.

. Zdroj: dotFOX

Výběr debetní karty nepodceňujte. Co vše nabízí platební karta svému majiteli?

Bez debetní karty se k penězům na účtu jen stěží dostanete. Proč je platební karta důležitou součástí každého běžného účtu? Co vše svému majiteli nabízí a lze získat více karet k jednomu kontu?

Debetní karty jsou navázané na běžné účty, obvykle je vydávána jedna karta k jednomu kontu, avšak výjimkou není ani více karet nebo žádná. Bez karty se obvykle obejdou osobní konta určená dětem, jejichž smyslem je peníze především ukládat, více karet je pak potřeba pro sdílený běžný účet, který využívají třeba partneři.

Co vše umí debetní karta?

Funkcí má debetní karta hned několik. Jednou z nich je, že poskytuje hotovost, vybírat lze peníze z bankomatu, nebo v obchodě v rámci služby zvané cashback. Kartou lze i platit, a to ať už nákup v supermarketu, oběd v restauraci nebo útratu na e-shopu. Dnes už je samozřejmostí, že platební kartu stačí přiložit k terminálu, pakliže platíte částku jen do 500 Kč, nepotřebujete zadávat ani PIN.

Bezkontaktní placení je v Česku velmi oblíbené, i proto některé banky zavedly také bezkontaktní výběry. Opět debetkou jen „pípnete“ a transakce je provedena, strkání karty do bankomatu tak už je minulostí. Používání karty je velmi jednoduché a hlavně pohodlné.

Proč kartou nelze zaplatit?

Občas debetní karta nechce vydat peníze, důvody mohou být dva. Tím prvním je, že na kartě nejsou peníze. Debetka totiž není kreditka, i v dnešní době se ale najdou lidé, kteří v kartách nevidí rozdíl. Jakmile na účtu nemáte dostatek peněz, není platba debetní kartou povolena, pokud tedy není sjednán kontokorentní úvěr, který umožňuje jít do mínusu.

Kreditní karta je navázaná na úvěrový účet, zůstatek tak není v podobě vlastních financí, ale je tvořen půjčenými penězi banky. Konkrétní výši úvěrového limitu pak stanovuje banka. Kreditní karta je tedy půjčkou, kterou je možné používat stejně jako debetní kartu, avšak rozdíl je v tom, že utracené peníze je nutné v budoucnu splatit.

Druhý důvod, který vám znemožní platbu debetkou, je denní či týdenní limit. Tento problém lze ale oproti nedostatečnému zůstatku poměrně snadno vyřešit. Pakliže používáte mobilní bankovnictví, je možné ihned v obchodě potřebný limit navýšit.

Co lze s debetní kartou získat navíc?

Všechny debetní karty nejsou stejné, máte-li tak na výběr, je vhodné vybrat si pro vás tu nejlepší. Někdy je možné volit mezi kartou Visa a MasterCard, první jmenovaná je častější, druhá zase rychlejší. Rozdíly jsou i ve směnném kurzu.

Kromě typu karty pak zaostřete také na nabídku doplňkových služeb. K debetkám lze získat například pojištění proti zneužití, cestovní pojištění a mnoho dalších jiných výhod a bonusů. Některé banky dávají na výběr i z celé řady designů, což už ale na funkci vliv nemá.