.

. Zdroj: Pexels

Zpověď čtenářky: „Cvičila jsem, počítala kalorie a stejně jsem nehubla. Odpovědí pro mě byl detox jater.“

Diety, hladovění, cvičení a znovu dokola - tak vypadá životní styl velké spousty dnešních žen. Zatímco v padesátých letech byly módní výrazné křivky, nyní jsou v kurzu plochá bříška, úzké pasy a štíhlá linie, kterých nelze docílit tak úplně snadno. To může potvrdit čtenářka Alžběta, které se po letech snažení konečně podařilo dosáhnout své vysněné postavy.

Alžběto, povězte nám váš příběh. Jak to s vaším hubnutím vlastně začalo?

Myslím si, že můj příběh není ničím výjimečný. Moje nadváha nebyla až tak závratná, že by i způsobila nějaké závažné zdravotní komplikace. Šlo mi spíš o to, abych se cítila ve svém těle dobře a nemusela se za něj stydět. Tak jako většina lidí, i já jsem hledala samá jednoduchá a hlavně rychlá řešení, která by mi pomohla zhubnout přebytečná kila.

Proto jsem se obracela k různým dietám, které většinou slibovaly přesně to, co jsem chtěla - výrazný úbytek váhy za poměrně krátkou dobu. Jak už to ale bývá, tato řešení buď nefungovala nebo měla pouze krátkodobý účinek, takže když jsem se opět vrátila ke svému životnímu stylu, kila se nejen vrátila, ale zároveň s sebou přivedla i kamarády a já přibrala ještě víc, než jsem zhubla.

V čem spočíval zvrat? Jak se stalo to, že jste se na svou situaci začala dívat jinak?

Dostala jsem se do fáze, kdy už jsem byla dost zoufalá. Počítala jsem si kalorie, dodržovala podle mě zdravý a vyvážený jídelníček, ale stále bez výsledku. Už jsem ze všeho byla tak unavená a otrávená, že mě skoro opustila motivace. V jednom takovém krizovém momentu mi to došlo - něco ve mně nefunguje tak, jak by mělo, jinak už bych na sobě viděla nějaký výsledek.

Proto jsem si začala studovat to, jak tělo vlastně funguje - jak zpracovává živiny, vyrovnává se s cvičením a stresem a přitom všem jsem narazila na příběh ženy, které se nedařilo zhubnout podobně jako mně, a nakonec zjistila, že příčinou jsou ztučnělá, zanesená játra. Jak jsem se totiž dočetla, člověk nemusí být obézní, aby se mu něco takového mohlo stát.

Jak jste tuto informaci uvedla do vlastní praxe?

Nepatřím mezi lidi, kteří hned běhají za doktorem a na každý neduh si nechají předepsat spoustu různých prášků. Zároveň jsem ale tuhle možnost nezavrhovala, jen jsem se rozhodla, že zkusím situaci převzít do svých rukou, a v krajním případě vyhledám odbornou pomoc. Neměla jsem potvrzeno, že by má játra byla ve špatném stavu, ale řekla jsem si, že mi menší detox přece nemůže ublížit.

A tak jsem začala zkoumat, vyhledávat a aplikovat věci do praxe. Vyhýbala jsem se alkoholu, dala do kupy můj spánkový režim a začala jsem pít dostatek vody. Mimo to jsem taky přestala jíst rafinovaný cukr a zpracované produkty jako různé polotovary, tyčinky a bílou mouku. Namísto toho jsou do jídelníčku zařadila potraviny, které podporují detoxikaci a správné fungování jater, tedy košťálovou zeleninu, červenou řepu, ořechy, citrusy a taky čerstvou šťávu z řapíkatého celeru - tu si dávám každé ráno.

A co finanční stránka? Daří se vám udržet rozpočet pod kontrolou, i když nakupujete zdravější a tím pádem dražší potraviny?

Uznávám, že ze začátku to bylo celkem náročné, hlavně proto, že jsem se ve světě zdravých potravin příliš neorientovala. Hodně mi v tomto ohledu pomohlo sledování akčních letáků, kde se dá plno věcí vychytat za super cenu, obzvlášť teď, když se zdravé stravování stává mainstreamem. Asi nejvíc jsem si oblíbila akce, co přináší Kaufland leták, jelikož do sortimentu zařazuje pořád nějaké novinky, ať už jsou to biopotraviny nebo různé zdravé produkty.

Cenov výhodné jsou hlavně výrobky provátníc značek Kauflandu, které jsou většinou označené písmenem K. Pro mě jsou nejoblíbenější hlavně bezlepkové pečivo z řady K-free, rostlinná mléka a jogurty K-take it veggie a samozřejmě čerstvé ovoce a zelenina od K-bio, za které musím Kaufland obzvlášť pochválit, protože v poslední době nabídku téhle sekce výrazně rozšířili.

Samozřejmě, že i tak za jídlo utratím o něco víc než předtím. Nicméně už jsem si to tak nějak přehodila v hlavě a vlastně už mi to ani nevadí. Důležité pro mě je, že se cítím dobře a jsem se sebou spokojená, a to je něco, v čem vidím nevyčíslitelnou hodnotu.

Jak se změny promítly do vašeho života? Pocítila jste je hned?

Chvíli sice trvalo, než si nová dieta sedla. Detox jsem na sobě dost cítila, a to hlavně co se týče zažívání a energie, nicméně už po pár týdnech jsem se cítila výrazně lépe a začala jsem i pravidelně cvičit, což mi zůstalo až doteď. Dvakrát do týdne si chodím zaběhat a v mezičase chodím na pilates, jógu a podobné skupinové lekce.

Energie mám na rozdávání a hlavně po nějaké době začala klesat i moje váha, a to sice pomalu, ale stabilně. Jídelníček si udržuji doteď, i když už mám deset kilo dole. Nicméně už se nesnažím hubnout, ale svou váhu pouze udržuji, což se mi daří.