...

... Zdroj: iStock.com

4 tipy, jak se rozhodovat, abyste potom nelitovala

Máte si vzít hypotéku? Změnit práci? Otěhotnět? Zde je pár pomůcek k tomu, jak dojít k rozhodnutí, kterého v budoucnosti nebudete litovat.

Něco je lepší než nic

Psychologické výzkumy ukazují, že máme sklon litovat spíše toho, co jsme v životě neudělali, než toho, co jsme udělali, i když to nakonec nedopadlo dobře. Je tomu tak proto, že náš mozek si víc pamatuje akce, které jsme začali nebo jsme o nich uvažovali, ale nedokončili je. Spíše tedy budete litovat toho, že jste odmítli nabídku na stáž v Barceloně než toho, že jste tam jeli a ztrapnili se, protože skoro vůbec neumíte španělsky. Víc budete litovat toho, že jste nešli na rande se záhadným cizincem než toho, že jste šli a z cizince se vyklubal nesmírně otravný páprda.

Nepropadejte iluzím

Většina z nás má sklon myslet si o sobě, že uvažujeme objektivně a že přemýšlíme víc logicky než jiní lidé. (Ve skutečnosti je to stejně naivní jako iluze těch 80 % lidí za volantem, kteří si o sobě myslí, že jsou nadprůměrní řidiči.) Rozhodování tedy může prospět i to, když si reálně připustíme, že námi zmítají emoce a často se necháváme svést svými subjektivními zájmy. Není na tom nic špatného!

Vy za padesát let

Autor knih o seberozvoji Daniel Pink říká, že když potřebuje udělat rozhodnutí, představí si sebe samotného za mnoho let: „Říkám tomu test očima mého devadesátiletého já. Představím si, že je mi devadesát a ohlížím se za svou minulostí. Co si přeju, abych ,tenkrát‘ býval udělal v této situaci? Ve většině případů mé devadesátileté já chce, aby moje současné já spíš inteligentně riskovalo, než se riziku vyhýbalo, aby jednalo ušlechtile, ne jako mizera.“

Kým se mám stát?

Když čelíte velké životní volbě, stačí někdy převrátit naruby otázku, kterou si kladete. Neptejte se: Co očekávám od života? Ale: Co ode mě očekává můj život? Díky tomu dokážeme sami sebe uvidět v širších souvislostech a připomenout si, že abychom se stali, kým doopravdy máme být, musíme někdy zvolit i obtížnější a méně pohodlnou cestu.

Další tipy najdete v článku v aktuálním čísle časopisu Moje psychologie s Terezou Voříškovou na titulce, které je tradičně věnováno podpoře žen s rakovinou prsu. Zakoupením říjnového čísla přispíváte 1 Kč na konto MAMMA HELP, která těmto ženám pomáhá. Objednat si ho můžete i online. Jak?

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

PSYCHOLOGIE1810W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: PSYCHOLOGIE1810W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 69 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje Czech News Center, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz.

.
. | Zdroj: Archiv časopisu Moje psychologie