Food

Food Zdroj: archiv

Vzpomínka na léto: Kynuté koláče s tvarohem a borůvkami

Vzpomeňte si na letní dny provoněné lesním ovocem. Stačí vytáhnout z mrazáku zásobu borůvek nebo pořídit mražené v obchodě a můžete se pustit do pečení. 

KOLÁČE S TVAROHEM A BORŮVKAMI

20 kusů

Příprava: 40 minut + 75 minut kynutí + 15 minut pečení

Suroviny: 200 ml smetany ke šlehání, 20 g droždí, 100 g krystalového cukru, 500 g hladké mouky, 2 vejce, 1 lžička soli, 100 g másla a slunečnicový olej

Náplň: 500 g tučného tvarohu, 2 vejce, strouhaná kůra z 1/2 citronu, 100 g moučkového cukru, 1 lžíce škrobu a 150 g borůvek

Drobenka: 100 g studeného másla, 100 g krystalového cukru, 200 g hrubé mouky a 50 g plátků mandlí

Postup:

1. Smetanu ohřejte na tělesnou teplotu, přidejte rozdrobené droždí, část cukru a trochu mouky a nechte asi 10 minut vzejít kvásek. Zbylou mouku, cukr, vejce, sůl a rozpuštěné máslo dejte do mísy robota, přidejte kvásek a hákem hněťte přibližně 10 minut. Měkké těsto přesuňte do mísy vytřené olejem a nechte pod utěrkou na teplém místě asi hodinu vykynout.

2. Zatím si připravte tvarohovou náplň. Smíchejte všechny ingredience v misce a prošlehejte.

3. Připravte drobenku. Pokrájené máslo, cukr a mouku v misce promněte prsty, až vznikne sypká drobenka. Vmíchejte mandle.

4. Z vykynutého těsta tvarujte kuličky o váze asi 40 g a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Nechte pod utěrkou opět asi 15 minut nakynout. Kuličky rozmáčkněte dnem malé sklenky, aby vznikl kulatý koláček s prohlubní uvnitř. Naplňte tvarohem, poklaďte borůvkami a posypte drobenkou. Okraje koláčků potřete rozšlehaným žloutkem. Koláčky pečte v troubě předehřáté na 200 °C, asi 15 minut.

Tip: Nejlépe drží pohromadě tvaroh z kostky.

Další skvělé recepty najdete v aktuální říjnovém čísle magazínu F.O.O.D., které si můžete koupit i přes SMS:

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

FOOD1810W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: FOOD1810W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 49 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje Czech News Center, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz.

Food
Food | Zdroj: archiv