.

. Zdroj: Shutterstock

Vyzrajte nad jarní únavou

S příchodem jara se cítíme unavení, malátní a jakoby bez života. Přírodě, která překypuje energií, bychom mohli jen závidět. Čím to je? Na vinně je jarní únava. Poradíme, jak na ni jednou pro vždy vyzrát.

Kde se bere jarní únava

Na rozdíl od přírody, která přes zimu odpočívá, my lidé jedeme na plný plyn. Nerespektujeme přírodní biorytmy, se kterými jsme byli tisíce let spjati. Zima je obdobím, kdy se zvyšuje produkce smogu a jsem častěji vystavováni patogenům z okolního prostředí. Důsledkem je, že naše tělo spotřebovává více energie, živin, minerálů a vitaminů. Příčinnou únavy může být i to, že nás v životě doslova něco unavuje. V každém případě je potřeba zpomalit, zhluboka se nadechnout čerstvého jarního vzduchu a začít relaxovat.

Vitaminy a minerály proti únavě

Zima je obdobím, kdy je nejméně slunečního svitu v roce. Tělu tedy pravděpodobně chybí vitamin D, který se tvoří v kůži působením slunečního záření. V zimním období nám mohou v potravě chybět kvalitní čerstvé potraviny, které jsou významnými zdroji vitaminů. Na jaře se tedy vyplatí dodat tělu potřebné vitaminy a minerály pomocí multivitaminů. Ke snížení únavy a vyčerpání se doporučuje magnesium a vitaminy skupiny B, zejména B2, B3, B5, B6 a B12.

Očista organismu

S jarním obdobím je spojena i tak zvaná detoxikace organismu neboli vyčištění těla od toxinů, které se v něm nahromadily. Po pročištění střev je tělo plné energie a připravené na jarní aktivitu. Při očistě je dobré odlehčit jídelníček a zařadit do něj hodně vlákniny ve formě zeleniny a ovoce. Pomůže také zázračný bodlák ze středomoří známý pod jménem Ostropestřec Mariánský. Vyzkoušet můžete přípravek za příznivou cenu GS Ostropestřec Mariánský s vyšším obsahem silymarinu (extrakt z ostropestřce mariánského).

.
. | Zdroj: Green-Swan Pharmaceuticals CR a.s.

Pohybem ku zdraví

Sportem a pravidelným pohybem zlepšujeme svou fyzickou kondici. Se sportovní aktivitou budete mít nejen více energie, ale i dobré nálady, protože při sportu se vylučuje serotonin – hormon štěstí. Při zvýšené sportovní zátěži byte měli myslet na potřeby těla, které si říká o vápník, hořčík a radost mu udělá i špičková kloubní výživa.

Pitný režim

Nejen kvalitní a vyvážená strava by neměla chybět ve vašem jídelníčku. Dbejte i na dostatečný přísun čerstvé vody. Pokud nejste příznivci obyčejné vody, obohatit ji můžete o šumivé tablety s vitaminy a minerály.