.

. Zdroj: Petr Čech Sport, a.s.

Užijte si poslední teplou sobotu s rodinou v přírodě

21. sezona největšího seriálu horských kol pro veřejnost Kolo pro život se blíží do cíle. Předposlední zastávkou bude již tuto sobotu 3.10. závod Ralsko MTB Tour. A vypadá to, že stejně jako bude speciální místo, na kterém se vše odehraje, speciální bude i objednávka ideálního počasí.

Své stanové městečko rozbije akce na letišti Hradčany. Prostor mezi královským hradem Bezděz a strážním hradem Ralsko býval do 20. let minulého století osídlený řídce. Jako výcvikový prostor pro armády sloužil již v dobách císaře Josefa II. V roce 1938 zde bylo zřízeno záložní mobilizační letiště Československé armády, po záboru Sudet si prostor vybrali jako základnu Němci a položili základ betonových drah.

Československá armáda se sem vrátila po roce 1945 a prostor začal sloužit jako základna paradesantních jednotek. Od 21. srpna 1968 do roku 1991 byly letiště a okolní lesy znepřístupněny civilnímu obyvatelstvu. Právě pohnutá historie a uzavřenost prostoru paradoxně posloužily k zachování ryzí přírody včetně více než sedmdesát let nenarušených biotopů a zvláštní atmosféry bývalého vojenského újezdu.

.
. | Zdroj: Petr Čech Sport, a.s.

Závodní trasy B a C pro hobby bikery i nadšené cyklisty nabídnou povětšinou zpevněné cesty. Jsou zde ale i úseky, kde narazíte na písčité pasáže, zažijete krátká prudká stoupání lesem a nádherné výhledy na Bezděz a okolí po výjezdu na Velkou Bukovou (474 m.n.m.).

.
. | Zdroj: Petr Čech Sport, a.s.

Nezávodní Family jízda trasy D je krásná a pohodová. Vede v podstatě jen po rovině, a tak se nemusíte obávat délky 23 km s minimálním převýšením 197 m. Trasa je tak určená již pro děti od 6 let, nebo se dá zvládnout též s připojeným vozíkem. Výlet vám navíc zpříjemní zhruba v polovině zastávka u občerstvovací stanice Lesů ČR. Zkraje jízda kopíruje řeku Ploučnici, střídat se budou šotolinové a přírodní cesty. Místní specialitou jsou písečné brody a také nádherné pískovcové skalní útvary. Čeká vás příjemné svezení a spousty neopakovatelných zážitků.

.
. | Zdroj: Petr Čech Sport, a.s.

Samozřejmostí jsou dětské závody ČT :D Junior Trophy, kde si každý mrňous může ve své věkové kategorii zazávodit se svými vrstevníky. Medaile pro všechny závoďáky za účast je pak příjemnou vzpomínkou na krásně strávený den v přírodě. V zázemí naleznete spoustu doprovodných aktivit, nabídku občerstvení a spoustu dalšího programu. A přihlásit se lze i na místě, stačí tedy jen dorazit.