Adéla Pečlová

Adéla Pečlová Zdroj: archív autorky

Adéla Pečlová
Adéla Pečlová
Adéla Pečlová
Adéla Pečlová
Adéla Pečlová
10
Fotogalerie

Začínala jsem u táty v garáži a k Vánocům si přála leštičku a kleště, říká šperkařka Adéla Pečlová

V kabelce nosí vedle kosmetické taštičky a telefonu nářadí, magnety a skleněné kuličky. Adéla Pečlová je architekta, která během studia začala vyrábět originální minimalistické šperky. Díky své lásce k řemeslu a vytrvalosti hledat dokonalá řešení teď její práci najdete v designových obchodech. 

S designem šperků jste začala během studia architektury na ČVUT. Co vás k tomu vedlo?

První impulz pro dělání šperků byla touha dělat rukama, vnímat materiál, povrch, strukturu. Materiál rovnám, ohýbám, řežu a natahuji. Následovala stáž na UMPRUM v ateliéru šperku. V posledních měsících mám za sebou kurz na střední zlatnické škole, to mě posunulo o krok dál.

Adéla Pečlová
Adéla Pečlová | Zdroj: archív autorky

Začala jsem dělat fascinátory a ozdoby do vlasů. V Británii jsem na to objednala síťku z polymerových vláken, které mi přišlo velké množství. Objednávky šly udělat pouze ve velkém. Jednou jsem do ní nasypala korálky a nápad byl na světě. Od skleněných korálků jsem se posunula ke skleněným perlám. Pokračovalo to prací při studiích architektury na koleji, kuliček jsem někdy měla plnou postel. Následovaly pobyty v tátově garáži s pilkou na železo a vymýšlením zapínání, které si sama vyrobím. S tátou jsem byla u brusky i soustruhu a přemýšlela, brusku jsem následně dostala pod stromeček. Tak vznikla kolekce se síťkami, hliníkovým zapínáním a skleněnými kuličkami.

Odkud vlastně pocházejí ty skleněné kuličky?

Z malých skláren ze severu Česka a některé jsou ručně vyráběné. V poslední době začínám pracovat i se zlatem a stříbrem, takže sklo spojuji s drahým kovem.

Adéla Pečlová
Adéla Pečlová | Zdroj: archiv autorky

Podle čeho vybíráte barvy, které použijete?

Podle toho, co se mi líbí. Začínala jsem monochromatickými barvami, teď přidávám velmi jemné pudrové odstíny. Chci, aby mé šperky šly k více příležitostem a šatům, byly nositelné a variabilní. Můžete si je vzít ráno k oblečení do kanceláře, pak jen vyměnit za šaty a se stejným šperkem jít večer do divadla. Šperky na šatech vyniknou, zároveň ale díky své transparentnosti také tak trochu „chytnou“ odstín vašeho oblečení, takže se k němu hodí.

Šperky se dají i různě propojovat?

Ano, můžete kombinovat různé barvy, prodloužit náhrdelník náramkem, mé šperky jsou variabilní, hravé. Dřevěné zapínání z exotického dřeva kolekce Wood můžete zase nosit i dopředu, funguje jako ozdobný prvek.

Adéla Pečlová
Adéla Pečlová | Zdroj: archiv autorky

Jste teď tedy více architektka, nebo šperkařka?

Architektonický ateliér sdílím společně s přáteli umělci, freelancery v Prostoru 39 na Žižkově. Zlatnický ateliér mám na Petřinách, pohybuji se mezi těmito dvěma místy. Ráno začínám jógou a snídaní, pak dělám to, co je aktuální. Před Vánoci jsem spolupracovala s Cestou domů jako architektka Benefiční aukce uměleckých děl, pořádala první samostatný Pop-up ve studiu Kvartýr, takže to architektura ustoupila trochu do pozadí. To se ale mění, prakticky každý měsíc. Co se týče architektury, ráda spolupracuji. Myslím, že v tandemu nebo teamu se projekty rozvíjí a finišují mnohem lépe.

Kde se dají vaše šperky koupit?

Na mém e-shopu, tam jsou teď k dostání zatím asi ty nejoblíbenější kousky. Jinak jsou šperky k dostání ve studiu Kvartýr na Vinohradech nebo u mě, přes přímý kontakt.

Prý máte v plánu i šperky pro muže?

Už jsem nějaké udělala, brož pro kamaráda jako poděkování. Měla úspěch, takže přemýšlím o brožích a manžetových knoflíčkách.