Citronové řezy s kešú

Citronové řezy s kešú Zdroj: Johana Střížková

Víkendový dezert: Vyzkoušejte citronové řezy s kešú!

„Buchty na plech“ obvykle provoní naše domovy o víkendu, když chceme rychle a bez velké námahy udělat něco sladkého k odpolednímu čaji. Zkusit můžete ořechovou nebo kakaovou klasiku, ale pustit se můžete i do odvážnější veganské nebo bezlepkové varianty se spoustou ovocných chutí. Záleží jen na tom, jestli si potrpíte na tradici, nebo dáváte přednost alternativním cestám se špetkou dobrodružství. 

CITRONOVÉ ŘEZY S KEŠÚ

1 forma 20 x 20 cm

Příprava: 20 minut + 1 hodina namáčení + 40 minut pečení

Suroviny: 200 g ořechy kešú, 200 ml kokosové smetany, 2 lžičky škrobu, 50–60 ml citronové šťávy, kůra z 1 citronu a 4 lžíce javorového sirupu

Korpus: 150 g ovesných vloček, 120 g mletých mandlí, 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžíce javorového sirupu, 5 lžic rozpuštěného kokosového oleje

Postup:

1. Kešú zalijte horkou vodu a nechte asi hodinu nasáknout. Formu vyložte pečicím papírem

2. Připravte korpus. Rozmixujte vločky s mandlemi a cukrem, sypkou směs pak promíchejte s rozpuštěným kokosovým olejem a javorovým sirupem a udělejte drobenku. Tu pak rovnoměrně napěchujte na dno formy. Korpus pečte v troubě vyhřáté na 190 °C asi 15 minut a pak ještě 5 minut dopékejte při 170 °C.

3. Změklé kešú dobře propláchněte a rozmixujte s ostatními ingrediencemi na hladkou krémovou hmotu. Máte-li rádi hodně kyselé, přidejte více citronové šťávy. Nebo naopak javorového sirupu, pokud chcete kyselost ztlumit. Krém nalijte na předpečený korpus, rovnoměrně rozetřete a pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 20 minut. Dezert nechte vychladnout a pak uložte do ledničky. Nechte ho odpočinout, ideálně do druhého dne a krájejte na porce.

Tip: Plechovku s kokosovým mlékem dejte den předem do lednice a před pečením seškrábněte smetanu – tuhou část.

Další skvělé sladké i slané recepty najdete v aktuálním čísle magazínu F.O.O.D., které si můžete koupit i přes SMS!

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

FOOD1811W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: FOOD1811W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 49 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje Czech News Center, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz.

Food leden
Food leden | Zdroj: archiv