Kynuté borůvkové knedlíky

Kynuté borůvkové knedlíky Zdroj: F.O.O.D.

Vzpomínky na dětství: Ovocné knedlíky s borůvkovým žahourem!

Kdo by nemiloval ovocné knedlíky, které se dají připravovat v tolika variantách? Vyzkoušejte borůvkové, přelité omáčkou z uvařených borůvek se skořicí. Až je budete jíst, určitě vám vykouzlí úsměv na tváři a možná s sebou přinesou vzpomínky na dětství, léto a prázdniny u babičky.

Suroviny: 100 g másla, 3 ks vajec, 1 špetka soli, 2 lžíce moučkového cukru, 300 g měkkého polotučného tvarohu, 200 ml polotučného mléka, 900 g hrubé mouky na těsto, 400 g borůvek, 2 lžíce moučkového cukru a bílý jogurt k podávání

Postup:

1. V robotu vyšlehejte změklé máslo s vejci, špetkou soli a cukrem. Přidejte tvaroh a větší část mléka. Míchejte. Postupně přidávejte mouku, ještě když je těsto tekutější, vyměňte si nástavec v robotu za hnětací metlu.

2. Přilijte podle potřeby zbytek mléka a postupně zapracovávejte zbývající mouku. Míchejte, dokud není těsto hutné a nezačne se odlepovat od mísy.

3. Pak ho vyválejte na pomoučněném válu na tenčí plát a rozkrájejte na větší čtverečky. Naplňte je borůvkami smíchanými s cukrem. Zabalte do knedlíků.

4. Vložte je do vroucí vody, odlepte vařečkou ze dna a vařte asi 5 minut. Nechte okapat. Připravte žahour. V hrnci zahřejte borůvky, podlijte troškou vody, zasypte cukrem, skořicí a povařte.

5. Odstavte a vmíchejte smetanu. Knedlíky zalijte žahourem a ozdobte bílým jogurtem.

Další skvělé recepty (nejen na sladké) najdete v novém čísle časopisu F.O.O.D.

Video placeholde