Video placeholde

7 triků, které vám pomůžou hubnout každý den

Každá chvíle, kterou strávíte v pohybu, se počítá. Ale představte si, že hodina cvičení nebo jeden trénink jsou jednom jedním z dílků vašeho celodenního puzzle. Jak můžete podpořit metabolismus ve zbytku dne? Známe triky pro maximální efekt s minimálním úsilím. 

Šlápněte do pedálů

Zatímco posilování s činkami může metabolismus zrychlit, maximálních výsledků dosáhnete, když k tréninku přidáte ještě jízdu na kole. Studie Kodaňské univerzity porovnávala skupinu pravidelně posilujících se skupinou navštěvujících lekce spinningu. Ti, kteří dávali přednost jízdě na kole, měli po tréninku s vyšší intenzitou této aktivity nebo s větším zapojením dolní poloviny těla lepší spalování. Zkuste zahrnout jízdu na kole do běžného dne: Dopřejte si občas místo vycházky vyjížďku, jeďte do práce nebo na menší nákup na kole apod.

Chcete se zbavit břišního muffinu? Víme, jaké cviky vám pomohu:

Video placeholde

Dokonalá tečka

Olivy mohou být víc než jen oblíbený snack v baru. Mají pozitivní vliv na metabolismus díky vyššímu obsahu mědi a kyselině linolové. Ale to není vše. Najdete v nich totiž i oleuropein, látku nacházející se zejména v listech a plodech olivovníku, která obsahuje enzymy zodpovědné za trávení. Přidejte proto pár oliv do salátu, vyplatí se to.

Padněte do peřin

Chodíte spát pozdě? Chyba! I když si dopřejete osm hodin spánku, je rozdíl, zda jste šli spát před, nebo až po půlnoci. Hladina hormonů, které kontrolují metabolismus tuků a sacharidů, začíná vzrůstat okolo 11. hodiny večer. Ale pouze když spíte. Využijte proto aktuální situaci ke svému prospěchu a jděte spát dřív.

Nemůžete na spinning? Vytáhněte kolo!
Nemůžete na spinning? Vytáhněte kolo! | Zdroj: iStock

Je to jen v hlavě

Napadlo by vás, že rychlejší metabolismus může být otázkou nastavení hlavy? Podle experimentu časopisu Psychological Science dokázali ti, kteří považovali své běžné denní aktivity za cvičení, spálili více kalorií a zbavili se přebytečného tuku, aniž by nějak změnili denní rutinu. Tak co, nestojí to za přehodnocení?

Přidejte špetku soli

Jod je nezbytný k tomu, aby štítná žláza produkovala hormony, které pomáhají metabolismu správně fungovat. Skvělým zdrojem jsou například mořské řasy wakame, které jsou ideální podávat v miso polévce, jež usnadní jejich trávení.

Ve víně je pravda

Svačinka před cvičením vás může nakopnout, ale jsou i jiné možnosti. Studie uveřejněné v časopise Scientific Reports tvrdí, že krysy, které byly krmeny hroznovými polyfenoly předtím, než byly vpuštěny na běžící pás, vykazovaly větší hladiny AMPK, enzymu spojovaného se spalováním tuku.

Vyzrajte na modré světlo

Večerní projíždění Instagramu může negativně ovlivnit spánek. Stejně špatný vliv ale může mít i na metabolismus. Zírání do modrého světla totiž může mít spojitost s inzulinovou rezistencí, která brání správnému trávení sacharidů. Jestliže se používání přístrojů s modrým světlem nemůžete vyhnout, sáhněte po doplňcích stravy s luteinem nebo čočkách blokujících modré světlo.

Další bezva tipy a jiné skvělé články najdete v novém vydání časopisu Dieta. Kupte si ho v naší on-line trafice iKiosek.cz! Doprava je zdarma.

Renata září na titulce nového vydání časopisu Dieta
Renata září na titulce nového vydání časopisu Dieta | Zdroj: časopis Dieta