Mě už jen tak něco nerozhází

Mě už jen tak něco nerozhází Zdroj: iStock.com

5 tipů, jak se před Vánoci uklidnit. Použijte techniky mindfulness

Advent, doba klidu. Což v praxi znamená, že seznam věcí, které máte zvládnout, se každým dnem zvětšuje a vy už jste celkem na zhroucení. Zkuste to letos trochu jinak. Dejte prostor mindfulness technikám a začněte boj se stresem. Zvítězíte.

Ptáte se, co je to mindfulness a jak vám může v tomto shonu pomoci bojovat se stresem? Už jste o tom možná slyšela, neboť mnoho lidí k této technice v dnešní době inklinuje. Je to jeden ze způsobů, jak znovu uchopit svůj život, ale i jak bojovat proti každodennímu stresu či syndromu vyhoření.

Mindfulness můžeme přeložit jako všímavost nebo také bdělou vědomou pozornost. Je to technika, která posiluje schopnost mysli zaměřovat se na plné prožívání a přijímání přítomnosti. Skrze různé meditační cvičení jedinec získá schopnost věnovat plnou pozornost tomu, co se děje v přítomném okamžiku, bez posuzování, hodnocení a očekávání. „Úplně jednoduše a obecně můžeme mindfulness chápat jako prostou schopnost žít právě teď a právě tady, přijímat věci takové, jaké jsou,“ říká Ingrid Reková, lektorka mindfulness kurzu společnosti NICOM. Tedy zbytečně se nestresovat a neřešit, co bude, až...

Mindfulness vede kromě jiného tedy k postupné redukci stresu a zvládání negativních emocí. To přispívá k lepšímu zvládání nepřehledných situací, ke zlepšení rodinných i pracovních vztahů a celkově k větší spokojenosti v životě. Vy s ním můžete začít právě teď skrze jednoduché techniky. A jedna rada pro začátek od Ingrid Retkové? „Rozhodně nepropadejte zoufalství, pokud vám při prvních pokusech o meditaci létají hlavou myšlenky jak střelené, tak se ničeho nebojte, je to normální. Rozhodně ale svoji snahu nevzdávejte!“

Základ v opakování

Bez pravidelnosti nikam nedojdete, je to základ. Tak, jako u každého sportu, i mysl se musí trénovat. Udělejte si každý den chvíli pro sebe a trénujte, meditujte. Pro začátek určitě stačí pět až deset minut denně.

Dech pod kontrolou

Dechová cvičení jsou jedny z nejzákladnějších meditačních technik. Ani v mindfulness se bez nich neobejdete. Soustřeďte se na dech, vnímejte každý jeden nádech a výdech a uvědomte si, jak vám samotné dýchání okysličuje mozek. I v práci či během hektického dne si na chvíli zavřete oči a pět minut dýchejte.

Tip: Nevíte, jak na meditaci? Zkuste on-line mobilní aplikace, jako jsou například Insight Timer, Aura nebo Omvana a nechte se vést odborníky z celého světa. Základní meditační technika je takzvaný body scan. Zaměřte se na vnímání jednotlivých částí vašeho těla od palců na nohách až po samotnou hlavu. Naučíte se tak vnímat sami sebe, pocity a stres. Najděte místo na těle, kde se stres usazuje, a zklidněte ho.

Soustředěnost k cíli

Pokud dojdete k správné meditaci, zapomenete na vše kolem vás. Důležitá je ovšem soustředěnost. Kdykoliv se necháte rozptýlit nějakými zvuky, myšlenkami nebo čímkoliv jiným, obraťte svou pozornost zpět k tomu, co je právě cílem vašeho soustředění. Naučte se vracet k sobě.

Přítomnost tady a teď

Jedním z cílů mindfulness je naučit se soustředit na okamžik, který je teď a tady, a nenechat mysl a emoce neustále přeskakovat z minulosti do budoucnosti. Zaměřte se na přítomnost, necestujte časem. Trénujte to pomocí všímavé každodennosti. Cvičte všímavost při vašich každodenních činnostech, které děláte automaticky. Čištění zubů, snídaně, cesta do práce, pití kávy nebo úklid. I při takových činnostech můžete neformálně meditovat, pokud je děláte všímavě. Vnímejte chutě jídel, materiály a barvy, když skládáte prádlo, slova člověka, který s vámi právě hovoří. Navraťte se zpět k singltaskingu. Prožívejte tu věc, kterou právě děláte. Procházíte cestou z práce parkem? Prohlédněte si pozorně stromy, lidi, lavičky a na nic jiného nemyslete.

Nehodnoťte, pozorujte

Přijměte přítomnost takovou, jaká je. Zkuste se oprostit od hodnocení událostí coby kdyby, ale jen je pozorujte. Některé věci v životě se zkrátka dějí a není v našich silách je změnit nebo odvrátit. Nevěnujte nepříjemným událostem svůj strach nebo vztek, pomůže vám to myslet racionálně a přijít s rozumným řešením situace. Nehodnoťte hned v mysli, co daný člověk dělá a jak jedná. Buďte jen pozorovatelem. Nechte mozek bez vymýšlení teorií a závěrů.

Kurz všímavosti

Chcete do mindfulness proniknout více a umět ho využívat ve vašem životě průběžně? Běžte na kurz. Číst si řádky o tom, jak být mindfulness je pěkné, bez praxe ale těžko dosáhnete jeho „nirvány“. Nechte se základy provést kvalifikovaným lektorem. Nechejte si poradit, jak být správně všímavý. I jedna hodina na takovém kurzu vám otevře oči.