Zelňačka

Zelňačka Zdroj: iStock

Zelňačka s klobásou: Vyzkoušejte náš recept na ideální polévku na zahřátí!

Poctivá zelňačka spolehlivě zasytí i zahřeje. Podle našeho receptu ji hravě zvládnete!

Zelňačka s klobásou

Suroviny: 1 ks cibule, olej, 2 ks klobásy, 1 lžička sladké papriky, 300 g kysaného zelí, 1 l zeleninového vývaru, 3 ks brambor typu B, 1 lžička kmínu, 150 g zakysané smetany, 1 hrst petrželové hladkolisté natě a sůl

Postup:

1. Nadrobno pokrájejte cibuli. V hrnci rozpalte olej a nechte ji zesklovatět. Přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a opečte ji dozlatova. Základ zasypte paprikou a krátce orestujte. Zelí pokrájejte, aby v polévce nebyly příliš dlouhé kousky, a přidejte do hrnce. Vše zalijte vývarem, přiveďte k varu, přiklopte, stáhněte plamen a vařte asi 15 minut.

2. Oloupejte brambory, pokrájejte je na malé kostičky, dejte do hrnce, zalijte vodou, osolte, přidejte kmín a vařte doměkka. Brambory slijte a přidejte do polévky. Tu dochuťte solí, rozdělte do talířů a na každou porci přidejte poctivý kopeček zakysané smetany a nasekanou petrželku.

Poznámka: Zelňačku můžete připravit i s uzeným masem nebo naopak úplně bez masa ve vegetariánské verzi.

Další skvělé recepty (nejen na polévky) najdete na webu Recepty.cz!