NeoVize Group

NeoVize Group Zdroj: NeoVize Group

Víte, jak vidí vaši rodiče? Nezhoršuje jim šedý zákal zrak?

Hlídají vám děti, píší s nimi úkoly do školy, tráví s nimi volný čas. Představte si ale, že babička, dědeček anebo prababička a pradědeček na děti špatně vidí. A je možné, že si to ani sami neuvědomují! Na úkoly mžourají, děti při skotačení pozorují rozmazaně, a když ratolesti popoběhnou, vidí je jako v mlze. Příčinou může být šedý zákal.

Řada starších lidí bohužel nedbá na preventivní prohlídky u očního lékaře. Přitom často špatně vidí a neřeší to. Pravidelná kontrola zraku ale dokáže odhalit rozvíjející se onemocnění. „Každý člověk starší 40 let by měl absolvovat jednou za rok preventivní vyšetření, u seniorů to platí dvojnásob. Proč? Je u nich totiž vyšší pravděpodobnost, že jim vidění zhoršuje šedý zákal,“ vysvětluje primářka brněnské kliniky NeoVize, docentka Šárka Skorkovská.

Jedině vyšetření pak odhalí i zelený zákal neboli glaukom. Projevy šedého zákalu mohou zpozorovat i sami senioři. Toto oční onemocnění se projevuje zhoršeným nebo zamlženým viděním, někdy je popisované jako pohled přes igelit, záclonu či rozlité mléko. Jde o projev stárnutí očí a postihuje nejčastěji seniory ve věku nad 65 let. K rozvoji šedého zákalu může přispět i vyšší dioptrická vada, cukrovka nebo úraz oka.

NeoVize Group
NeoVize Group | Zdroj: NeoVize Group

Šedý zákal odstraní i laser

Na šedý zákal nepomohou žádné kapky ani silnější brýle. Léčba je jediná: bezbolestná operace. Zákrok je prováděn ambulantně, trvá zhruba 15 minut a už druhý den pacient na operované oko vidí. „Při operaci šedého zákalu se z oka odstraní zakalená čočka a nahradí se čočkou umělou. K tomu se používá skalpel anebo femtosekundový laser LenSx,“ vysvětluje primářka Oční kliniky DuoVize MUDr. Lucie Valešová a vyjmenovává výhody laseru: „Laser LenSx je podle výzkumů až desetkrát přesnější než manuální operace. Laser se navíc přizpůsobí na míru každému oku." Operaci šedého zákalu pomocí laseru LenSx nabízí oční kliniky DuoVize v Praze i NeoVize v Brně.

Současně s šedým zákalem se může pacient zbavit i dioptrií či astigmatismu (tzv. cylindrů). Seniorům se tak po operaci vrací zraková ostrost, vnímání barev a užívají si opět života. „Většina z pacientů nám na kontrole vypráví, jak jim zákrok zlepšil život a raduje se z nového zraku,“ říká primářka Duovize MUDr. Lucie Valešová. Operaci a vyšetření šedého zákalu hradí zdravotní pojišťovny.

A jak je to se zeleným zákalem neboli glaukomem? Ten se rozvíjí zcela bez příznaků a bez bolesti a dochází při něm k postupnému odumírání vláken zrakového nervu. Pacienti často nevidí celý obraz, mají menší výpadky zorného pole, poruchu periferního vidění, sníženou zrakovou ostrost nebo také rozmazané okraje zorného pole. Řada lidí si přesto zhoršené vidění neuvědomuje anebo jej přisuzuje např. věku. Neléčené onemocnění ale může mít za následek úplnou ztrátu zraku. Zbraň je přitom jednoduchá: pravidelná návštěva očního lékaře.