Panenka s batátem a pestem

Panenka s batátem a pestem Zdroj: Šárka Babická

Víkendový oběd pro celou rodinu: Panenka s batátem a pestem!

I z mála surovin se dá vykouzlit jídlo, které vám vykouzlí úsměv na tváři. A co víc? Příprava vám zabere jen půl hodiny. 

PANENKA S BATÁTEM A PESTEM

4 porce

Příprava: 30 minut + 30 minut pečení

Suroviny: 4 menší batáty, 2 hrsti rukoly, 1 stroužek česneku, 1 hrst vlašských ořechů, 80–100 ml olivového oleje, 3 lžíce nastrouhaného parmazánu, asi 700 g vepřové panenky, 4 snítky rozmarýnu, 1 lžička hrubě drceného pepře, sůl a pepř

Nenechte si ujít letošní F.O.O.D. piknik!

Postup:

1. Batáty důkladně umyjte, každý několikrát propíchněte vidličkou a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte do změknutí, asi 30–40 minut, záleží na velikosti hlíz.

2. Mezitím připravte pesto. Do mixéru dejte rukolu, rozmáčknutý česnek a vlašské ořechy, zalijte olivovým olejem a důkladně rozmixujte. Přelijte do misky, vmíchejte nastrouhaný sýr a dochuťte solí a pepřem.

3. Panenku očistěte od blan, odkrojte „palec“ a špičku. Na prkénku nadrobno nasekejte otrhané jehličky rozmarýnu, přidejte poctivou dávku čerstvě nadrceného pepře a lžíci olivového oleje. Panenku ve směsi obalte.

4. Rozpalte pánev a panenku zprudka opečte ze všech stran. Poté ji přesuňte do trouby předehřáté na 180 °C a maso dopečte ještě asi 8 minut, délka pečení záleží na tloušťce masa, panenka by měla zůstat uvnitř růžová. Hotovou panenku nechte 5 minut odpočinout.

5. Batáty rozkrojte a dužninu načechrejte vidličkou, osolte, opepřete a rozdělte na talíře.

6. Panenku pokrájejte na plátky, osolte a přidejte k batátům. Na každou porci dejte poctivou dávku rukolového pesta.

Další skvělé recepty najdete v aktuálním srpnovém čísle magazínu F.O.O.D.

Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

food titulka
food titulka | Zdroj: archiv