Nemám na něj chuť, nemám na něj chuť

Nemám na něj chuť, nemám na něj chuť Zdroj: iStock.com

5 tipů, jak posilovat vůli. Konečně to vydržíte a dosáhnete cíle

Místo toho, abyste se pustili do důležitých věcí, sjíždíte Instagram, prohlížíte časopisy nebo sledujete Netflix. Proč? Protože je to jednodušší, kdežto práce vyžaduje úsilí. Kde najít vůli k tomu, abyste si konečně osvojili nový jazyk, začali cvičit nebo přestali jíst večer?

Vůle je kombinací odvahy, duševní vytrvalosti a odhodlání. Dobrou zprávou je, že vůle se dá naučit a posílit. Jako lidé máme ohromnou schopnost, díky které dokážeme vyřešit složité problémy, snít a představit si nové možnosti a naučit se složité dovednosti. Ale i tak většina z nás tráví čas opakováním stejných mentálních činností. A to pro úspěch a osobní rozvoj nestačí. Chcete-li víc, musíte být duševně silní, abyste se mohli připravit na splnění vašich cílů. Dle serveru Scienceofpeople.com existují strategie podporované vědou, které zvyšují naši vůli. A co posílením vůle získáte? Víc práce a ocenění, úspěch, zlepšení svých schopností a obdiv. Jak mít tedy pevnou vůli?

Naučte se, jak zvládat stres

„Zabijákem vůle je stres, proto se s ním nejprve musíme naučit zacházet,“ říká doktorka Kelly McGonigal ze Stanfordské univerzity ve své knize Science of People, The Willpower Instinct.Být pod velkým stresem znamená, že energie našeho těla je spotřebována při instinktivním jednání a na rozhodování na základě krátkodobých výsledků, a tak naše prefrontální kůra, kde je sídlo vůle, prohraje v boji o naši energii.“ Co s tím? Když se budete cítit ohroženi či v pokušení udělat něco, co nechcete, pro začátek se zhluboka nedechněte. Snížíte tím stres a zvýšíte vůli. Uklidníte se a energii vynaložíte k lepší a záslužnější činnosti.

Povzbuďte se a držte se plánu

Nic nemá mocnější sílu než slova „Já nemůžu“. Pokaždé, když tahle zrádná slova vyslovíte, vytváříte si smyčku zpětné vazby, která vám připomíná vaše omezení. Jak často tahle slova padají z vašich úst? Máte-li je na denním pořádku, je potřeba zapracovat na sebekontrole, kterou pak dokážete zvýšit své sebepotvrzení a dokážete se povzbudit. Zatočte s tímto zlozvykem. Dobrým příkladem je rozdíl mezi tím, jak si říkáte „Nemohu“ a „Nemám“. Ve výzkumech se ukázalo, že zpětná kontrola nad situací pomocí fráze „Nemám“ je účinnější a pomůže vám se držet plánu. Takže „nemám čas na cvičení“ je lepší než „nemůžu cvičit“. V ideálním případě záporku ne vyhoďte úplně. Můžu cvičit, když mám čas a ten mám… v úterý večer.

Víc spěte a tím dopřejte mozku energii

Doktorka McGonigal ve svých studiích týkajících se vůle upozorňuje i na důležitost spánku. Že poslední dobou slýcháte, že spánek má vliv na vše? Na hubnutí, pleť, nálady? Je to pravda. Dostatek spánku se podílí na tom, jak efektivně fungujeme v souvislosti s vůlí, zejména naše prefrontální kůra, kde je centrum vůle. Vše jasně vysvětluje koučka Belle Beth Cooper věnující se zvyšování produktivity v pracovním procesu: „Nedostatek spánku (i když je to méně než šest hodin za noc) je druh chronického stresu, který zhoršuje to, jak tělo a mozek spotřebovávají energii. Prefrontální kůra je zvláště těžce zasažena a ztrácí kontrolu nad oblastmi mozku, které vytvářejí touhy a stresovou reakci.“ Naštěstí řešení je jednoduché – víc spát. A pokud vás zajímá, kolik spánku je dost, tady je hrubý ukazatel, který vyřkl jeden z nejuznávanějších vědců zabývající se spánkem, Daniel Kripke, v nedávné studii, v níž zjistil, že lidé, kteří spí v noci mezi 6,5 a 7,5 hodinami, žijí nejdéle, jsou šťastnější a nejproduktivnější. Tak v kolik dnes půjdete spát?

Meditujte (pouhých 8 týdnů)

Meditace je také úzce spojována se zvyšováním vůle, též souvisí se zlepšením pozornosti, zvládáním stresu a sebevědomím. Doktorka McGonigal dokonce sílu meditace vyzdvihuje, neboť může poskytnout rychlé výsledky. Dle ní nemusíte meditovat půl roku, abyste viděli efekt, mozkové změny byly pozorovány už po osmi týdnech krátkého denního meditačního tréninku. To zní skvěle. Proto si zajděte na kurz základů meditace a pak už jen trénujte doma.

Odložte věci na později a zaměřte se na to, co je důležité teď

Odkládání něčeho, co nutně nemusíte teď mít, bývá efektivní. Že si nutně potřebujete koupit novou sukni? Zkuste tento špatný zvyk oddálit. Řekněte si: „Jo, koupím, ale až o víkendu, abych měla čas si ji pořádně vybrat. Teď jdu vyřídit úřady, ať to mám uzavřené.“ Co se pak stane? Častokrát se vám vmísí do programu jiné věci a na novou sukni zapomenete. Jak vysvětluje v knize The Willpower Instinct vědec Roy F. Baumeister, lidé, kteří si říkají „ne teď, ale později“, jsou obecně méně mučeni pokušením a snahou něčemu zabránit. Příkladem je ten čokoládový dort v lednici. „Teď si ho nedám, až při odpolední kávě“, a to už na něj po obědě nebudete mít chuť. Zkuste to a posilujte, alespoň v malém, svou vůli.