Video placeholde

10 drobností, které vám rozveselí den

Všichni chceme být šťastní. Je to touha stejně univerzální jako naše chuť na vodu, jídlo a čerstvý vzduch. Mnohdy si myslíme, že budeme více šťastní, když uděláme něco velkého. Možná ano, ale také ne. I drobné radosti nás dokáží rozveselit. Co začít hned teď?

Paradoxně bylo zjištěno, že trávíme-li moc času přemýšlením a usilováním o štěstí, spíš o něj přicházíme. Není tedy náhoda, že vědci zjistili, že člověk může být alespoň chvilku šťastný každý den, dopřeje-li si drobné radosti. Čím dřív začnete, tím lépe se budete cítit. Tak hurá do toho.

1. Mluvte s cizími lidmi

Máte-li možnost, nebraňte se kratičkému rozhovoru s člověkem, kterého moc neznáte. Ráno v kavárně, v kanceláři, na zastávce, u pokladny v obchodě, situací je mnoho. Vědci zabývající se behaviorálním chováním říkají, že komunikace s cizími lidmi iniciuje pozitivní emoce v člověku a zvyšuje úroveň štěstí. Vyzkoušejte. Je to zaručená výhra.

2. Sledujte Slunce

Vychází 365 dní v roce. Ale jak často si ho všímáte? Sledování růstu Slunce je ve skutečnosti starodávnou metodou léčby. A existuje řada dalších výhod, jako jsou radost z krásné barvy a světla, chvíle klidu a ticha nebo vnímání stínu. Mrkněte po něm několikrát za den, hledejte ho a vystavte se na chvíli jeho paprskům.

3. Staňte se dobrovolníkem

Při pomáhání druhým, pomáháte i sobě. To je proto, že altruismus zvyšuje štěstí. Zkuste se občas stát dobrovolníkem nějaké komunity, zapojte se do charity nebo jen tak pomozte udělat někomu z rodiny hezčí den. Čím častěji dáváte, tím větší spokojenost získáte. Díky dobrovolnictví, podle některých studií, žijete déle.

4. Nakupujte

Maloobchodní terapie má účinky. Studie publikovaná v roce 2011 zjistila, že nakupování pro sebe zvyšuje štěstí. Nemusí to být nic velkého, stačí květina do vázy, zajímavý lak na nehty, knížka... Lepší nálada se vás zmocní a nepustí.

5. Buďte se svým psem

Trávení času s nejlepším přítelem člověka je nejbláznivější posilovač štěstí. Nejenom, že psi dodávají pocit štěstí, ale bylo také zjištěno, že zmírňují osamělost a zlepšují naše celkové zdraví. Majitelé psů mají také nižší hladinu krevního tlaku a cholesterolu.

6. Obklopte se přírodou

Můžete si povznést svou náladu jednoduše tak, že se obklopíte přírodou, a to i v květináči či váze. Rostliny také zlepší kvalitu vnitřního ovzduší a to se k radosti počítá. Čím více času strávíte kolem listnatých, zelených věcí, tím lépe se budete cítit.

7. Přečtěte si román

Nechte na chvilku svou mysl uniknout do fantazií. Takže otevřete dobrou knihu a nebojte se nechat vaši představivost pracovat na plné obrátky. Odměna? Pocit štěstí.

8. Jděte do muzea

Muzea jsou místem, kde se vyprávějí příběhy, tradice jsou zpochybňovány, mysl se rozšiřuje a krása je všude, kam se podíváte. A všechny tyto věci jsou jen pro naše dobro.

9. Sedněte si rovně

Tím, že změníte držení svého těla, vytvoříte více prostoru v bránici a můžete hluboce dýchat a nechat energii, aby do vás proudila. Lidé s dobrým držením těla uvolňují vzduch lehce a sebevědomě, a posilují tím vlastní vnímání sebe sama.

10. Neobědvejte u svého pracovního stolu

Studie ukazují, že pracovníci, kteří jedí oběd mimo kancelář – lavička v parku, kavárna, pláž, se po jídle cítí šťastnější než ti, kteří jí u svého stolu. A tak si vezměte jídlo s sebou, objevujte nová místa, kam se dá jít na oběd, udělejte si obědový piknik v zasedačce, jen neseďte na místě, kde celý den pracujete. Bude vám hej.