.

. Zdroj: Unplash.com

Vánoce a finance: jak nakoupit luxusní dárky a přitom se úplně nezruinovat?

Vánoce klepou na dveře a vy byste chtěli pro svou rodinu nakoupit ty nejkrásnější dárky? Letošní rok byl pro mnohé po ekonomické stránce velice náročný a ne každý si může dovolit utratit za dárky stejnou částku jako v minulých letech. Pokud je to i váš případ, situaci můžete vyřešit tak, že pod stromeček nakoupíte věci, které rodina potřebuje a pár drobností pro radost navíc.

Naučte se šetřit průběžně

Letos už toho příliš našetřit nestihnete, ale pro příští roky by se vám tento přístup mohl hodit. Spočítejte si, kolik za Vánoce přibližně utratíte a kolik byste si museli každý měsíc odložit, abyste ušetřili během roku na všechny dárky. Pokud se zapojí celá rodina, můžete být překvapeni, kolik se podaří během roku nastřádat.

Úspory můžete odkládat na spořicí účet nebo do prasátka. Vždy je však započítejte do celkového rodinného rozpočtu. Ten by měl být sestaven tak, abyste měli dostatek peněz na vše potřebné, a zároveň jste ušetřili. Využít můžete zlaté pravidlo 50-30-20.

- 50 % veškerých příjmů by mělo jít na nezbytné fungování (jídlo, bydlení, doprava do práce…)

- 30 % by mělo být věnováno na vše, bez čeho se v případě potřeby obejdete, ale co zároveň utváří váš způsob života (sport, kultura, literatura)

- zbylých 20 % odložte na spořicí účet nebo z nich zaplaťte dluhy, pokud nějaké máte.

Pod stromeček jen to, co skutečně potřebujete

Stále však platí, že byste měli utrácet jen za to, co skutečně potřebujete a vyhnout se nakupování nepotřebných věcí. Dárkem se můžou stát praktické věci do domácnosti, z kterých bude mít radost celá rodina. Krásným překvapením se může stát vše od nového pelíšku pro vašeho pejska přes vybavení na hory až po novou pračku nebo kuchyňský robot. Dárkem můžou být také peníze na společnou dovolenou nebo investice do bydlení.

Půjčka jako dočasné řešení

Navzdory veškerým snahám se můžou vyskytnout nečekané výdaje, kvůli kterým budete muset úspory vybrat. Nebo jste zkrátka neměli během roku dostatečné příjmy, abyste si mohli dovolit odložit něco bokem.

Řešením může být půjčka. K této možnosti byste však měli sáhnout opět jen v případě, že dané věci skutečně potřebujete. Pomoci vám může rychlá půjčka bez doložení příjmů, kterou vyřídíte ještě ten den. Společnosti nabízející půjčky mají rozdílné podmínky, proto se vyplatí pečlivě vybírat a udělat si srovnání.

Zatímco někde přeplatíte příliš, jinde nabízejí produkt s názvem první půjčka zdarma. Jak napovídá název, jedná se o úvěr, při jehož prvním sjednání jste osvobozeni od úroků i všemožných poplatků. Díky tomu vrátíte přesně tolik, kolik jste si vypůjčili.

Pozor na dluhové pasti

Podobná půjčka však pomůže jen krátkodobě. Proto byste si měli být jisti, že skutečně vyřeší situaci, kvůli které si půjčujete, ať už je to oprava auta nebo koupě nového vysavače. Půjčovat byste si neměli na dovolenou, novou elektroniku, kterou nepotřebujete a podobně.

Opatrní byste měli být i při nakupování dárků na splátky. Tuto možnost dnes nabízí některé větší internetové obchody s elektronikou. Pod stromečkem sice najdete nejnovější model od iPhone, ale splácet ho budete až do příštích Vánoc. Jak se říká – když na to nemáš, tak si to nekupuj.

Několik tipů na závěr

Na závěr se podívejme na několik dalších tipů, jak si na Vánoce užít luxusní dárky a zároveň příliš neutratit. Jednou z možností jsou jedlé dárky. Nakupte ovoce a uvařte domácí marmeládu (výborná je pomerančová a banánová) nebo naložte hermelíny. Pokud máte doma šicí stroj, nakupte látky a šijte. Radost uděláte vším od látkových hraček pro děti až po prostírání pro babičku.

Pokud potřebujete dětem koupit oblečení, nevynechávejte je z toho. Děti nerady nachází „měkké dárky“ pod stromečkem, ale společně prožité odpoledne, to už je něco jiného. Máte-li doma malou parádnici, vezměte ji nakupovat, ať si sama užije zkoušení a vybírání oblečení.

Dárkem může být i samotný zážitek nebo čas, který si na druhé uděláme. Připravte krásnou štědrovečerní večeři, ozdobte celý dům a postavte s dětmi sněhuláka. Tím nejdůležitějším nejsou drahé dárky, ale společný čas strávený s blízkými.