Mějte se, já jdu domů

Mějte se, já jdu domů Zdroj: iStock.com

10 věcí, které udělejte každý den před odchodem z práce. Budete klidnější a úspěšnější

Odbije pátá hodina a během minuty vás u pracovního stolu nikdo nevidí? Věci necháte tak, jak jsou, a už se řítíte směr domů? Necháváte práci rozdělanou ve vědomí, že se k ní vrátíte hned ráno? Jenže hlavu nepřelstíte, ta si vaše nedokončené úkoly bude neustále přehrávat, až ji z nich budete mít pěkně těžkou. Co to zkusit udělat jinak?

Koncem dne si připravuje půdu pro zítřek a v práci to platí dvojnásob. „Jak den ukončíte, je rozhodující pro to, jak začnete ten další. Je to polovina skládačky produktivity. Dobré ukončení dne vám zajistí, že se za ním budete moci ohlédnout s pocitem úspěchu a naplnění. Druhý den se budete probouzet pozitivně naladění a do práce se těšit,“ říká Alexandra Levit, autorka knihy Blind Spots, jak na cestu k úspěchu.

Další důvod doplňuje Michael Kerr, prezident společnosti Humor at Work: „Proč ukončit svůj den správným způsobem? Protože to má obrovský vliv na úroveň stresu a štěstí, které přenášíte domů, což má dopad na vaše zdraví, manželský a rodinný život, vaši schopnost spát a celkovou úroveň štěstí.

Odborníci v oblasti pracovních vztahů a osobního rozvoje rovněž doporučují, co máte dělat každý den, než odejdete z práce, abyste byli klidní, produktivní a práce efektivní. Tady jsou jejich tipy:

Vyhodnoťte svůj seznam úkolů

Ujistěte se, že jste zvládli to, co jste si na den naplánovali. Jestliže něco chybí a zvládnete to ještě rychle před odchodem, udělejte to. Ušetří vám to čas příští den ráno.

Zkontrolujte svůj plán na další den

Podívejte se na to, co vás čeká další den. Připomeňte si časy schůzek a důležité úkoly a vše si zapište do svého diáře nebo kalendáře. Pokud vás čeká schůzka, ujistěte se den předem, že vše, čas i místo, platí. Nakonec se zamyslete, na co se nazítří nejvíc těšíte, což ovlivní vaši náladu a vy budete odcházet z práce dobře naladění.

Ukliďte

Než odejdete ze dveří, vyhoďte odpadky, uspořádejte si papíry a pokliďte si stůl. To vám pak druhý den ráno dodá pocit nového začátku. Měli byste také vyčistit svou emailovou schránku. Na konci dne si vymezte alespoň 15 minut na protřídění emailů a smazání těch nepotřebných.

Reflexe dne

Také většinou vyběhnete ze dveří, jakmile máte všechny úkoly hotové? Zastavte se na pár minut a zamyslete se nad vaším dnešním největším úspěchem, co se vám povedlo či z čeho máte radost. Je to neskutečně motivační a energizující. „Zaznamenání tří pozitivních věcí, které se během našeho dne odehrály, je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak zvýšit úroveň dlouhodobého štěstí,“ říká Michael Kerr.

Rozlučte se

Je důležité vytvářet při práci rutiny a rituály, které vám v dlouhodobém horizontu pomohou cítit se více naplněně a šťastně. Do jedné z takových rutin patří přátelské rozloučení s kolegy.

Najeďte na pozitivní vlnu

Vzpomeňte na to, co šlo dnes dobře, pochvalte spolupracovníka nebo napište poděkování klientovi. Záměrem je najít něco pozitivního, díky čemuž se budete ve své práci cítit dobře.

Odpojte se

Nebojte se vypnout svůj smartphone nebo alespoň e-mailová upozornění a dejte o tom kolegům vědět. Je důležité být tu jen pro svou rodinu a přátele.

Připravte si plán cesty domů

Dojíždění je pro lidi obrovským zdrojem stresu, ale pokud si vytvoříte plán, jak efektivněji využívat čas, například učit se nový jazyk ve vlaku nebo si jednoduše číst knihu, budete se na dojíždění těšit, místo abyste se ho děsili. Půjde o skvělý předěl mezi vaším pracovním a osobním životem.

Nechte svůj stres za pracovními dveřmi

Vaše rodina potřebuje, abyste byli přítomni, takže udělejte, co můžete, abyste se ujistili, že váš stres zůstává v kanceláři.

Jděte domů

Vypnout počítač, zhasnout světla a jít. Nesnažte se být v práci co nejdéle, abyste si zachovali tvář tvrdě pracujícího. Je lepší si jít odpočinout a ráno budete myslet jasněji. Pak budete v práci efektivnější.