Renata září na titulce nového vydání časopisu Dieta

Renata září na titulce nového vydání časopisu Dieta Zdroj: časopis Dieta

Chce to změnu? Víme, jak budete spokojenější.
2
Fotogalerie

Potřebujete změnu? Objevte své nové já

Víte, jak se říkává, že všechno se vším souvisí? Je to pravda. A to, jak se cítíte uvnitř sebe a jak proudí energie kolem vás, souvisí bezpochyby i s tím, jak moc jste právě připravená se v životě posunout. Tedy třeba i zhubnout, seknout s nefunkčními vztahy, hledat si nový pracovní projekt a podobně.

Jsem člověk, který měl vždy rád své „jisté“, ale poslední rok je něco jinak. Změna za změnou, malé i velké. A z toho, čeho jsem se bála, je životní nutnost. Plynout, měnitse, růst, posouvat se. V sobě i v tom, v čem žiju. Začalo to neodbytným pocitem, že je nutné sundat pomyslný batoh plný každodennosti, co jsem nesla na zádech. Znáte to: najednou se zdá každý den stejný, plný stejných věcí, povinností, úkonů i lidí. Najednou nevíte, kam se poděly vaše sny, kdy jste měla naposledy prostor pro sebe, kdy jste cítila euforii nebo udělala něco úplně nového, šíleného, „zakázaného“... Jste jak sopka před explozí a potřebujete změnu. Najít zase sama sebe, rozhlédnout se kolem a protřídit nefunkční věci i vztahy. Začít tak nějak znovu... Jak?

Video placeholde

Vědět, na čem mi na světě záleží

„To první na cestě ke změně je sebepoznání. Vědět, kdo jsem, co mi na světě náleží za poslání, porozumět tomu, že každý máme vášně, které je třeba propojit se svými talenty a že právě z jejich energie můžeme uvnitř sebe krásně růst… To je základ,“ popisuje Martina Fau, koučka, která v rámci své praxe na Global Institute for Evolving Women spolupracuje s odborníky celého světa a pomáhá lidem se sebepoznáním talentů, nadání i nacházení toho, čemu se trochu pateticky říká „poslání“. Ale bez toho to nejde. Nemůžete vědět, že máte nadání na práci se zvířaty, a trpět v kanceláři. Z toho vám nemůže plynout žádná energie, žádná radost. Z toho nemůžete dlouhodobě žít.

A pokud nevíte, co je vaše silná stránka, a potřebujete si v tom udělat pořádek, existují na to spousty nástrojů – talentové testy, rozbory osobnosti nebo komplexní nástroj, který se jmenuje Pyramida jedinečnosti. Přesně vám ukáže, v čem jste… no ano, jedineční. A to je skvělý start, díky kterému se pak snadno uklízí dál v hlavě i kolem sebe. Protože dokud nevíte, kdo jste, jak můžete vědět, kam a jak dojít? A protože tohle nikdo nedokáže sám, je zapotřebí vhodného průvodce, terapeuta, kouče, mentora… kohokoli. Tohle zase není fráze, tohle je čistý fakt. Sám sebe na novou cestu dovede jen velmi málo lidí.

Chci = jsem připravená

„Druhý předpoklad je, že opravdu chcete a že si na okamžik, kdy opravdu chcete, trpělivě počkáte. Nemůžete se snažit dejme tomu o hubnutí, protože ,byste měla, protože je jaro, dělají to všichni‘. Ale až ve chvíli, kdy cítíte, že chcete vy. Protože to pak znamená, že to, co se rozhodujete změnit, je opravdu to vaše, ne něco, co jste přijali zvenku jako něco, co byste měli. A když doopravdy chcete měnit a uklízet v sobě a v životě, snáze se vám do toho bude dávat potřebná energie, kterou každá změna stojí. Pokud byste se do změny nutila z vnějších okolností, bude výdej energie na ni násobně větší, a navíc zbytečný. Musíte vyčkat na okamžik, kdy opravdu změnu chcete,“ popisuje koučka.

Z vlastní zkušenosti vím, že ten okamžik opravdu poznáte. V tu chvíli už nemůžete jinak, nedokážete udělat cosi postaru, nedokážete jít starou cestou do staré práce, když toužíte po volné noze, nedokážete kývat na věci, se kterými nesouzníte, nedokážete vstoupit do fitka, když vaší touhou je procházka v lese, nedokážete se dívat do očí kamarádce-manipulátorce, a s úlevou ji „obětujete“… V hlavě vám taková každá jednotlivá změna vycházející ze „chci, protože už opravdu nemohu jinak“ udělá velký prostor. Zamete spoustu bordelu a přinese příval energie i chuť v tom zametání uvnitř sebe pokračovat dál. A pak už to jde tak nějak „samo“.

Odvaha jít do emocí, do svého srdce

„Pak už nemáte strach jít do emocí, do toho, jak jste zatím k věcem přistupovali a jak k nim máte přistupovat, aby vám bylo dobře. Nemáte strach jít a podívat se do svého srdce, do hlubších vrstev své osobnosti a konečně je doopravdy vidět. A tak jdete a s průvodcem, terapeutem či koučem hledáte, kdo jste, a obracíte se také do budoucnosti a designujete to, co v tu chvíli doopravdy od života i od sebe samých potřebujete. Oprášíte svoje já zpod nánosů minulých let, očekávání ostatních, a dostanete obrovskou šanci doopravdy žít,“ popisuje dál Martina Fau proces, který vás v tom dobrém smyslu slova umí pohltit. Když totiž zažijete jednu změnu, je to až návykově příjemné, elektrizující, a brzy chcete zase. A zase. A zase.

Soulad s vnějším světem

A přijde čas i na očistu vnějšího světa. „Protože to, co jste zatím nosili v hlavě, ve svém srdci, se vždy odrazí v tom, kde a jak žijete. A je potřeba kultivovat to také kolem vás, doma, v oblasti vztahů s těmi, s nimiž žijete. Jak říká učení feng-šuej: Věci, které kolem sebe máme, mají být funkční a cyklické. Nepotřebujete mít doma rozbité hrníčky, potřebujete mít takové, ze kterých budete mít chuť se napít. Potřebujete se obklopit zdravou energií pěti elementů, tak, aby vám bylo dobře. A tady platí, že nic není předem dobře a špatně. Dobře a špatně to je jen s ohledem na vás, vy tyto dvě kategorie určujete tak, abyste byla kompatibilní nejen s tím, co je uvnitř vás, ale i kolem vás. Protože to, co je kolem vás, je vaším vnějším odrazem, je to odrazem vašeho já ve vnějším světě, a stejně tak pak se ten vnější svět zase propisuje do toho, kdo jste. A v tom musíte najít soulad,“ vysvětluje koučka, která s feng-šuej pracuje už devět let a ví, že jediným vaším úkolem je umět si zařídit život tak, aby jím proudila zdravá energie. Že je třeba učit se dbát na kvalitu, vypouštět kvantitu. Že je třeba umět věci rozproudit a pak nechat plynout tak, abyste pořád mohla cítit sama sebe, vnímat, kdo jste, a neztratila jste se znovu pod nánosem okolností, očekávání druhých nebo čehokoli jiného…

Další skvělé články najdete v novém vydání časopisu Dieta. Kupte si ho v naší on-line trafice iKiosek.cz! Doprava je zdarma.

Renata září na titulce nového vydání časopisu Dieta
Renata září na titulce nového vydání časopisu Dieta | Zdroj: časopis Dieta