Emoce nás mohou v životě pěkně potrápit. Jak je dostat pod kontrolu?

Emoce nás mohou v životě pěkně potrápit. Jak je dostat pod kontrolu? Zdroj: iStock.com

Zdivočelé emoce: 5 zdravých způsobů, jak ventilovat vztek

Udržitelnost je v kurzu, nemusí se ale týkat jen vašeho šatníku. Na jejím počátku totiž vždy stojí úvaha, co v životě opravdu potřebujeme, a ta se dá velmi dobře aplikovat také na naše emoce. Máme je všichni, někdy jsou dost divoké a mohou zcela ovládnout náš život. Jak je dostat pod kontrolu a pracovat s nimi v náš prospěch?

Většina z nás je zmítaná tím, co cítí. Stydíme se a radujeme, zlobíme se, máme strach či dokonce truchlíme. Emoce jsou mocným hybatelem našich rozhodnutí, kdy poslechneme své impulzy, nikoliv racio. Lidské pocity budují a ničí: Kvůli nim se bereme a rozvádíme, jsme úspěšní, prohráváme.

TIP NA VIDEO: Jak ze sebe dostat vztek a neublížit při tom druhým?

Video placeholde

Co dělat v okamžiku, kdy cítíte, že vás emoce zcela ovládají, ale nedokážete s nimi správně nakládat? Promluvit si s kamarády nebo psychoterapeutem je sice skvělá možnost, ale ne vždy jsou nám dotyční k dispozici. Emoce ovšem můžeme vyjadřovat zdravými, i když netradičními způsoby. Díky nim se budete cítit klidnější, mysl se vyjasní a v duši se rozhostí klid a mír.

Článek pokračuje v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 6

Tanec, zpěv a křik

Naše fyzické tělo je neoddělitelně spojené s psychikou. Vzpomeňte si na to, až to s vámi zase začne cloumat. Sedněte si nebo stoupněte, prociťte tlak ve svém těle. V myšlenkách skenujte své tělo od hlavy až po konečky prstů na nohou. Věnujte speciální pozornost břichu a svalům na krku, kde se nejvíc hromadí stres. Snažte se jen sledovat pohyby svého těla. Co po vás vlastně chce? Třeba skákat? Dupat nohama? Tancovat, nebo dát někomu pravý (či levý) hák? Můžete také vykřičet své pocity do polštáře. Důležité je, abyste se hýbali. Pak se vraťte k oné emoci, která vás uvedla do napětí a vnímejte, jak postupně odchází z vašeho těla pryč.

Pokračování 3 / 6

Konfrontace na zkoušku

Velmi často se naše emoce týkají jiných lidí. Místo okamžité konfrontace, nebo naopak potlačování pocitů, veďte s dotyčnými dialog, aniž by s vámi byli v jedné místnosti. Postavte proti sobě prázdnou židli a představte si, že na ní sedí ten, s kým si potřebujete něco vyjasnit. Mluvte o sobě, o tom, co máte na srdci. Pak si sedněte na jeho židli a podívejte se na situaci očima protistrany. Vraťte se na své místo a zhluboka se nadechněte a vydechněte.

Pokračování 4 / 6

Milý deníčku...

V rámci naší osobní hygieny máloco pomáhá tak jako papír a tužka. Veďte si záznamy o svých pocitech, nejlépe ručně psané. Pokud máte strach, že by si zápisky někdo mohl přečíst, můžete si stáhnout některou z aplikací, které fungují jako on-line deník a jsou chráněny heslem.

Pokračování 5 / 6

Přetavit emoce v umění

Arteterapie se využívá v práci s dětmi i dospělými a může být velmi účinná. Někdy se nám nedostává slov, abychom vyjádřili, co cítíme. Zkuste své starosti namalovat nebo třeba vymodelovat z modelíny. Ještě než začnete se samotným kreativním procesem, zavřete oči a představte si, jak vaše aktuální emoce vypadají. Jaký mají tvar, barvu, jak jsou velké. Mají konkrétní tvář? Podobají se nějakému zvířeti, nebo jsou čistě abstraktní? Nezapomeňte na to, že představivost je velký dar a skvěle funguje právě v psychoterapii.

Pokračování 6 / 6

Když více znamená méně

Tento způsob se může jevit jako paradoxní, ale právě proto dobře funguje. Mnohdy se snažíme své emoce nějak dostat pod kontrolu, osedlat, zbavit se jich. Ale co to zkusit přesně naopak? Pokud vámi cloumá vztek, místo, abyste se jej snažili utišit, řekněte si: strašně se zlobím! Moje zloba je velká jako slon. Jako deset slonů. Jako jezero Titicaca nebo hora Kilimandžáro. Pálí mě jako chilli paprička, jako nejpálivější omáčka na světě. Cítím teď jen zlost. Najednou si uvědomíte, že vás to nebaví, jenom se zlobit, že také potřebujete nakrmit kočku a odpovědět na e-mail. Rázem pocítíte, že se zlost výrazně zmenšila. Ve vaší hlavě je místo pro řadu dalších témat a emoce mají mnoho podob, takže i když prožíváte velkou zlobu, nemůže vás zničit.

Více článků na téma zvládání emocí najdete v magazínu Moje psychologie. Aktuální číslo si můžete koupit v on-line trafice iKiosek.cz. Dnes objednáte, zítra ho máte ve schránce. A doprava je zdarma!

.
. | Zdroj: Anna Kovačič