Velikonoce jsou za dveřmi: Upečte si tradičního beránka!

24. března 2018
Velikonoce jsou za dveřmi: Upečte si tradičního beránka!
Velikonoční beránek • Foto: Johana Střížková

Bez tradičního beránka si Velikonoce snad ani neumíme představit. Máme pro vás recept na vláčného vanilkového beránka, po kterém se u vás doma jen zapráší. 

1 velká forma

PŘÍPRAVA: 15 minut + 50 minut pečení

SUROVINY:

60 g změklého másla + na vymazání, 130 g krupicového cukru, pár kapek vanilkového extraktu, 3 vejce, 250 g hladké mouky, hrubá mouka na vysypání formy, 2 lžičky kypřicího prášku, 250 ml smetany ke šlehání (min. 33 % tuku)

POSTUP:

1. Troubu předehřejte na 180 °C. Obě části formy dobře vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

2. V míse utřete změklé máslo s cukrem a vanilkou.
Po chvíli postupně přidejte vejce a šlehejte do nadýchané pěny. Nyní přidejte mouku s kypřicím práškem. Přilijte smetanu a promíchejte.

3. Těsto přelijte do hlubší části formy na beránka, mělo by sahat asi půl centimetru pod okraj, uhlaďte povrch a přiklopte druhou polovinou formy.

4. Pečte v předehřáté troubě asi 50 minut dozlatova. Pak beránka vyjměte z trouby, formu na chvíli překryjte vlhkou utěrkou a po chvilce sejměte horní díl. Beránka opatrně vyklopte a nechte nejlépe na mřížce zcela vychladnout.

Tip:

Čím lépe vymažete, tím snadněji vyklápíte. Formu můžete vysypat i strouhankou.

Recept vyšel v dubnovém čísle magazínu F.O.O.D.

Další velikonoční recepty najdete zde.

Jdi na homepageZpět na začátek
1080p 720p 360p
Další příběhy

Horoskopy