...

... Zdroj: iStock.com

Zelené trendy 2018: Půjčovna džín i dovolená bez elektřiny

Šetrnost k životnímu prostředí neznamená, že se musíte vzdát elegance a potěšení. Právě naopak! Tady jsou ty nejvíc IN trendy ekologického životního stylu. 

"Zelené" punčocháče

Textilní průmysl ročně vyrobí dvě miliardy párů punčoch, z nichž málokterý zažije opětovné nošení. Nylon navíc pochází z ropných derivátů, jejichž zpracování je pro životní prostředí velkou zátěží. Můžete si ale pořídit punčocháče a punčochy z recyklovaného nylonu. Nabízí je značka Swedish Stockings a seženete je v obchodě a na e-shopu Nila.

Dovolená bez elektřiny

Nepředstavujte si žádnou pravěkou jeskyni, ale designovou dřevěnou chatičku, umístěnou nad vodní hladinou v Blanském lese. Řeč je o Dobčických rybníčcích, kde se zahřejete pomocí kamen, která mají i varnou plochu, vodu na sprchu si napumpujete a posvítíte si solárními lampami i lucerničkami.

Nákup ošklivé zeleniny

Soudit podle vzhledu je povrchní, tak proč to děláme i u jídla? Je přece úplně jedno, jestli brambory, cibule, mrkev a další zelenina jsou tak trochu křivé. Chutnat nám mohou stejně, ale většina supermarketů „ošklivou zeleninu“ odmítá. Víc o aktivitě, jak zachránit jídlo se můžete dozvědět na zachranjidlo.cz nebo si přes Rohlík. cz objednejte brambory, cibuli nebo česnek s nálepkou „ošklivka“.

Menstruační kalíšek

Dámské potřeby pro intimní hygienu představují velkou zátěž pro ekosystém, protože produkují obrovské množství odpadu. Řešením by tedy mohl být silikonový kalíšek, který se během menstruace zavádí do pochvy a pojme asi 30 ml tekutiny. Vyměňovat by se měl asi každé čtyři hodiny.

Půjčovna džínů

Značka Mud Jeans nabízí za 7,50 Euro na měsíc džíny, které můžete nosit, dokud vás neomrzí. Pak je jednoduše vrátíte a můžete si vybrat třeba jiný střih či barvu. Mud Jeans jsou vyrobené v malé továrně, a pokud jsou už po vytrvalém nošení nepoužitelné, zrecyklují se k dalšímu použití. Džíny si můžete zatím půjčit v Německu, Polsku, Rakousku a dalších evropských zemích.

Zelené instalace

Kvalita ovzduší ve velkých městech se zatím moc nemění. Německá startupová firma Green City Solutions vyrábí obrovské instalace, vyrobené ze stromů, které mají za cíl vyčistit zamořený městský vzduch. Kromě toho, že jsou tyto objekty účinné, tak jsou ještě navržené tak, aby nezabraly moc místa, a zároveň skvěle vypadaly.

Eklektický interiér

Místo toho, abyste se vydali do řetězce s nábytkem, můžete natřít třeba na tyrkysovou barvu štokrle, které najdete u popelnice. Stejně můžete využít třeba dřevěné palety jako konferenční stolek, do oprýskané vázy přesadit pokojovou rostlinu, ale hlavně potřebujete trochu punkového ducha, který se nebude bát jít proti zavedeným konvencím a vdechnout starým předmětům život v nové podobě.

Rostliny ze second-handu

Nápad se zrodil v hlavě Lucie Šatkové, která žije mezi Prahou a Berlínem. Sbírá pokojové květiny určené k vyhození, které pak ošetří, přesadí a znovu prodá. Funguje vlastně jako útulek pro nechtěnou zeleň. Pořídit u ní můžete hlavně krásné kaktusy. Sledujte na Facebooku její stránku Second Hand Flowers.

Zelená kosmetika

Kromě pečujících produktů přírodní kosmetiky si můžete pořídit už i dekorativní kosmetiku s nálepkou bio. Detox vaší make-up taštičky nabízí udělat projekt Líčírna Organics, která nabízí pouze kosmetické značky zodpovědné k životnímu prostředí.

Upcyckling móda

Návrháři, kteří se upcyclingem zabývají, vrací starým kouskům, co vyjdou z módy, život tím, že je přešijí, upraví, přebarví a podobně. V Čechách existuje několik takových projektů, jmenujme třeba Win Win love. Tenhle stylový e-shop nabízí šaty, trička, kabáty i denim, vše v minimalistickém stylu a nadčasových střizích.

Vlastní kelímek do kavárny

Jednorázové kelímky na kávu představují pro životní prostředí problém. Často nejdou recyklovat a na skládce se rozkládají 20 let. Poráží se kvůli nim obrovské množství stromů. Nemusíte se ale vzdát potěšení z ranního capuccina: Řešení je nosit si svůj vlastní hrnek, do kterého vám v kavárně nápoj připraví.

Nákupní taška stylově

Český vynález Frusack elegantně nahradí igelitku na zeleninu či ovoce: Je lokálně vyroben z tkaniny organického původu, vydrží až dva roky používání a je plně kompostovatelný. Pomozte díky němu snížit množství sáčků poletujících vzduchem, plujících v řekách a zaplétajících se do korun stromů.

Pečovatel pokojových rostlin

Zelení obyvatelé našeho bytu často zbytečně umírají, protože se o ně zapomeneme starat. Abychom tomu zabránili, můžeme si vzít na pomoc takzvaný chytrý systém pro pokojové rostliny. Značka Botanium jeden takový vyrábí: monitoruje, co rostlina zrovna potřebuje a podle toho ji zaleje.

Článek vyšel v květnovém čísle časopisu Moje psychologie. Aktuálně na stáncích najdete srpnové, objednat si ho můžete i přes sms. Jak?

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

PSYCHOLOGIE1808W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: PSYCHOLOGIE1808W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 69 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje Czech News Center, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz.

Moje psychologie 08/2018
Moje psychologie 08/2018 | Zdroj: Petr Jandera (Archiv Mojí psychologie)