Viki Hrazdílková

Viki Hrazdílková Zdroj: Archiv Viki Hrazdílkové

Viki Hrazdílková z MasterChefa o hubnutí: Psali mi, že jsem anorektička

Viki Hrazdílková o sobě s úsměvem říká, že je střelená Moravačka, která miluje lidi a život. Protože má ráda vaření a výzvy, přihlásila se do soutěže MasterChef Česko 2020. Kromě nádherného 7. místa si ale odnesla i pár kil navíc. Rozhodla se pro změnu a při studiu sociologie na Masarykově univerzitě v Brně si udělala certifikaci fitness trenéra. Nyní se kromě cvičení věnuje zdravému vaření a osobnímu koučinku.

Co byl hlavní impulz ke změně životního stylu a postavy? Je pravda, že z kuchařské TV show MasterChef Česko jsem si odnesla nejen spoustu zkušeností, nových přátelství a životních zážitků, na které nikdy nezapomenu, ale i několik kil navíc kvůli neustálému ochutnávání a také stresu, který mě provázel po celé natáčení téměř půl roku. Po skončení soutěže jsem se opět vrátila ke zdravému životnímu stylu, protože jsem si dobře uvědomovala, že ten dosavadní neprospívá mému zdraví. Přidala jsem také pravidelný pohyb a kila šla poměrně rychle dolů. Postupně jsem zhubla více než 10 kilo, aniž bych se musela omezovat. Velkou roli samozřejmě u mě hrála i psychika, která má z mého pohledu velký vliv na úspěšnou redukci váhy.

TIP NA VIDEO: Cvik na ploché a pevné bříško

Video placeholde

Fit postavu si držíte doteď. Co vnímáte ve svém životě jako nejdůležitější pro její udržení? Je pravda, že náročnější než samotná redukce je spíše udržení si zdravé váhy. Často se stane, že pokud člověk zvolí extrémní dietu a zhubne, přijde známý jojo efekt s extra kily navíc. Nebo se stane, že člověk do „dietění“ spadne a začne trpět některou z poruch příjmu potravy, jako je anorexie, ortorexie, bulimie či záchvatovité přejídání. Proto na to nejdu přes extrémy, ale hledám střední cestu, která mi funguje nejlépe.

Jak na proměnu reagovalo vaše okolí – vaši blízcí, ale i sledující na sociálních sítích? Na svém Instagramu sdílím své zdravé návyky, protože věřím, že tím mohu hodně lidí motivovat ke změně. Vzhledem k tomu, že mě lidé sledovali už před a při soutěži MasterChef, mé proměny si samozřejmě všimli. Většina lidí včetně mé rodiny mě ve změně podporovala, ale je pravda, že se našli i lidé, kterým jsem přišla mnohem hezčí s kily navíc. Prostě ta „moravská děvčica“ s kulatými tvářičkami jim připadala sympatičtější. Našly se samozřejmě i ostřejší komentáře, které mě začaly označovat za anorektičku. Já si ale stojím za tím, že každý člověk dobře ví, jak se nejlépe cítí.

Morava je kraj milovníků dobrého jídla a pití. Jak jde dohromady moravská kuchyně se zdravým jídelníčkem? Svou moravskou duši v sobě neskryju a už navždy budu ta moravská děvčica. Dobré jídlo a pití miluju a stojím si za tím, že naše typická česko-moravská jídla jsou zdravá. Osobně se snažím propagovat lokální a sezonní suroviny, protože věřím, že ty jsou pro naše tělo nejzdravější. Zelenina včetně brambor, kvalitní maso od farmářů, to vše podle mě patří do zdravého a vyváženého jídelníčku. Já osobně třeba miluju kachnu, kterou peču bez přidání tuku, jen osolenou a s kmínem, podlitou vodou. K ní si vždy dám hodně zelí, které nezahušťuju žádnou moukou, a pár kousků bramborových knedlíků, které rozhodně nejsou z prášku, ale z uvařených brambor. Tímto chci ukázat, že není třeba se vzdávat tradičních česko-moravských jídel, stačí k tomu jen pár menších úprav.

Zajímá vás téma zdravé výživy a hubnutí? Předplaťte si časopis Dieta! Aktuální vydání, ale i starší čísla najdete v naší on-line trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

Dieta 09/2021
Dieta 09/2021 | Zdroj: Lucie Robinson