Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka Zdroj: Profimedia

Upečte si neodolatelnou velikonoční hlavičku

S příchodem jara nejsou spojené pouze mazance s rozinkami a mandlemi, vdolky, piškotový beránek nebo zakroucené jidáše s hrníčkem medu. Své místo na svátečním stole má i zlatavě žlutý pokrm protkaný kousky čerstvých kopřiv a bylinek – velikonoční nádivka.

Osvědčený recept na jarní specialitu, které se říká také hlavička, má asi každá rodina. Ačkoli se jeden od druhého liší, základní ingredience jsou už po staletí stejné.

Tradičně se nádivka pekla o Květné neděli. Vedle něčeho čerstvého a zeleného (mladé výhonky kopřiv, petržel a pažitka) v ní nechyběla vajíčka, různé druhy masa (vařené vepřové, uzené maso a telecí, jehněčí nebo kůzlečí) a ztvrdlé rohlíky, housky nebo veka namočené v teplém vývaru z masa.

Velikonoční hlavička

Suroviny: 20 dkg vepřového masa, 20 dkg uzeného bůčku, 20 dkg telecího masa, 0,75 ml vývaru z masa, 6 až 10 vajec (žloutky a bílky zvlášť), 3 dkg tuku, 6 až 10 rohlíků (nebo veka), svazek čerstvé petrželky, 4 lžíce mladých sekaných kopřiv, sůl, pepř, muškátový oříšek

Maso uvaříme (každé zvlášť) v osolené vodě doměkka, necháme zchladnout a poté ho rozkrájíme na malé kousky. Rohlíky nakrájíme na kolečka, vložíme do mísy a navlhčíme trochou teplého vývaru z masa.

Troubu necháme rozehřát na 180 stupňů.

Nasáklé pečivo promícháme ve větší míse spolu s uvařeným masem, žloutky a nasekanými kopřivami. Bílky vyšleháme s trochou soli v tuhý sníh a opatrně vmícháme do základu na nádivku.

Tip redakce: Velikonoční nádivku lze upéct i ve formě na beránka.

Směs osolíme, opepříme, zlehka poprášíme mletým muškátovým oříškem, přisypeme nasekanou petrželku (případně i pažitku), zamícháme a upečeme v pekáči vymazaném sádlem. Zpravidla postačí 40 až 50 minut.

Velikonoční hlavičku podáváme studenou i teplou se zeleninovým salátem.

Video placeholde