Fokus! Hermann Sherer to vysvětluje jasně: „Když se v nějakém aspektu chcete stát větším a vyniknout, tak se v těch ostatních musíte stát menším. U všech činností si pak ale pokládejte otázku, zda vás to skutečně vede k vašim cílům.“

Najděte si mentora a rozhoďte sítě

V produktivitě, učení, v rozšiřování obzorů a výzvách vám pomůže mentor. Najděte si někoho, koho respektujete a obdivujete, abyste se vyhnula případným třenicím a mohla růst rychleji. Měl by to být někdo starší, kdo prošel podobnými zkouškami, kterými nyní procházíte. Poradí vám, nasměruje, může dát kontakty a propojit vás s novými lidmi.