Houby letos rostou.

Houby letos rostou. Zdroj: iStock.com

Vyrazte na houby: Nemají žádné kalorie a mohou být léčivé

Češi jsou národ houbařů. Existuje i řada těch, kterým houby nechutnají, ale ochotně chodí do lesa a sbírají je. Je to ovšem trochu škoda. Houby jsou totiž pro naše zdraví a tvary poklad: Mají spoustu vlákniny, vitamíny, působí proti některým druhům rakoviny, posilují imunitu a to všechno s nula kaloriemi! Dost dobrý důvod, aby se je člověk naučil milovat, nemyslíte?

Houby jsou oblíbené pro jejich osobitou chuť a vůni. Kdo by si nepochutnal na houbovém guláši či klasické smaženici. Oslovená lékařka Lucie Nováková uvádí, že v houbách najdeme hodně vlákniny s jiným složením, než mají zelenina či ovoce. „Obsahují zhruba 26 procent nerozpustné vlákniny, ta působí preventivně proti rakovině tlustého střeva. Mají v sobě i vitamíny B, E, K a D a de facto mají nulové množství kalorií. Jednou z hlavních látek, kterou v nich najdeme, jsou betaglukany, které najdeme hlavně v hlívě ústřičné,“ popisuje Nováková s tím, že zmiňované betaglukany snižují hladinu cholesterolu a stimulují naši imunitu.

Kolik kalorií mají houby?

V médiích se často objevují články o tom, že houby obsahují nulové procento kalorií, v podstatě je to pravda. Platí zde však jedno velké „ALE“. „Houby sice mají málo kalorií, ale záleží, jak se upravují. Pokud si je dáme smažené, tak samozřejmě, že počet kalorií narůstá kvůli tuku,“ vysvětluje lékařka s tím, že jsou i těžce stravitelné. Rozhodně bychom tak neměli spořádat hrnec smaženice či kopec řízků. Můžeme si způsobit nepříjemné zažívací problémy.

Recepty na pochoutky z hub najdete na webu recepty.cz.

Děti do tří let by je vůbec jíst neměly

Kdo by naopak jíst houby neměl? „Vzhledem k tomu, že houby zatěžují trávení, neměli by je jíst zejména senioři. Také bychom je neměli konzumovat před spaním. Vyvarovat by se jich měly i děti do tří let. Děti do šesti by je měly konzumovat jen v omáčce či v polévce. Je to právě kvůli obsahu vlákniny, který u dětí může způsobit bolesti břicha a průjem,“ upozorňuje doktorka s tím, že i zde platí staré moudro – „všeho moc škodí“. Ale takový vývar z hub neuškodí ani lidem, které trápí například žlučník.

Chcete vědět, jak poznáte jedovaté houby? Čtěte ZDE.

Léčivé účinky hub

S houbami je obecně spojená i řada mýtů. Jeden z těch nejrozšířenějších hovoří o tom, že se na ně nemá pít alkohol. Podle námi oslovené odbornice je to ale pravda jen částečně. Na houby bychom neměli konzumovat hlavně tvrdý alkohol, pokud si jej navíc dáme i s méně jedovatou houbou, můžeme účinnost jedu ještě zesílit. Alkohol se samozřejmě odbourává v játrech a většina jedů právě játra ničí.

Takže dejte si pozor na to, co sbíráte, a jako prevenci si raději panáka před smaženicí nedávejte. Možná vás překvapí, že houby nedělíme jen na jedlé a nejedlé. Třetí skupinu totiž tvoří houby léčivé, mezi které patří třeba oblíbená hlíva ústřičná. Obsahuje totiž lovostatin, který snižuje hladinu cholesterolu. Hlívu najdeme i v českých lesích na odumřelém dřevu. Dá se ale pěstovat i doma například na slámě či na pilinách. Mezi léčivé houby patří i žampion mandlový či korálovec ježatý.

Jsou houby radioaktivní?

Dalším mýtem je, že houby jsou vysoce radioaktivní. Radioaktivita byla skutečně zvýšená po jaderném výbuchu v černobylské elektrárně v roce 1986. Přesto radioaktivita nebyla tak vysoká, aby bezprostředně ohrozila zdraví člověka. Nicméně poločas rozpadu cesia je 30 let. Takže hodnoty radioaktivního záření jsou v současné době podle Státního ústavu pro jadernou bezpečnost už v pořádku.

Pokud byste se přesto báli jejich radioaktivních účinků, nabízí odborníci osvědčený recept. Ponořte sušené houby do studené vody se solí a nechte půl hodiny ustát. Vodu pak sceďte. Podle intenzity tmavého zabarvení vody se pozná, kolik asi obsahuje cesia, protože se tento prvek váže na barvivo z hub. Houby několikrát propláchněte, obsah cesia tak můžete snížit až dvacetinásobně.

Sběr lanýžů je v Česku zakázán

Blahodárné účinky pro náš organismus má i pod zemí rostoucí lanýž. Podporuje totiž imunitní systém a pročišťuje lidské tělo od škodlivých látek. Je to ale i silné afrodiziakum a podporuje plodnost u obou pohlaví. U matek pak podporuje tvorbu mléka. Obecně je pak blahodárný i pro funkci ledvin, jater a žaludku. Lanýže sice rostou i v Čechách, ale nechte si na ně zajít chuť, tak lehko k nim nepřijdete. Jejich sběr je totiž v tuzemsku zakázán zákonem. A jejich cena z dovozu je závratná.

Jak vyrazit na houby a nevrátit se s prázdnou? Čtěte ZDE.

Článek vyšel v původním znění v magazínu mojezdravi.cz.