Život na venkově.

Život na venkově. Zdroj: iStock.com

Žít jako naše prabáby: 6 výhod bydlení na venkově

Je lepší bydlet ve městě, nebo na venkově? To je otázka, na kterou není snadné najít odpověď. Měšťáci budou vždy bojovat za město a lidé z venkova nedají dopustit na život v přírodě. Určitě má každé svoje pro a proti, ale tentokrát se pojďme zaměřit na to, v čem se můžeme od lidí ze vsi učit.

Sousedská výpomoc

Schválně, kolik z vás, kteří žijete ve velkoměstě, zná své sousedy v domě? A co třeba sousedy v ulici? Jistě jsou i výjimky, ale většina lidí ve shonu se nestíhá vídat ani s rodinou či přáteli, natož s lidmi, kteří bydlí vedle. Na venkově je život poklidnější a sounáležitost a sousedská výpomoc funguje rozhodně lépe. Vaříte večeři a chybí vám jedno vajíčko? Skočíte za sousedem a je to. Umíte si ale představit, že takto zvoníte na sousedy v paneláku?

Pokračování 2 / 6

Úcta k přírodě

Pokud jste vyrůstali v betonové džungli, tak to jistě znáte. Jen co začal víkend, všichni hromadně vyrazili do přírody. A protože času je málo, každý se z toho snažil vytěžit co nejvíce. A to bohužel mnohdy bez ohledu na to, zda to pro naši matku přírodu není už tak trochu moc. Lidé, kteří trvale žijí obklopeni lesy a loukami, nemají tak velkou potřebu ji „vyždímat“ nárazově. Více se o okolí zajímají, protože je to jednoduše jejich domov.

TIP NA VIDEO: Vyrobte si truhlík z pařezu!

Video placeholde

Pokračování 3 / 6

Žádná uspěchanost

Jak už bylo výše řečeno, život na vsi je klidnější. Nahrává tomu i fakt, že ve městě je mnohem více lákadel a člověk by ideálně chtěl stihnout všechno. Z toho je ale nakonec vyčerpaný a vlastně i taková zábava se pak stává jakousi povinností.

Pokračování 4 / 6

Tradice

Vánoce se slaví všude, ať už žijete ve městě, nebo na vesnici. Ale co takové Velikonoce nebo masopust? To jsou svátky, které je vždy lepší slavit mimo město. Chodit s pomlázkou po sídlišti samozřejmě také lze, ale není to takové, jako když se sejde celá vesnice a koleduje se. Svatba na vsi má také jiné kouzlo a většinou ji slaví nejen rodina, ale i nejbližší sousedé.

Pokračování 5 / 6

Trvalé hodnoty

Na venkově lidé nemají tolik možností, ale ani pozlátek. A tak to, co dělají, dělají pořádně. Jednou z věcí, kterou nám dal venkov, jsou lokální kvalitní potraviny a vlastně celé zemědělství na světové úrovni. Od kravičky na dvorku se za desítky let propracovali k chovům i ve stovkách kusů. Ani péči o zvířata ale neflákají. Každá kráva má 30 m3 prostoru, drbátko a speciální obojek na krku ji měří tak, aby se poznalo, když jí něco chybí. To nemá ani kdejaký pejsek!

Pokračování 6 / 6

Nadhled

Život ve městě občas svádí k tomu, že jeho obyvatelé mají pocit, že vše důležité se děje právě tam. To naopak lidé na venkově mají rádi svůj klid, za ničím se nehoní a umí si užívat vše tak, jak je. A právě tenhle nadhled stojí za to se naučit.

Jak vypadá život moderní farmářky?
Jak vypadá život moderní farmářky? | Zdroj: Iniciativa zemědělských a potravinářských podniků

Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství | Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR