jídlo

jídlo Zdroj: istockphoto.com

6 maličkostí, které vám zlepší paměť i soustředění

Někteří z nás jsou na to skuteční experti: Každou chvíli žádají okolí, aby je "prozvonili", protože hledají založený mobil, když to není telefon, jsou to klíče nebo žlutý papírek s důležitým číslem a od cizích stolů odcházejí zásadně s cizí propiskou. A zapamatovat si jména, vtipy nebo telefonní čísla vzdali už dávno. Co může za naši roztěkanost a jak ji zlepšit?

Pokud čekáte seznam superpotravin nebo vysoce funkčních tabletek s výtažky zázračných rostlin z Amazonie, nečtěte dál. Některé potraviny, vitamíny a minerály sice činnosti mozku významně prospívají a zlepšují náladu, nic ale není samospásné. Existují ale jednoduché a vědecky ověřené maličkosti, které vašemu soustředění mohou výrazně pomoci. A tady jsou ty nejdůležitější z nich. A mají ještě jednu výhodu: Kromě mysli pomohou i vašemu tělu a zdraví.

Pohyb

Je to tak, fyzická aktivita pomáhá s ukládáním informací do dlouhodobé paměti. Nejlepší je aerobní cvičení, to navíc podporuje i růst nových nervových buněk. Je jedno, zda budete chodit, plavat, jezdit na kole nebo tančit. Důležité je, abyste se hýbali při střední zátěži ideálně 30–50 minut. Studie ukázaly, že pravidelné cvičení zvětšuje hipokampus, který hraje velkou roli právě v uchovávání informací a také v prostorové orientaci. A kolikrát týdně by měl člověk cvičit? Kolikrát vám to vyjde, vždycky je lepší něco než nic.

Spánek

Je jasné, že dlouhodobé nevyspání škodí lidskému organizmu, takže logicky – pokud chceme mentálně fungovat, musíme dát mozku dostatek odpočinku. Nekvalitní spánek urychluje stárnutí, zvyšuje riziko obezity, cukrovky, vysokého krevního tlaku (všechno jsou to součásti tzv. metabolického syndromu) a stojí i za poruchami paměti. A právě schopnost zapamatovat si a učit se podle studií výrazně zvýší, pokud si během dne na chvilku zdřímnete. Ideální čas je mezi pěti minutami až tři čtvrtě hodinou.

Relax

A když už jsme u toho odpočinku, nemusíte si přes den hledat jen kanapíčko, na kterém to zalomit. Stačí si najít pár chvil na relax. Ti zkušenější a zodpovědnější to mohou rovnou nazvat meditací, my, co potřebujeme vedení, můžeme chodit na jógu nebo si osvojit nějaká dechová cvičení. Stres paměti prostě neprospívá.

Udržujte mozek v kondici

Naše mysl funguje v podstatě jako sval: Čím více ji trénujete, tím je v lepší kondici. A skvělá zpráva je, že nikdy není pozdě. Nenechte tedy svou mysl zahálet u nesmyslných her na mobilu (i když, co si budeme říkat, relax u Candy Crush je také důležitá součást psychohygieny). Ale je fajn dát mozku nějakou další potravu: Učme se jazyky, hrajme na hudební nástroj, pišme si deníky, luštěme křížovky.

Zdravé jídlo

A když je řeč o potravě, pak samozřejmě svůj vliv má i to, co jíme. Jak již bylo řečeno výše, žádná superpotravina nám paměť nezlepší, ale každopádně zdravá, vyvážená a pestrá strava má vliv na celkové psychické zdraví. Za zeleninu, ořechy, ryby, zdravé tuky a komplexní sacharidy vám poděkuje nejen vaše mysl, ale i tělo. A nakonec to uvidíte i na vaší váze. Tipy na zdravý jídelníček najdete například zde: