Sledujte dokumenty

Sledujte dokumenty Zdroj: istock.com

Tančete
Čtěte
Tančete
Učte se cizí jazyk
Pište si deník
6
Fotogalerie

5 aktivit pro volný čas. Budete chytřejší a bystřejší

Co nového zkusit? Jak trávit volný čas? Víte, jaké koníčky stojí za to utužovat, abyste svůj život obohatila a váš mozek se radoval? Zvolte ten správný a stane se z vás krásná chytrá horákyně.

Sice už nejsem školou povinná, ale září stejně jako pro mnohé školáky je pro mě obdobím „zápisu na kroužky“. Kam se zapíšu? Angličtina, nebo francouzština? Mají ještě volno na flamengu? Co mne bude bavit a co mne správně "rozvine"? Server Bloglovin poukázal na těchto pět koníčků, které vám zvýší inteligenci. Už víte, na co se dáte? Věřte, že u mnohých nemusíte vůbec vytáhnout paty z domu!

Pokračování 2 / 6

1. Píšete si deník?

Pište si deník
Pište si deník | Zdroj: istock.com

Aktivita, která vám nezabere denně moc času, ale dokáže s vaší hlavou zázraky.Tento zdánlivě „nevinný“ koníček vás naučí lépe se vypořádávat s rozličnými náladami, které přichází během dne. Zdá se vám, že celý den stál za starou bačkoru a nic se vám nevedlo? Jen si den večer při psaní přehrajte a zaměřte se na to, co bylo alespoň trochu fajn. Uvidíte, že to tak hrozné nebylo. Pokud strávíte jen pět až deset minut denně tím, že si zapíšete vaše pocity či zážitky, zlepšíte svou emocionální i mentální inteligenci.

Pokračování 3 / 6

2. Do you speak English?

Učte se cizí jazyk
Učte se cizí jazyk | Zdroj: istock.com

Kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem. Moudra nelžou. Jen do toho. Otevřete učebnici angličtiny nebo jiného cizího jazyka a začněte biflovat! Právě studium jazyků má významný vliv na kognitivní svaly.„Budete-li bilingvní, stanete se chytřejší. Zlepšíte své kognitivní dovednosti nezávislé na jazyce, a dokonce posílíte svůj štít proti demenci ve stáří,“ napsal Gray Matter pro The New York Times.

Už jen pro ten pocit, abyste zvládla na dovolené promluvit v základní konverzaci, dokázala s grácií vyvést z labyrintu pražských uliček zoufalého cizince nebo získala lepší post v práci. Do jazyků se vyplatí stoprocentně investovat čas i peníze.

Pokračování 4 / 6

3. Protančete se k bystřejší mysli

Tančete
Tančete | Zdroj: istock.com

Každá žena ráda tančí. Když narazíte na partnera, který s vámi bude rád chodit na taneční lekce, tomu se říká výhra. Nevzdychejte, společenský tanec se v poslední době těší obrovskému zájmu. Večerní kurzy jsou naplněné k prasknutí, takže už se váš drahý nemusí bát, že by byl ojedinělým exemplářem. Jako argument, proč se jít točit dokola sama nebo s partnerem je, že na rozdíl od činností, jako je jízda na kole, vyžaduje tanec zapojení šedé kůry mozkové. To proto, abychom si zapamatovali taneční kroky a zkoordinovali je s hudbou a pohybem v prostoru.

Výzkumníci souhlasí a doplňují, že latinské tance, jako je třeba populární zumba, „zlepšují náladu a jisté kognitivní dovednosti, jako jsou například vizuální inteligence a schopnost se rozhodovat.“ Jejich kolegové se přidávají – podle nich tanec „pomáhá snižovat stres, zvyšuje hladiny serotoninu a také pomáhá rozvíjet spojení neuronů, a to zejména v oblastech dlouhodobé paměti a prostorového vnímání.“

Pokračování 5 / 6

4. Co si dneska přečtu?

Čtěte
Čtěte | Zdroj: istock.com

Ano, čtení. Nic překvapivého? Ale ruku na srdce – kolik knih jste za posledních dvanáct měsíců přečetla? Skoro polovina absolventů vysokých škol nedočetla ani jednu, uvedl server Bloglovin‘. Pravidelným čtením přitom nafouknete svou mentální kapacitu. Stačí si denně počíst v novinách (i těch internetových) a před spaním ve fyzické knížce. Uvolněte místo v kabelce, na nočním stolku si pro ni udělejte místo, abyste si jako svým dětem před spaním dopřála alespoň dvacet minut čtení.

Pokračování 6 / 6

5. Sledování dokumentů

Sledujte dokumenty
Sledujte dokumenty | Zdroj: istock.com

Rychle domů, uvařit večeři, všechno poklidit, ať už si můžete v klidu vychutnat svůj oblíbený seriál. No, sice si oddychnete, ale nic moc pro svou hlavu neuděláte. Zkuste to střídat. Seriál vyměňte za dokumenty. Nebude to asi tak zapeklité, vášnivé a humorné, ale rozšíříte obzory, něco nového se dozvíte a objevíte oblasti, které vás mohou zajímat a zvýší se vám chuť něco dokázat díky inspirativním příběhům velikánů.