eVisions

eVisions Zdroj: eVisions

Vietnam: rýžová země mnoha tváří

Vietnam se každým rokem těší větší a větší oblibě. Rozhodně je to destinace, kterou byste měli navštívit. Vietnam vás zaujme vynikající a zdravou kuchyní, bláznivou dopravou, pohostinností a rozmanitostí severní a jižní části.

Lehká a zdravá kuchyně

Jestli máte rádi lehkou a exotickou kuchyni, bude vám ve Vietnamu jistě chutnat. Nicméně jídlo, které si dáte na severu v okolí Hanoje, bude chutnat úplně jinak, než když ho ochutnáte v jižním Ho Či Minově městě (Saigonu). Jižní Vietnamci jídlo více koření, bude proto ostřejší. Nejlépe se najíte přímo na ulici. Přestože Evropan může mít z pouličního jídla trochu obavy, není jich třeba. Pravda, Vietnamci skladování potravin příliš neřeší. Běžně uvidíte kus masa, které volně leží v pultu stánku a svítí na něj sluníčko. Usměvavá Vietnamka vám z něj ale během chvilky připraví vynikající Pho a věřte, že se vám nic nestane.

Jídla, která musíte ochutnat:

  • Bun Cha (vietnamský grilovaný bůček)

  • Bun Bo Nam Bo (hovězí kýta s nudlemi, oříšky a mrkví)

  • Bahn Mi (sendvič s vepřovým masem)

  • Pho (nudlová hovězí polévka)

V dopravě dominuje plynulost a právo silnějšího

Když se řekne doprava ve Vietnamu, vydalo by to na samostatnou kapitolu. Vietnamci nejčastěji pro přepravu používají skútry a motorky. Auto mají totiž jen ti bohatší. Místní úplně ignorují semafory. Běžně uvidíte proud skútrů projíždět na červenou. Turistu začátečníka poznáte podle toho, že má první dny problém přejít silnici. Záhy ovšem pochopí, že ve Vietnamu platí právo silnějšího. Všichni jedou v davu, pohybují se pomalu a ve většině případů se nikomu nic nestane. Do vozovky musíte vstoupit odhodlaně a plynule přejít bez toho, aniž byste se zastavovali. Řidiči s vámi budou počítat a bez problémů vás objedou.

Místa, která musíte vidět:

  • Hanoj (největší město na severu Vietnamu, projděte se kolem jezera a nezapomeňte na vodní loutkové divadlo)¨

  • Halong Bay (zátoka, kterou znáte z filmů, vám vezme dech)

  • Hoi An (turistické město plné kouzelných žlutých domků)

  • Con Dao (prakticky nedotčený ostrov na jihu Vietnamu)

  • Sapa (jediné místo, kde ve Vietnamu sněží)

Naučte se smlouvat, budete to potřebovat

Vietnamci jsou nepřekonatelní obchodníci. Chystáte se nakoupit? Myslete na to, že cena rozhodně nemusí být konečná. Když vám to půjde dobře, můžete se dostat na opravdu směšnou částku. Někdy se vám ovšem stane, že neusmlouváte vůbec nic. Pokud budete nakupovat v místě, kde mají Vietnamci od turistů dobrý výdělek, může se vám stát, že vás prostě nechají odejít. Nesmlouvejte ale v obchodních centrech ve velkých městech, kde sídlí mezinárodní značky.

Co musíte koupit a přivézt domů:

  • Ručně malované obrazy

  • Vietnamský čaj

  • Vietnamskou kávu

  • Jídelní hůlky

Ošetření v nemocnici

Pokud by se vám něco stalo, napříč celou zemí najdete dva druhy zdravotnických zařízení. Veřejné a soukromé. Turisté a někteří místní preferují soukromé nemocnice, protože jsou lépe zařízené. Personál v nich mluví anglicky a má k dispozici lepší vybavení. Ceny za ošetření se samozřejmě pohybují výš než ve veřejných zařízeních. Před cestou si proto rozhodně sjednejte cestovní pojištění, abyste nebyli nepříjemně překvapeni. Stát se vám může cokoli. Buďte na Vietnam připraveni a užijte si objevování východní Asie.