Cronuty

Cronuty Zdroj: Johana Střížková (archiv časopisu F.O.O.D.)

Znáte cronuty? Udělejte si je sama doma!

Ani donut, ani croissant. Cronut vymyslel cukrář Dominique Ansel v roce 2013 v New Yorku. Jeho výtvor vypadá jako donut, stejně tak se plní, polévá i smaží, ale těsto lístkuje. Cronut si můžete udělat i vy sama doma!

Cronuty cukráře Ansela jsou samozřejmě perfektní, však se zrodily v rukou rodilého Pařížana a mistra cukráře, který vypiloval své zkušenosti ve francouzské restauraci v New Yorku. A protože je duší nenapravitelný experimentátor, rozhodl se otevřít vlastní pekařství. Byl to evidentně dobrý nápad, protože mu trvalo jen dva roky, aby vymyslel svou originální „koblihu“, která se stala světovým hitem.

Takže jaký je cronutový ideál? Nadýchaný jako peřina s husím peřím, uvnitř vláčný a na okrajích křupavý. Neměl by být vysušený ani příliš tučný. Dosáhnout těchto kvalit není úplně jednoduché, ale dobrou zprávou je, že ani nemožné, a to i v domácích podmínkách. Pomoci nám v tom může samotný Ansel, který své zkušenosti netají. Jak na cronuty a další efektní pekařské výrobky, prozrazuje například v knize The Secret Recipes.

Recept na dokonalé cronuty

12 cronutů

Příprava: 40 minut + kynutí + smažení

Suroviny:

Těsto: 500 g hladké mouky + na podsypání, 15 g soli, 60 g krupicového cukru, 42 g droždí, 260 ml studené vody, 365 g změklého másla, 1 lžíce smetany ke šlehání, 1 velký bílek

Karamelová poleva: 150 g krupicového cukru, 100 ml smetany ke šlehání

Postup:

1. V míse smíchejte mouku, sůl, cukr, rozdrobené droždí, vodu, bílek, smetanu ke šlehání a 115 g změklého másla. Vařečkou nebo v robotu s hákem krátce vypracujte těsto.

2. Těsto přesuňte do mísy lehce vytřené olejem a překryjte potravinovou fólií. Nechte kynout na teplém místě asi 1,5 hodiny. Zbytek másla pokojové teploty vyválejte mezi dvěma listy pečicího papíru do čtverce 20 x 20 cm a nechte v ledničce krátce ztuhnout.

3. Nakynuté těsto ještě v míse prohněťte. Uchopte těsto za okraj a vmáčkněte ho doprostřed a postupujte po celém obvodu. Těsto vyklopte na lehce pomoučněný povrch a vyválejte do čtverce o hraně přibližně 25 cm. Na těsto položte plát másla, aby rohy másla byly asi uprostřed stran plátu těsta. Přečnívající těsto přehněte přes máslo do tvaru obálky a hrany spojte. Obálku rozválejte na obdélník a po delší straně přeložte na třetiny. Nechte ho zabalené v potravinové fólii asi 30 minut zchladit. Rozválení na obdélník, složení a zchlazení ještě 2x zopakujte.

4. Hotové těsto vyválejte na lehce pomoučněné ploše na plát vysoký asi 1,5 cm a vykrájejte cronuty. Překryjte je lehce naolejovanou fólií a nechte kynout asi 20 minut. Poté cronuty usmažte v oleji o teplotě 175°C 1,5 minuty po každé straně a nechte zchladnout na mřížce.

5. Připravte polevu. Do silnostěnného hrnce nasypte 150 g cukru a nechte na středním ohni rozpustit a zkaramelizovat do světle hnědé barvy. Stáhněte z ohně a přilijte smetanu. Opět vraťte na oheň a míchejte do úplného rozpuštění. Krátce zchladlou karamelovou polevou polévejte cronuty. Nechte 15 minut zatuhnout a podávejte.

Tip: Těsto válejte v chladné kuchyni a nejlépe na studené mramorové desce.

Recept vyšel v únorovém čísle magazínu F.O.O.D.!