Borůvkové řezy s mandlemi

Borůvkové řezy s mandlemi Zdroj: Johana Střížková

Víkendové pečení: Borůvkové řezy s mandlemi!

Sladký zákusek k odpolednímu čaji nebo kávě by rozhodně neměl být složitý na přípravu. Vyzkoušejte třeba bezlepkové borůvkové řezy, které si všichni zamilují. 

BORŮVKOVÉ ŘEZY S MANDLEMI

1 forma 20 x 20 cm

Příprava: 30 minut + 40 minut pečení

Suroviny: 150 g studeného másla, 4 lžíce třtinového cukru, 200 g špaldové mouky, 50 g jemně mletých mandlí, 2–3 lžíce studeného mléka

Náplň: 200 g rozmrazených borůvek, 4 lžíce třtinového cukru, 1 lžíce citronové šťávy + 2–3 lžičky na polevu, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 1 hrst nasekaných nebo plátkových mandlí, 2 lžíce moučkového cukru, čerstvé borůvky a lístky máty na dokončení

Postup:

1. Máslo nakrájejte na malé kousky a promíchejte se sypkými surovinami, prsty vypracujte drobenku a tu rychle spojte v hladké těsto, podle potřeby přidejte mléko. Těsto nemusí být dokonale hladké, může se i trochu lepit. Vyválejte ho mezi dvěma archy pečicího papíru a přeneste i se spodním papírem do formy. Formu s těstem uložte na 15 minut do mrazáku, poté pečte v troubě vyhřáté na 170 °C 20 minut.

2. V kastrolu svařte borůvky s cukrem a nechte zredukovat tekutinu, aby směs trochu zhoustla. Přidejte citronovou šťávu, škrob, dobře promíchejte a ještě 1–2 minuty povařte. Borůvkovou směs rozetřete na předpečený korpus, posypte mandlemi a pečte v troubě rozehřáté na 170 °C asi 20 minut.

3. Na ještě teplý koláč dejte čerstvé borůvky a ozdobte ho polevou umíchanou z moučkového cukru a citronové šťávy. Koláč nechte zcela vychladnout a uložte ho do druhého dne do ledničky. Před podáváním přidejte lístky máty.

Další skvělé recepty najdete v aktuálním únorovém čísle magazínu F.O.O.D.! Nestíháte jít do trafiky? Kupte si e-magazín jednoduše na www.ikiosek.cz