Migréna jde často ruku v ruce s únavou a nespavostí.

Migréna jde často ruku v ruce s únavou a nespavostí. Zdroj: Pexels

Unikátní video: Jak doopravdy vidí lidé při záchvatech migrény?

Bolest hlavy není migréna. Jenže pokud jste nikdy nezažili ataky, těžko si můžete představit, o jaký nepříjemný stav se jedná, a tedy i pochopit lidi, kteří se s touto nemocí musí potýkat. Proto se jedna společnost rozhodla vytvořit video, na němž znázornila, jak vidí lidé s migrénou. 

Hodně lidí říká, že často trpí na migrény, přitom ty skutečné prožívá pouze zlomek z nich. Na jednu stranu se není co divit, tyto dva termíny bývají často zaměňovány. Zatímco tenzní bolest hlavy vzniká často od stresu, nedostatku tekutin nebo špatného postavení páteře, migrénu způsobuje spouštěč, který je pro každého odlišný – často to ale bývá třeba příliš aromatická vůně, koření nebo i hudba. A zatímco tenzní bolest hlavy odezní po užití analgetik, u migrény musíte sáhnout po silnějším kalibru.

Pokračování 2 / 7

Aura

Migréna je totiž spojena s mnoha příznaky, které samotnou bolest hlavy ještě velmi znepříjemňují. Někteří lidé třeba při migréně vidí auru. Ale ne takovou, jak si ji mnozí představují – že kolem lidí vidí barevná světýlka určující jejich povahu. Aura u lidí s migrénou znamená, že před očima vidí různé světelné skvrny, blikání nebo čáry. Aura trvá většinou od pěti do šedesáti minut. Někteří pacienti mívají takovéto migrény, aniž by je bolela hlava.

Podívejte se, jak vidí lidé s migrénou:

Video placeholde

Pokračování 3 / 7

Problémy se spánkem

Tato nemoc umí potrápit nejen během ataků a kritických stavů, ale i v klidové fázi. Pacienti mají často problémy se spánkem, který je nekvalitní. Tudíž se mohou budit už s pocitem únavy, těžko se jim vstává z postele, cítí se ospalí, což – jak v začarovaném kruhu – vede opět k migrénám.

Migréna jde často ruku v ruce s únavou a nespavostí.
Migréna jde často ruku v ruce s únavou a nespavostí. | Zdroj: Pexels

Pokračování 4 / 7

Pulsující bolest ve spáncích

I když je to dost individuální záležitost a u každého se samotná bolest hlavy projevuje trochu jinak. Ale pro migrénu je příznačná pulzující bolest ve spáncích. Na tu si stěžuje více než 50 % všech pacientů. Kromě hlavy ale bolest postihuje i oči. Je za nimi cítit takový tlak. Někdy se proto lidé mylně domnívají, že je jejich problém způsoben špatným zrakem.

Bolest u migrény postihuje i oči.
Bolest u migrény postihuje i oči. | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 5 / 7

Nevolnost a závratě

Příznaky spojené s migrénou se ale netýkají pouze hlavy. Nemoc paralyzuje celé tělo, takže člověk má pocit závratí, k tomu se přidají ještě žaludeční nevolnost a pocity na zvracení. Podle studie American Migraine Study II, které se zúčastnilo 3700 lidí, trpí těmito potížemi až 73 % lidí s migrénou.

... což zvyšuje riziko infekcí. Vyšší pravděpodobnost nevolnosti nebo nemoci tak tvoří nedílnou součást dovolených strávených ve slaném živlu...
... což zvyšuje riziko infekcí. Vyšší pravděpodobnost nevolnosti nebo nemoci tak tvoří nedílnou součást dovolených strávených ve slaném živlu... | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 6 / 7

Citlivost na světlo a hluk

Během záchvatů jsou také pacienti mnohem citlivější vůči vnějším vjemům týkajícím se zejména světla, hluku a vůní. Ve chvíli ataku je pro ně jedinou spásou tmavá místnost s minimem zvuků. "Jedním ze spouštěčů, které pacienti často sami uvádějí, jsou sluchové vjemy, především hluk a různé nepříjemné zvuky. Nejsou sice zkoumané tak často jako jiné vlivy, nicméně je potvrzuje asi polovina pacientů," vysvětluje Marek Hakl, algeziolog z Centra pro léčbu bolesti Anesteziologicko-resuscitační kliniky Nemocnice u sv. Anny v Brně.

Hluk je velmi citlivou záležitostí pro pacienty s migrénou.
Hluk je velmi citlivou záležitostí pro pacienty s migrénou. | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 7 / 7

Co dělat?

Volně dostupné v lékárně jsou například léky Migralgin, Paralen Extra nebo Panadol Extra. Na rozdíl od klasických léků na bolest v sobě kombinují více účinných látek. Většinou jsou to paracetamol dohromady například s kofeinem nebo kyselinou acetylsalicylovou. Jestli ale trpíte na opakující se bolesti hlavy, případně nezabírají běžně dostupné léky, potom byste měla raději vyhledat lékařskou pomoc.

Pokud vám lékař diagnostikuje migrénu, může nasadit buď léky, které samotným záchvatům migrény předcházejí, nebo ty, které vám pomohou během akutní fáze a zmírní příznaky. Tyto léky obsahují triptany a v lékárně je bez předpisu neseženete.

Video placeholde