.

. Zdroj: Pixabay.com

Znáte zásady správného opalování i péče o spálenou pokožku?

Letošní léto je tak trochu jako na houpačce. Počasí se každým dnem mění, přesto i sluníčko občas přebere vládu nad oblohou a pálí o sto šest. Znáte zásady správného opalování? Víte, jak se postarat o pokožku, když to se sluníčkem trochu přeženete?

UVA a UVB záření

Asi každý ví, že sluneční paprsky obsahují UVA a UVB záření. Víte ale, že se jejich poměr během dne mění a za co jsou jednotlivá záření odpovědná?

- UVA záření stojí za vznikem pigmentace i fotoalergické a fototoxické reakce. Ve slunečním záření ho je až neuvěřitelných 95 %.

- UVB je v záření jen 5 %, způsobuje zarudnutí pokožky a novotvorbu pigmentu s názvem melanin.

.
. | Zdroj: BENU Česká republika

Jak pokožku před UVA a UVB zářením chránit?

Taky už se vám stalo, že jste vyšli na sluníčko a během pár minut vás pálila záda a byla zarudlá? Jak jste záviděli těm, kteří se venku procházejí jakoby nic, klidně i hodinu. Jak je možné, že někdo se spálí během pár minut, ale jiný má po pobytu na sluníčku do bronzova opálenou pokožku? Odpověď je jednoduchá. Může za to množství kožního barviva melaninu, které je nám dáno do vínku.

- Na pokožku pravidelně, každé 2-3 hodiny, aplikujte vhodný opalovací přípravek. Je jedno, zda použijete krémy na opalování, olej na opalování, nebo opalovací mléko. Aplikaci opakujte i po koupání. Skvělé jsou třeba produkty Bioderma Photoderm.

- Opalovací přípravky s chemickými filtry na pokožku aplikujte 20-30 minut před sluněním. Pokud používáte přípravek s fyzikálními blokátory, které sluneční záření rozptylují a odráží, máte výhodu. Jejich účinek je okamžitý, ihned po namazání.

- Mezi 11. až 15. hodinou se sluníčku raději vyhýbejte.

- Užívejte betakaroten.

- Podle odstínu kůže a vašeho fototypu zvolte vhodný ochranný faktor přípravku na opalování.

.
. | Zdroj: BENU Česká republika

Víte, že melanin určuje i fototyp pleti?

Jeho úkolem totiž je ochrana pokožky před UV zářením. Tahle ochrana ale působí jen po omezený čas. Abychom na sluníčku mohli pobýt o několik minut déle, je třeba používat vhodný opalovací přípravek. Jaké druhy fototypů známe?

- Fototyp 1 jsou lidé se světlou pletí plnou pih, rezavými vlasy a modrýma očima. Kůže je citlivá, při pobytu na sluníčku se vždycky spálí a nezhnědne. Vlastní ochrana pokožky je dlouhá jen 5-10 minut. Pro fototyp 1 jsou vhodné opalovací přípravky s ochranným faktorem 50+.

- Fototyp 2 se vyznačuje světlou pletí, blonďatými nebo hnědými vlasy a modrozelenýma očima. Pokožka se opaluje do červena a často se spálí. Bez ochrany mohou být lidé s fototypem 2 na sluníčku zhruba 10-20 minut. Na pokožku by měli aplikovat opalovací přípravky s ochranným faktorem 30-50.

- Nejvíce je v naší populaci zastoupen fototyp 3, tedy lidé se světle hnědou pletí, hnědými až tmavými vlasy a hnědýma či šedýma očima. Jejich pokožka se snadno opaluje, jen málokdy se spálí. Bez použití opalovacího přípravku mohou na sluníčku pobýt 20-30 minut. Jako ochranu před škodlivým UV zářením by měli používat přípravky s SPF 30.

- Tmavá pleť a velmi tmavé vlasy i oči jsou známkou fototypu 4. Taková pokožka odolává spálení 30-45 minut, vhodnou ochranou jsou přípravky s SPF 30.

Náš tip: Bezpečnou a účinnou ochranu před sluníčkem poskytnou i té nejcitlivější pokožce produkty La Roche Posay Anthelios.

Zajímá vás, co je ten ochranný faktor, který nás před UV zářením má ochránit? Pak vězte, že jde o SPF faktor, který udává, jaká část slunečního záření se při použití dostane do kůže a tím prodlouží dobu pobytu na sluníčku bez toho, aby došlo k poškození pokožky.

Prakticky to znamená, že třeba SPF 50 propustí do kůže 1/50, takže zachytí 98 % UVB záření. Zároveň taky říká, že na sluníčku můžete být padesátkrát déle, než kdybyste žádný opalovací přípravek nepoužili. Ochranu před UVA zářením udává číslo PPD, které činí zhruba jednu třetinu čísla SPF.

.
. | Zdroj: BENU Česká republika

Co dělat, když se pokožka spálí?

Mezi typické projevy sluníčkem spálené pokožky patří zarudlá pokožka, bolestivá místa v oblasti spálenin, vznik puchýřů, mírný otok a únava, bolest hlavy, případně horečka. Jak se o pokožku v tu chvíli postarat?

- Nejdřív pokožku pořádně zchlaďte. Dejte si studenou sprchu, přikládejte na ni chladivé obklady. Postačí i ručník namočený ve studené vodě.

- Tělo namažte kosmetikou po opalování, aby pokožka delší dobu udržela svou vlhkost.

- Pijte hodně tekutin, víc než obvykle. Dodržovat pitný režim nestačí. Obzvlášť pokud vás pobolívá hlava. To je totiž první známka dehydratace organismu.

- Zavzpomínejte na maminky a babičky. Pamatujete si, co vám na spáleniny pro rychlou úlevu přikládaly? Tvaroh, bílý jogurt, plátky okurky. Zkuste to. Uvidíte, že pokožku příjemně ochladí a hydratují.

- Spálenou pokožku už sluníčku nevystavujte.

- Máte na těle puchýřky? Nemačkejte je, ani nepropichujte. Když je necháte v klidu, urychlíte tím hojení, zabráníte vzniku možné infekce.

- Jsou spáleniny rozsáhlé, tvoří se na nich puchýře, přidala se horečka, vyrážka nebo pocit svědění? Neberte to na lehkou váhu a vyhledejte lékaře.

.
. | Zdroj: Pixabay.com

O pleť je třeba se dobře starat. Kůže je naším největším orgánem, tu nejlepší možnou péči si prostě zaslouží. Teď už víte jak na to, tak to bude hračka.