Video placeholde

Vlašské ořechy i ostatní: Které prospívají zdraví a které jíst při hubnutí?

Jakmile se jednou do sáčku s mandlemi, kešu nebo makadamovými oříšky pustíme, je těžké přestat. Ořechy jsou naštěstí skvělými zdroji tělu prospěšných látek. Zklidní nervy, zlepší činnost mozku, mají vysoký obsah bílkovin. Ale také tuků. Které ořechy vybrat a jíst, abychom zbytečně nepřibíraly?

Ořechy jsou v poslední době hodně diskutovány a to zejména v souvislosti s čím dál tím populárnější syrovou stravou, kterou si mimochodem oblíbila i vévodkyně Kate. Pojďme si vzít jeden druh po druhém a říci si, jaký prospěch představují pro naše zdraví a kolik jich denně snít, abychom netloustli?

Vlašské ořechy zklidňují nervy

V zásadě pro ně platí totéž, jako pro ostatní druhy ořechů: Jsou v co nejpřirozenějším stavu velmi zdravé, ale neměli bychom jich konzumovat příliš – nanejvýš tak dvě hrsti vyloupaných plodů.

„Vlašáky“ zklidňují nervy, chrání tělo před buněčným poškozením, mají protizánětlivé účinky, přispívají k prevenci před chorobami srdce a obecně cévními chorobami i rakovinovým onemocněním. Jsou zdrojem vysoce kvalitních bílkovin a nenasycených tuků. Obsahují vitaminy, minerály a železo. Pomáhají regulovat krevní tlak a snižovat hladinu cholesterolu. Příznivě ovlivňují dráhy ledvin, plic, tlustého střeva.

Díky vitamínům skupiny B prospívají pokožce, vlasům a nehtům, údajně podporují i potenci. Dlužno dodat, že od pradávna je všem ořechům včetně vlašských připisována krom jiného i role ve vývoji mozku a inteligence, takže by měly být součástí jídelníčku i malých dětí. I když pozor: Řada dětských lékařů jejich konzumaci v útlém dětství nedoporučuje!

Za zmínku stojí, že se dokonce v poslední době objevily výzkumy, podle nichž při správném stylu konzumace veškeré ořechy naopak snižování váhy napomáhají. Každopádně i ti, kdo takovým studiím příliš nevěří, protože v průběhu času leckdy přinášejí zcela rozporuplné výsledky, by se, jak už bylo řečeno, určitě malým dávkám ořechů neměli vyhýbat,a to včetně diskutovaných vlašských nebo například paraořechů, které také obsahují množství tuků, byť nikoli škodlivých.

Lískové oříšky snižují cholesterol

Také lískové oříšky jsou relativně tučné, ale jedná se především o mononasycené tuky, které pozitivně působí na hladinu LDL (špatný tuk), cholesterol a cukr v krvi. Mimo toho prospívají očím, měli by je vyhledávat„cukrovkáři“ druhého typu, napomáhají zpomalovat proces stařecké demence.

Mandle mají nejvíc vlákniny

Nejvíce vlákniny ze všech oříšků obsahují mandle, též i u nás v menší míře pěstované. Mají blahodárný vliv na funkci střev, skýtají našemu organizmu antioxidanty, vitamín E a další látky, které snižují hladinu LDL, tedy onoho špatného tuku, rovněž cholesterolu a cukru v krvi. Ale ani mandlí bychom se neměli přejídat – doporučená denní dávka je nejvýš třiadvacet mandlových jader.

Jsou buráky zdravé?

A jak je to s burskými oříšky? Byť se nejedná o tuzemskou plodinu, patří u nás k tradičně nejčastěji konzumovaným. Už z názvu rostliny, která je produkuje –podzemnice olejná – může být pro leckoho zřejmé, že zvláštností, lidově řečeno, buráků je, že se vyvíjejí pod zemí.

Podstatnější je fakt, že společně s výše popisovanými vlastnostmi vlašských ořechů a mandlí obsahují více živin než kterákoliv potravina živočišného původu včetně masa. Svým obsahem sacharidů, tuků, proteinů, vitamínů B1, C, E, niacinu (vitamín B3) důležitého při metabolismu sacharidů a tuků, dále vápníku, hořčíku a draslíku předčí maso a vejce. Nemají v sobě žádný cholesterol a pouhé minimum nasycených mastných kyselin. Nicméně vzhledem k jejich kalorické hodnotě bychom ani je neměli pojídat takzvaně ve velkém.

Které z potravin pomohou při hubnutí? Podívejte se na naše video.

Video placeholde

Pistácie mají nejméně kalorií

Zmiňme stručně i charakteristiky exotičtějších oříšků. Vrátíme-li se ke kalorickým hodnotám, tak nejméně kalorií – dokonce čtyřikrát méně ve srovnání se svými příbuznými – mají pistácie. Kromě toho podporují dobrou náladu, imunitu a nervový systém.

Piniové ořechy pomáhají zhubnout

I v tuzemsku patří k dosti známým také piniové oříšky, často používané do salátů, ale i omáček a různých exotických jídel. Pokud vás i u nich zajímá souvislost s redukční dietou, tak podporují spalování tělesných tuků. Mají velký obsah bílkovin, podílejí se na tlumení stresu a depresí nebo snižování hladiny cholesterolu.

Kešu ořechy pomáhají při revmatu

Ani oříšky kešu z vás tlouštíky neudělají. Doporučovaná dávka osmnáct jader na den představuje pouhých 165 kalorií. Jsou bohaté na železo, zinek a hořčík, zlepšují imunitu a paměť, používají se na revmatické bolesti.

Para ořechy chrání před rakovinou

Naopak, jak jsme již uvedli, paraořechy patří ke „kaloricky nejhutnějším“, ale sluší se dodat, že jsou nezanedbatelným zdrojem selenu, který je významnou obranou před rakovinnými onemocněními. Co se týče množství tuků, příliš si paraořechy nezadají s pekanovými oříšky. Na druhé straně i tak snižují hladinu tuků nezdravých (LDL) a cholesterolu, navíc prospívají například cévnímu systému. Opět v omezeném množství – zhruba dvě střídmé hrsti denně. Kompletní výčet ořechů by byl podstatně delší a možná už trochu nudný, protože všechny mají rozmanité pozitivní účinky. Z těch méně známých můžete okusit třeba ořech makadamový nebo maledivský. Když je seženete a zachutnají vám, svému zdraví neuškodíte. Je ale rovněž slušné dodat, že v poslední době přibývá lidí, kteří mají na ořechy alergii. Ti samozřejmě nechť raději předcházející chvalozpěvy pominou, ale svým blízkým tyto laskominy dopřejí.

Jak skladovat ořechy čtěte zde. Tipy na jídla s ořechy najdete na recepty.cz.