Havlíkova apotéka

Havlíkova apotéka Zdroj: archiv

Zuzana Maxima Krejčí: Už naše babičky věděly, že cibule je na vlasy zázračná!

Zuzana Maxima Krejčí je majitelka kosmetické značky Havlíkova apotéka. Do šampónu dává cibuli a fazole. Lokální bylinky si pěstuje sama ve vlastních ekozahradách v Chářovicích nedaleko Prahy. Chce totiž, aby byly opravdu organické. Naučila ženy používat masku ráno. To doposud nikdo neudělal.

Vaše novinka Vlasový opravář je vyrobena z cibule a fazolí. Zajímavá kombinace…

Vyzkoušejte. Už nebudete chtít nic jiného. Už naše babičky věděly, že cibule je zázračná. Cibule obsahuje síru, fazole zas bílkovinu. Síra je základní stavební jednotka keratinu a ten tvoří vlas. Dodání síry je tedy důležité pro pevnost a sílu našeho vlasu. Fazole obsahují specifické bílkoviny, které běžně najdeme v našem těle. Odpovídají za růst vlasů. Naše vlasy začnou rychleji růst, přestanou se lámat, budou silné, zdravé a lesklé. Jde však o organickou kosmetiku a přechod z té klasické může trvat i delší dobu, u někoho až půl roku. Mějte tedy trpělivost. Výsledek se dostaví. Navíc produkty nádherně voní po bylinkách, takže Vám budou příjemné.

Havlíkova apotéka
Havlíkova apotéka | Zdroj: archiv

Vaše produkty jsou vyráběny podle prastarých receptur. Kde převážně čerpáte inspiraci?

Hodně cestuji a sbírám knihy. Hlavně herbáře. Miluji vše o bylinkách. Krémy jsem ale míchala už od malička. Třeba jsem vylouhovala kopřivy, přecedila přes plenu a smíchala jsem je s jarem a kapkou maminčina parfému. Tak vznikl můj první šampón. Pak jsem se věnovala jiným aktivitám a především výchově dcery, ale na kosmetiku jsem myslela stále. Jeden čas jsem pracovala v parfumérii Sephora, pak jsem si otevřela vlastní kosmetický salon v centru Prahy pod názvem Illegal Beauty, fungoval výborně, ale mě to nenaplňovalo. Věděla jsem, že chci vlastní značku organické kosmetiky. Klíčové pro mě bylo setkání s profesorem Antonem Fojtíkem z ČVUT, označovaným za otce nanotechnologie, se kterým jsem se začala zaměřovat na nejvyšší možnou biokvalitu. Naše spolupráce trvá stále. Spojili jsme prapůvodní recepty a nejmodernější kosmetické poznatky.

První obchod jste otevřela před čtyřmi lety jen s jedním jediným produktem. To bylo dost odvážné. Co to bylo za produkt, který vše odstartoval?

Ano, jsou to už čtyři roky. Všichni mi říkali, že jsem se dočista zbláznila. Ale já si šla za svým a otevřela první obchod v obchodním centru v Liberci. Původně mělo být produktů 19, ale nebyla jsem spokojená s kvalitou. Kdo mě už trošku zná, ví, že když není výrobek stoprocentní, na trh se nedostane. Takže jsme otevírali a na pultech byl jen Havlíkův přírodní zázrak. Mast, která je skvělá a do dneška patří mezi bestsellery. Pro naši pleť neexistuje nic lepšího. Pokožku dokonale vyživuje a hydratuje. Dodá jí přesně to, co potřebuje. Lze ji použít jako hutný výživný noční krém, jako masku, také s ní můžete natřít celé tělo a udělat z ní zábal. Věřte, že vaše tělo ještě nebylo tak hladké a jemné.

Kolik prodejen a produktů má Apotéka dnes?

Máme 16 kamenných obchodů v Česku i na Slovensku dohromady. Můj nejmilejší obchod je v Olomouci. Má duši. Další krásná prodejna je v centru Prahy v ulici Jilská. Pak máme prodejny v obchodních centrech: Palladium, Chodov, Černý most a pak v každém větším regionálním městě. V každé z prodejen Vás uvítají a obslouží naše milá děvčata. Jsou skvěle a profesionálně proškolená a jejich úkolem je dělat zákazníkovi radost. Jsem na ně přísná. Musí produktům rozumět na sto procent. Kromě prodejen máme nově re-designovaný web s e-shopem. Co se týká produktů, tak těch máme okolo 90 a další jsou ve vývoji.

Celou značku dotváří také originální názvy jednotlivých řad i produktů. Hraběnčino sérum, Krásná kurtizána. Kdo je vymýšlí?

Tak to je hodně kreativní práce. To mě baví. Záleží mi na ženách a přeji si, aby našly sebelásku a už ji nikdy neztratily. Když si nanesou na pleť Krásnou slečnu nebo Krásnou paní, posílí to jejich lásku k sobě. Pleťový krém Krásná kurtizána byl skutečně vyvinut pro ženu, která pracovala ve vyhlášeném pražském podniku. Velmi dbala o svůj vzhled a přála si ho zachovat svěží co nejdéle. Odtud je jméno celé řady. Hraběnčino sérum se připravovalo speciálně pro hraběnku Emilii Von Kneifel.

Mezi bestsellery patří Ranní čisticí maska. Opravdu se nanáší ráno? Je to poněkud netradiční!

To máte pravdu. Naučili jsme ženy používat masku ráno. To dosud nikdo neudělal. Naše pleť je ráno plná nečistot a mazu, a když ji pořádně nevyčistíte, nikdy nebude zdravá. Jde o tříminutový ranní rituál. Obecně je skvělé dělat rituály, v životě nám pomáhají udržet si dobrou náladu. Během první minuty pleť vyčistí, v druhé minutě ji vyživí a hydratuje a ve třetí uzavře póry. Nastartuje pleť pro celý den. Maska je naším ikonickým produktem.

Havlíkova apotéka
Havlíkova apotéka | Zdroj: archiv

Odkud získáváte bylinky, které jsou součástí snad každého produktu?

Máme zahrady, kde si pěstujeme bylinky sami, a ty, které nelze vypěstovat v našem podnebném pásmu, nakupujeme od těch nejlepších dodavatelů z celého světa. Šalvěj dovážíme ze severu, kde je chlad. Je jí méně, ale je taková baculatější. Mnohé bylinky pocházejí z Tater. Levanduli používáme tu, která roste ve Francii 600 metrů nad mořem, ta se u nás vypěstovat nedá. Úroda bylinek je ale někdy limitující a nedá se úplně naplánovat. Občas nelze vyrobit všechny produkty, které bych si přála.

Je nějaká surovina, ze které jste ještě nic nevyráběla, ale chtěla byste?

Maliny, jahody, ostružiny, je jich hodně. Chystáme teď velkou novinku s petrželí a také chceme v roce 2020 uvést na trh 100 různých pleťových masek. Bude to velké!

Jaká je žena, pro kterou jsou výrobky Apotéky jako stvořené?

Přála bych si, aby každá začala milovat sama sebe a více přemýšlela, co si na sebe maže. Když používáte chemickou kosmetiku, je to jako byste si dala na hlavu nejdřív mikrotenový pytlík. Přes ten se do pleti žádné živiny nedostanou. Chci tím říct, že mým plánem je šířit organickou kosmetiku do celého světa a chci ji zpřístupnit všem ženám. Naší klientkou může být každá žena, která se má ráda a chce o sebe s láskou pečovat.

Líbí se mi Vaše taška? Tu také prodáváte?

Ano. Je to naše Papírenka. Má ikonický tvar. Dole užší než nahoře. Je omyvatelná. Lehké zašpinění zvládnete utřít navlhčeným látkovým ubrouskem. Vejdou se do ní všechny nezbytnosti běžné denní potřeby, dokonce i malý notebook. Já ji miluji. Koupit ji můžete u nás v obchodech.

Havlíkova Papírenka, 327 Kč
Havlíkova Papírenka, 327 Kč | Zdroj: archiv firem