žena, spontánní, spontánnost, veselá, happy, woman

žena, spontánní, spontánnost, veselá, happy, woman Zdroj: Shutterstock

Žít život bez zábran? Následujte těchto 5 triků a buďte spontánnější

Znáte to – dostanete skvělý nápad udělat něco bláznivého a zábavného. V hlavě se vám ale ozve věta „Co když…?“ a dobrodružství je to tam. Pro takové případy je dobré pěstovat spontaneitu. Pivo Zlatý Bažant, které věří, že život je o pokořování výzev, a drží se hesla „Proč ne?!”, nabízí ve spolupráci s oblíbeným psychologem Daliborem Špokem několik tipů jak na to.

1. Posilujte myšlení

Abychom dokázali to, po čem toužíme, musíme si toho být vědomi. Trénujte proto svou mysl tak, aby ji nepřerušoval vír opakujících se myšlenek. Procvičujte své vnímání meditačními či mindfulness technikami. Například na procházce v lese si všímejte, co přesně vnímají vaše smysly. Nebo poslouží jednoduché meditační cvičení, ve kterém se vsedě soustředíme deset či dvacet minut pouze na svůj dech nebo předmět před sebou. Musíte si zkrátka vypěstovat schopnost pozorovat své myšlenky a díky tomu potom poznáte, která z nich je spontánnější.

2. Odlišujte jednu myšlenku od druhé

Musíme také umět odlišit, které impulzy a potřeby pro nás mají význam a které ne. Spontaneita neznamená, že daný impulz cítíme poprvé v životě nebo že nás tato myšlenka nikdy nenapadla. Naopak! Někdy nás takové myšlenky napadají opakovaně a jen čekáme na vhodnou příležitost. Třeba když se nám dlouhodobě někdo líbí a odhodláváme se k navázání kontaktu, ale nedaří se nám to. Takových myšlenek je zapotřebí si povšimnout a rozvést je dál. Věnujte jim určitou přípravu. Ptejte se sami sebe, co je pro vás hodnotnější, co chcete dělat, jak se chcete projevovat a co pro to můžete udělat.

3. Nepohodlí se bát nemusíte

Každá životní změna k lepšímu s sebou nese jistý diskomfort. Stejně jako svaly rostou po nepříjemné fyzické námaze, i budování spontaneity bude chvílemi nepříjemné. Ale je to přirozený proces. Jak tedy toleranci vůči nepohodlí procvičovat? Zamýšlejte se, jak vám v životě pomohl diskomfort. Jak vypadaly situace, kdy jste se něco opravdu naučili či posunuli se dále? Nebo když jste chtěli zakusit něco nového, ale dlouho jste se k tomu odhodlávali? Uvědomíte si, že většinou to nebylo snadné a fajn. Naopak to provázely obtíže a strasti. To však k posilování spontánnosti patří.

4. Pozorujte své okolí

Spontánní chování nám lépe půjde tam, kde jsou i ostatní lidé spontánní. Snadněji ho natrénujeme v prostředí, kde zkoušet, měnit se a chovat se nenadále je v pořádku, nebo dokonce preferované. Znáte to: jste v cizím městě a „více si všímáte“ okolí, přírody, lidí okolo, architektury… Ve vlastním městě, byť je zde možná usměvavých lidí i pozoruhodných domů stejně, chodíme s očima upřenýma do chodníku. Pomozte si proto k větší spontaneitě tím, že budete častěji vyhledávat právě spíše taková nová, neznámá prostředí, která ve vás vybudí připravenost duše jednat více nově a neznámě, tedy spontánně.

5. Cvičte na každém kroku

Když už znáte všechny triky, začněte s jejich pravidelným procvičováním. Podobně, jako když se učíte na hudební nástroj, je třeba trénovat stále dokola. Se spontánností to není jiné. Každá životní situace může posloužit k tréninku. Třeba když chcete vyrazit na výlet jen tak na blind, bez přípravy. Ptejte se: Čeho se na tom obávám? Co bych udělal, kdyby strach nebyl problém? Co všechno si můžu vyzkoušet? S každou takovou otázkou a zamyšlením se nad odpovědí trénujete spontánní reakce. Snažte se je aplikovat v každodenním životě, co nejvíc to jde.

Parťák pro spontánní zážitky

Prémiový světlý ležák Zlatý Bažant si získá milovníky piva svým správným řízem a vyváženou středně plnou chutí. Ta po napití přechází v příjemnou hořkost, která v závěru postupně doznívá. Čichovým buňkám zalahodí výrazným chmelovým aromatem, které mu dodává pečlivě vybíraný chmel. Sytou zlatožlutou barvu získává díky kvalitnímu sladu. Vychutnat si ho můžete správně vychlazený, z láhve nebo z plechovky.

Doporučená cena: láhev 18,90 korun, plechovka 20,90 korun

Zlatý bažant
Zlatý bažant | Zdroj: Zlatý bažant