.

. Zdroj: Pexels

Voda s citronem: Zázrak po kterém zhubnete, nebo jen trik?

Odplavuje z těla toxiny, pomáhá nám držet chutě na uzdě a metabolismus dokáže tak nakopnout, že pak tělo začne rychleji spalovat tuky. To všechno se tvrdí o skleničce vody s citronem. Pomůže nám její každodenní pití na cestě za hubenější postavou? 

Mezi propagátorky této metody patří i celebrity jako Miranda Kerr nebo Gwyneth Paltrow. Tento trend odstartovala v roce 2008 jedna japonská studie, ve které vědci poukazují na to, že polyfenoly, které jsou v citronech obsaženy, pomáhají pročistit organismus a lépe spalovat tuky. Tyto polyfenoly údajně dokáží stimulovat játra k produkci enzymů, které pak pomáhají vstřebávat tuky z potravy.

O myších a lidech

To samozřejmě vlévá naději do žil všem, kteří hledají ten nejjednodušší způsob, jak zhubnout a nemuset do toho investovat příliš úsilí a energie. Co ovšem poněkud brzdí nadšení, je fakt, že výzkum byl prováděn na myších, nikoliv lidech. To, že citron takto zlepšuje metabolismus u jednoho živočišného druhu, ještě neznamená, že to musí fungovat i u toho lidského. Navíc myši při pokusu dostávaly pouze kůru, nikoli šťávu.

Rozhodně to ale neznamená, že byste se měla hned vzdát svého ranního rituálu. Citron je dobrý zdroj vitaminu C a některé studie spojují nedostatek tohoto vitaminu s obezitou. Co je ale pro naše tělo důležité stejně jako vitamin C, ne-li více, je obsah pektinu v citronech. Pektin je druh vlákniny, která pomáhá snižovat hladinu špatného LDL cholesterolu a má protizánětlivé účinky. To může pomáhat lepšímu vstřebávání a metabolismu tuků. "Ale většina pektinu pochází z dužiny ovoce, nikoliv z jeho šťávy. Účinnější je tedy jíst třeba jablko," říká Bahram Arjmandi, profesor výživy Floridské univerzity.

Citron nezatracujte

Nicméně abychom nebyli takoví pesimisté, i při hubnutí se může citron hodit. Malý průzkum ukázal, že citron a jeho šťáva pomáhají stimulovat chuťové pohárky a potlačovat tak chuť k jídlu. Co je ale také důležité, možná nejvíc, je účinnost placebo efektu. "Když bude vaše mysl pevně věřit, že pití citronové vody má pozitivní vliv na vaši váhu, že potlačuje chuť k jídlu, tak tomu skutečně tak bude," říká Arjmandi. Jestli do toho ale chcete skutečně šlápnout a něco shodit, budete muset upravit v jídelníčku víc věcí než jen pití citronu.

Citronová voda tedy není žádný zázrak. Ale na druhou stranu – shodit nějaké to kilo vám skutečně pomůže, i když jinak. Žízeň je totiž často mylně považována za hlad, takže dostatečný přísun tekutin vás těchto falešných pocitů zbaví. Dostatek tekutin navíc pomáhá urychlovat metabolismus, takže skutečně dojde k lepšímu spalování. A co víc, pití vody s citronem je mnohem lepší než pití ovocných šťáv. Pokud tedy vyměníte slazené nápoje za toto pití, je nasnadě, že zhubnete o nějaké to kilo.

Další benefity

Díky velkému obsahu vitaminu C citron podporuje obranyschopnost organismu. Vitamin C má také protizánětlivé účinky. Citron podporuje tvorbu kolagenu, který se uplatňuje při hojení ran. Obsahuje také flavonoidy, které chrání srdce a celkově zlepšují činnost oběhového systému. Už jen kvůli těmto účinkům se ta sklenička po ránu rozhodně vyplatí.

Jaký vliv má pití vody na hubnutí? Podívejte se, co na to Pavel Suchánek!

Video placeholde