Silný hovězí vývar z kostí.

Silný hovězí vývar z kostí. Zdroj: iStock

Zahřeje a udělá boží omáčku: Jak uvařit silný hovězí vývar?

Tradiční česká kuchyně začíná u hovězího vývaru, který je základem téměř všech omáček i polévek. Pojďme se podle foodbloggerky Koko naučit, jak ho připravit, aby byl opravdu silný a chuťově výborný.

Ingredience na plný 6,5l hrnec:

2 kg hovězích kostí, 500 g hovězího hrudí s kostí (možno vynechat, pokud nepotřebujete maso do polévky), asi 3 litry vody, 10 kuliček černého pepře, 7 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 2 menší cibule i s čistou slupkou, 2 řapíky celeru, zelená část pórku nebo jarních cibulek, 2 mrkve, 1 větší petržel nebo pastinák, rostlinný olej, lžička soli

Postup:

1. Kosti potřete olejem a dejte je do trouby péct na 15 minut při 220 °C. Pokud máte i libové maso (hrudí), opečte ho zprudka na pánvi ze všech stran a nechte odležet.

2. Vývar nechte v troubě vařit při 140 °C asi 3,5 hodiny. Na poslední hodinu přidejte všechnu zeleninu, opečené maso a sůl.

3. Sceďte do čistého hrnce, nechte zchladnout a vložte do lednice. Díky tomu budete moci odstranit všechen tuk.

4. Celý obsah rozdělte do sklenic, v nichž vývar vydrží v lednici 3 až 4 dny; pak je potřeba ho znovu převařit a dát do čisté sklenice. Případně jej můžete zamrazit.

Hotovo!