Co budeme dělat o víkendu? Pracovat?

Co budeme dělat o víkendu? Pracovat? Zdroj: iStock.com

5 věcí, které dělají úspěšní lidé o víkendu

Přemýšlela jste někdy nad tím, co dělá Oprah Winfray nebo Bill Gates o víkendu? Dokonce i ti nejúspěšnější lidé na světě jsou nakonec jen lidé. Věřte, jejich víkendové návyky jim k úspěchu hodně pomáhají. Co tedy tak zázračného dělají?

Jak vypadá váš víkend? Celý ho proflákáte doma u televize, lenošíte, nebo doděláváte pracovní resty a stejně sedíte za počítačem a vlastně tak nějak pracujete, nebo naopak hodíte vše za hlavu a vyrážíte na výlet do přírody a večer na sklenku s přáteli? Každá chceme být úspěšná a rady, jak toho docílit, hltáme jednu za druhou. Myslíte si, že ti nejúspěšnější pracují a dřou i o víkendu? Možná se budete divit. Tady je dle amerického časopisu Forbes pět aktivit, kterými si úspěšní lidé vyplňují víkend. Jak řekl Brian Tracy: „Úspěšní lidé jsou prostě ti, kteří mají úspěšné návyky.“

1. Odpojují se

Ano, i když jen na několik hodin, většina úspěšných a nejbohatších lidí si od své práce na chvíli oddychne. Jejich aktivity jsou možná od těch našich lehce odlišné, ale platí pro ně, že zkrátka nejsou on-line. V čem je to přínosné? Vypnutí mobilního telefonu po dobu 24 hodin vás přiměje k tomu, abyste byla více přítomna danému okamžiku a více se těšila z aktivit, které o víkendu prožíváte. Několik hodin, půl dne, den nechte telefon někde zahozený. Jestliže jste se svojí rodinou, víte, co dělají, nechte digitální svět spát. Případně ho můžete zkontrolovat večer nebo ráno, ale ani to není nutné, vždyť víkend je jen dva dny, tak proč ho trávit on-line.

2. Nelenoší

Často vás po velmi rušném a nabitém pracovním týdnu láká představa prolenošeného gaučového víkendu. To ale někdy bývá trochu kontraproduktivní. Jen si vzpomeňte, že když proležíte víkend, i tak se cítíte v neděli unavená a dobrou náladou také nehýříte. Není na tom nic špatného, když si o víkendech dopřejete odpočinek, ale naplňte ho i podnětnými aktivitami, jako jsou například návštěva divadla, oběd s přáteli nebo grilování na dvorku. Lenošte, ale dělejte také to, co vám dokáže vykouzlit úsměv na rtech.

3. Tráví čas s rodinou

Společné aktivity – i jen třeba příprava oběda, společný nákup, rodinná stolní hra, vycházka se zvířaty – vás propojí. Nezapomeňte s ostatními mluvit, protože při takových nenucených chvílích většinou právě děti řeknou nejvíce. Tak poslouchejte.

4. Nedělají domácí práce

Jestliže celý víkend věnujete uklízení, praní a čištění, nedojde ke správnému odpojení od pracovního týdne. Úspěšní lidé jsou mistři v řízení svého času, a to zejména během týdne a tyhle nutné práce zapasují v menších časových úsecích právě do týdne, aby měli o víkendu čas. Že se uklízet musí? Pokud to jde, najměte si uklízečku, jestliže už je to moc velký komfort, rozdělte si uklízení během týdne. V pondělí koupelna, středa prach, čtvrtek vysát. Tím se vám uvolní celý víkend pro radost.

5. Nedovolí, aby je pondělí vyděsilo

Je vám tahle fráze povědomá? "Je neděle; víkend je skoro u konce!" Vaše nálada je na bodu mrazu, začíná přicházet stres. Tento typ myšlení vás přivádí do lehké deprese a kazí vám možnost si užít zábavné odpoledne a večer. Namísto černých myšlenek zůstaňte nad věcí, ono se to nezblázní. Pondělí je pracovní, teď je neděle, tak na práci ještě zapomeňte a raději se věnujte rodině a přátelům.

* BONUS *

A co je nejdůležitější, úspěšní lidé zřídkakdy pracují o víkendu. Není to pravidlem, ale stále více úspěchů se děje těm lidem, kteří vědí, jak moudře vyrovnávat svůj osobní a pracovní čas. Opětovné nabíjení baterií o víkendu je rozhodující pro vaši schopnost činit dobré rozhodnutí během týdne. A správná rozhodnutí dělají s životem divy.

Podobají se vaše víkendové návyky těm, které mají úspěšní lidé? Jestli ano, pak jste na nejlepší cestě vzhůru.