Skotská vejce trochu jinak.

Skotská vejce trochu jinak. Zdroj: iStock

Už nevíte, co s houbami? Zkuste netradiční skotská vejce

Skotská vejce jsou receptem typickým pro britskou kuchyni, který je v Česku známý především pod označením pštrosí vejce. A jelikož je houbařská sezóna stále v plném proudu, foodbloggerka Koko si pro vás připravila jednu netradiční kombinaci, ve které nechybí ani čerstvé lišky!

Ingredience na 4 kusy:

4 vařená vejce velikosti M + jedno další na obalování, 400 g masové náplně z grilovacích klobásek nebo salsiccie, 150 g lišek nebo jiných čerstvých letních hub, 4 velké listy šalvěje, sůl, pepř, olivový olej, hladká mouka na obalování, strouhanka na obalování (může být mix normální a panko), olej na smažení

Postup:

1. Houby nakrájejte na malé kousky, orestujte na olivovém oleji, můžete ale použít i sádlo nebo přepuštěné máslo. Do rozpáleného tuku vsypte kousky hub, rovnoměrně je rozprostřete, plotýnku nechte zapnutou na vysoký výkon a prvních pár minut nemíchejte.

2. Máte čas si najemno nakrájet lístky čerstvé šalvěje, která se sem skvěle hodí. Promíchejte ve chvíli, kdy je spodní strana hub dohněda opečená. Přidejte bylinky a až teď sůl – dřív by houby začaly pouštět vodu a dusily by se. Opepřete. Netrvá to dlouho, maximálně 10 minut celkem, a máte hotovo. Pánev dejte stranou. Houbovou směs nechte vychladnout a poté ji vmíchejte do klobáskové hmoty.

3. Vajíčka poválejte v hladké mouce a poté i v masovo-houbové hmotě. Poté je celá obalte v trojobale. Osmažte dozlatova. Pokud nemáte friťák, bude vám stačit rendlík.

4. Do rendlíku vlijte minimálně tolik oleje na smažení, aby sahal lehce nad polovinu výšky ponořených skotských vajec. Přihoďte neoloupané stroužky česneku. Až se kolem něj objeví bublinky, je čas ho vyjmout a můžete začít smažit první vejce. Hlídejte, ať se zdola nepřichytí, vždycky po minutě obraťte a smažte dozlatova. V dobře rozehřátém oleji to potrvá tak 4 minuty.

5. Vejce nechte odpočívat na ubrousku a můžete smažit další. Okamžik napětí poté přichází při rozkrajování. Na delší cesty nebo třeba pro děti doporučujeme spíše vejce velikosti M, které se před smažením vařilo 7 minut ve vroucí vodě. Pokud byste ale preferovali velmi tekutý žloutek, postačí 5 minut vaření. Nahniličko pak vychází přibližně na 6 minut. Myslete na to, že čím méně jsou vejce uvařená, tím je obtížnější je oloupat a obalit ve směsi a strouhánce. Můžete si pomoci tím, že je nachladíte v lednici, kde pořádně ztuhnou.

Dobrou chuť!