...

... Zdroj: istock.com

Vraťte se zpět na dovolenou: 3 skvělé recepty řecké kuchyně!

Své jídlo Řekové neodbývají. Doma stejně tak jako v taverně nebo třeba v luxusním podniku. Je jejich vášní i filozofií. Navíc, kdo by chtěl dráždit bohy z Olympu?

Bylinkové tzatziki

...
... | Zdroj: istock.com

4 porce

Příprava: 10 minut

Budete potřebovat:

10 lístků šalvěje

1 hrst kopru

1 salátovou okurku

240 g řeckého jogurtu

2 lžíce olivového oleje

1–2 lžíce citronové šťávy

3 stroužky česneku

sůl a hrubě mletý pepř

Postup:

Šalvěj a kopr velmi jemně nasekejte. Vychlazenou okurku nastrouhejte, trochu vymačkejte (ale ne moc). Promíchejte s jogurtem a podle chuti s citronovou šťávou, drceným česnekem, solí a pepřem. Vmíchejte bylinky a ihned podávejte.

Zkuste i další dva skvělé recepty!

Pokračování 2 / 3

Jehněčí na mangoldu s citronem

...
... | Zdroj: istock.com

Příprava: 30 minut + marinování

Budete potřebovat:

8 jehněčích kotletek

sůl a pepř

170 g bílého řeckého jogurtu

3 lžíce olivového oleje

1 velký stroužek česneku

1/2 hrsti nakrájené plocholisté petrželky

NA SALÁT

1 mangold

1 cibuli

1 hrst piniových oříšků (nepovinně)

2 lžíce olivového oleje

1 lžíci medu

3 citrony

Postup:

Kotlety osolte, opepřete a naložte do jogurtu s olejem, drceným česnekem a petrželkou. Marinujte v chladu minimálně 1 hodinu. Maso osušte a z obou stran ogrilujte, asi 5 minut z každé.

Mangold zbavte tuhého řapíku, pokrájejte a spařte. Propláchněte studenou vodou a nechte okapat. V míse promíchejte s jemně nakrájenou cibulí. Na pánvi nasucho opražte oříšky a vmíchejte do salátu. Z oleje, medu a šťávy z 1 citronu umíchejte zálivku a promíchejte. Podávejte se skrojky citronu.

Pokračování 3 / 3

Košíčky s ovocem a jogurtem

...
... | Zdroj: istock.com

Příprava: 30 minut + tuhnutí

Budete potřebovat:

1 balení filo těsta

olivový olej

máslo na formičky + 1 lžíce

4 hrnky mixu nakrájeného ovoce

100 g krupicového cukru

5 plátků želatiny

500 ml polotučného mléka

250 ml smetany ke šlehání

1/2 hrnku moučkového cukru

360 g řeckého jogurtu

jedlé květy na ozdobu

Postup:

Troubu zahřejte na 170 °C. Filo těsto nakrájejte na čtverce (asi 8 x 8 cm). Po 3 je skládejte šikmo na sebe a středy potírejte olejem. Formičky na muffiny vytřete máslem a vmáčkněte do nich naskládané čtverce, okraje ohrňte. Upečte dozlatova, maximálně 7 minut.

Ovoce nakrájejte na kousky. Na pánvi rozehřejte máslo a nechte zkaramelizovat cukr. Po 3 minutách přisypte ovoce, 4 minuty povařte a odstavte. Želatinu vložte do vody. V kastrolu přiveďte k varu mléko se šlehačkou a moučkovým cukrem, odstavte a důkladně vmíchejte želatinu. Po vystydnutí zlehka vmíchejte jogurt a ovoce (trochu odložte na ozdobu). Krém nechte v chladu ztuhnout, potom rozdělte do košíčků, dejte do ledničky a před podáváním ozdobte jedlými květy.

Další skvělé recepty najdete v aktuálním čísle magazínu F.O.O.D.!