...

... Zdroj: iStock.com

5 tipů, jak lépe pracovat s časem a začít konečně stíhat

Člověk nikdy neměl tolik času jako v 21. století. Délka života se oproti našim prapředkům skoro zdvojnásobila, stále méně času nám bere práce a k ruce máme nejednoho chytrého pomocníka. Přesto nestíháme. Jak to zařídit, abychom v boji s časem nebyli každý den poraženi? 

Poznejte sami sebe

Tvrzení „nemám čas“ je ve své podstatě nesmysl, času máme všichni stejně: 1 den má 24 hodin a 1440 minut. Všichni chceme čas řídit, ale čas se řídit nedá. Jediné, co můžeme řídit, jsme my sami. A to se dá zvládnout za předpokladu, že se dobře známe, že známe své cíle. Ke stanovování cílů existuje trochu morbidní pomůcka. Zkuste se sami sebe zeptat, co byste rádi, aby o vás lidé říkali na vašem pohřbu. Pokud si přejete, aby třeba vaše děti řekly, že jste byli dobrými rodiči a k dispozici vždy, když vás potřebovaly, uvědomíte si, že to musíte naplňovat teď hned. Pokud od vás vaši potomci uslyší, že jen dopíšete e-mail, budete se jim věnovat, asi o vás na kremaci nic extra dobrého neřeknou.

Zmapujte prokrastinaci

Dost lidí žije s pocitem, že úkoly, které mají, nejsou jejich, že jim je dal někdo zvnějšku, a dělat je musí. A logicky se jim do nich nechce. Raději tudíž místo toho hledají nějaké rychlé momentální uspokojení – surfují na internetu, píšou si s přáteli na chatu. O činnosti a množství času jimi stráveného ale paradoxně tolik nejde. Jak říká Martin Vitouš, důležitější je jiná otázka, totiž: posouvají mě věci, které dělám, k cílům, které jsem si určil? Když se celý den nezastavíme, a přitom za sebou nemáme žádný výsledek, chybí nám to, co psychologové nazývají „malý moment slávy“.

Přestaňte říkat, že nestíháte

Nestíhání je v dnešní době jedna z nejoblíbenějších společensky akceptovatelných výmluv. Nejenže to každý pochopí, navíc tím dáváte najevo, jak jste nepostradatelní. Zdánlivě to vypadá, že vedete naplněný a zajímavý život, který je hodný obdivu. Ale sáhněte si do svědomí – jak je to doopravdy s výmluvami na nedostatek času? Za zběsilým honem kamsi jsou neuspořádané hodnoty a cíle, na čemž opravdu není co obdivovat.

Nechtějte všechno

Řídit svůj čas znamená mimo jiné smířit se s jednou pravdou: Že nestihnout vše je normální, protože to nelze. „Nemůžete přečíst všechny knihy, poslechnout všechnu hudbu, být vším, čím chcete. Chybou ale je, když nestihnete to pro vás důležité,“ říká Martin Vitouš. „Soustřeďte se na jednu, maximálně tři věci, na kterých budete pracovat. Pak teprve můžete přepnout na něco jiného,“ doporučuje odborník. Nejde o to, že „méně je více“, ale že „méně je lépe“.

Nenechte se vláčet

Jedním z důvodů, proč je pro nás tak složité řídit čas, je, že snadno podléháme manipulaci našeho okolí. Např. pro některé lidi znamená delegování úkolů prostě jen přehození práce a stresu na někoho jiného. „Pokud oběť neumí říct jasné ,ne‘, nastává problém,“ upozorňuje Martin Vitouš. Pak se totiž bez pocitu štěstí ženeme za něčím, co ani nechceme, stěžujeme si, že nestíháme, přičemž je to jen náš problém. Změnit věci můžeme jen my sami.

Článek vyšel ve speciálu časopisu Moje psychologie Váš nový život. Objednat si ho můžete i přes www.ikiosek.cz.

.
. | Zdroj: Archiv Mojí psychologie