...

... Zdroj: iStock.com

Vyrazte na louku pro zdraví a krásu: Které bylinky natrhejte a co s nimi?

Léto se rozeběhlo naplno a na loukách i v zahradách je mnoho kvetoucích rostlin. Většina z nich je zdraví prospěšná a léčivá. V tomto období jich můžeme sbírat a sušit do zásoby velké množství. Pojďme se podívat alespoň na některé z nich.

Není nač čekat, protože jedny z nejléčivějších bylinek rostou a kvetou právě teď. Dle Gabriely Tuatti, naturoterapeutky a fytoterapeutky (gabrielatuatti.cz), je ideální vyrazit v letních měsících právě pro tyto bylinky:

Bylinky sbírané v červenci:

Levandule

Sbírá se květ těsně před rozkvětem. Její síla spočívá v tom, že mírní migrény, nervové napětí jak neurologického, tak i svalového původu, pomáhá proti nadýmání i revmatismu.

Jak levanduli zpracovat čtěte zde.

Borůvka

Sbírá se její list a používá se při podpoře léčby cukrovky, mírní katary střev a staví stolici.

Ostružiník/Maliník

Sbíráme mladý list, který se využívá do koupelí při kožních nemocech, jako kloktadlo při zánětu dutiny ústní, čaj reguluje menstruaci, mírní kašel, průjem i střevní křeče.

Jahodník

Jeho listy pomáhají při lupénce, kožních ekzémech a chudokrevnosti.

A které sbírejte v srpnu?

Pokračování 2 / 6

Bylinky sbírané v srpnu:

Zlatobýl celík

U zlatobýlu bylinky se sbírá nať, která pomáhá při zadržování vody v těle, léčí močové cesty, mužskou potenci a chronické choroby ledvin.

Řepík lékařský

Jeho nať zabírá na jaterní choroby a nemoci žlučových cest, na dermatologické problémy u dětí, zejména na opruzeniny.

Jestřabina lékařská

Sbíráme její plod, který podporuje tvorbu mléka u kojících maminek.

Jeřáb ptačí

Opět sbíráme plod, který pomáhá jako podpora plodnosti, zvyšuje estrogen u žen s nízkou děložní sliznicí (není vhodný pro ženy s endometriózou!).

Kozlík lékařský

Sbíráme oddenek, který nám může pomoci s nespavostí, depresemi, nervozitou, bušením srdce, úzkostí a nadýmáním.

Pokud si nejste jisti, zda dobře rozpoznáte uváděné rostliny, či nemáte ve svém okolí takové čisté prostředí pro vhodný sběr, můžete se podívat na web Abeceda zahrady nebo se obrátit na Olgu Královou, majitelku rodinné zahradnické a bylinkové farmy Okram (Okram.cz), která vám poradí. Jejími největšími favority v letních bylinkách jsou pak ty nejznámější mající široké využití.

Jaké sbírat a jak je používat?

Pokračování 3 / 6

Mateřídouška obecná

Na slunných loukách, obvykle v úsecích mezi lesními porosty, můžete nalézt růžově kvetoucí bochánky příjemně vonící mateřídoušky obecné. Mateřídouška kvete od června do srpna, sbíráme kvetoucí části rostliny, které ještě nejsou dřevnaté. Sběr je nejlepší realizovat za slunného suchého počasí a sbíráme rostlinky na počátku jejich kvetení. Mateřídouška obsahuje třísloviny, hořčiny a silice. Zvláště silice thymol byla užívána proti plísním všeho druhu. „Zevně je výborná proti zánětlivým bakteriálním onemocněním kůže, na různé ekzémy, plísně, ložiska. Užíváme do koupele, 200 g sušené natě svaříme s 1 l vody. Po částečném vychladnutí lijeme do koupele. Lze ji dobře kombinovat s mořskou solí. Naložená v kvalitním ideálně olivovém oleji je dobrým prostředkem pro promazání ložisek ekzémů. Proti revmatizmu, na posílení a prokrvení organismu," doporučuje odbornice Olga Králová.

Pokračování 4 / 6

Tužebník jilmový

V mokřadech a na vlhkých loukách podél vodních toků nebo v blízkosti vodních ploch můžete nalézt tuto impozantní, krásně vonící trvalku. Vůně je to omamná, příjemná, a je-li ve větším množství, nejednomu se z ní zamotá hlava. Tužebník je rostlina nadupaná léčivými účinky (diuretikum, antiseptikum, antirevmatikum, slabé sedativum, snižuje horečku, protizánětlivé účinky...), mimo jiné látky obsahuje též kyselinu salicylovou. Proto mu také říkáme přírodní aspirin, ale na rozdíl od toho chemického tento nedráždí žaludek. Tužebník používám sušený do čajů na zimní nachlazeniny. Dále je z něj výborná tinktura na mazání bolavých kloubů.

Sbíráme za suchého slunného počasí vrcholy květenství, podobně jako u třezalky. Sušíme ve vzdušném prostředí nebo v sušičce do 40 °C.

Pokračování 5 / 6

Měsíček lékařský

Tuto letničku asi nenaleznete na louce, je třeba se po ní poohlédnout v zahradách. Je totiž oblíbenou doplňkovou rostlinou v záhonech. Měsíček je též velmi účinná léčivka na mnoho onemocnění. Je to rostlinka vysoká 30–40 cm, s jemným plstěným listem a žlutě až oranžově kvetoucí. Příjemně voní. Jeho květy se často využívají jako přízdoba salátů, jsou jedlé.

V okvětních plátcích měsíčku je také obsaženo největší množství léčivých látek, obsahují prospěšné karoteny, rozkládající se v trávicím traktu na vitamín A. Dále obsahuje vitamín C a jiné vitaminy ze skupiny B. Měsíček užíváme vnitřně i zevně, buď jako čaj či odvar do koupele, dále jako olejový macerát či alkoholovou tinkturu. Z rostliny sbíráme za slunného počasí květy, sušíme ideálně v sušičce, rychle, při teplotě do 40 °C. Zevně užíváme v koupelích, jako obklady na různé ekzémy, výsevy, rány, zanícené pohmožděniny, spáleniny, akné a pod. Vnitřně pak užíváme 3 šálky denně proti úzkostem a depresi, při nástupu menstruace proti bolestem. Dále při podezření na vřed v žaludku, proti zánětům žaludku a střev, revmatickým neuralgiím apod.

Pokračování 6 / 6

Řebříček obecný

V této době vykvétá na slunných loukách bíle až růžově zabarvený řebříček obecný. Jedná se o zhruba 50 cm vysokou trvalku, s přímou lodyhou a zpeřenými lístky, květenství jsou úbory v latách, drobounké nahloučené kvítky. Má velmi specifickou vůni. Květe od června do října a sbírá se za slunného dopoledne vrcholová nať s květenstvím. Podobně jako kontryhel umí hojit zevně rány a má desinfekční účinky. Vnitřně je používán jako prostředek pro čištění krve, na posílení trávení a trávicího ústrojí. Užíváme ho při nechutenství, plynatosti, proti střevním křečím.

Kdo by neznal tuto nenápadnou bylinku, která po ránu či po dešti rozzáří louku kapkami vody, které se na jejích listech třpytí jako brilianty. Kontryhel je trvalka vysoká do 30 cm, s dlanitě laločnatými listy, které rády uchovávají kapky rosy na svém povrchu. Kvete od května do srpna. Lze ji nalézt na vlhčích loukách i na okrajích lesa, v toulavém stínu v blízkosti stromů nebo keřů, ale i podél cest. Sbíráme kvetoucí lodyhy s přízemními listy. Tato rostlinka umí zastavit krvácení, má protizánětlivé a desinfekční účinky a stahující účinky na pleť. Hojí otevřené rány a otoky, bércové vředy. Vnitřně zase působí proti průjmu, proti zánětlivým onemocněním, při vodnatelnosti i revmatismu. Při bolestivé a nepravidelné menstruaci se doporučuje popíjet 2 šálky čaje z kontryhelu denně v druhé polovině cyklu. Na čerstvé rány můžeme vytlačit šťávu přímo z listů. Pro koupele a k vymývání ran užíváme odvar připravený jako čaj, ale vychlazený.